galéria megtekintése

Milliárdos kamupártok

Választás 2014

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 05. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

A parlamenti választáson induló jelöltek és pártok az idén akár hétmilliárdnyi állami támogatásra számíthatnak, míg a voksolás lebonyolításával járó költségeket hat és fél milliárdra becsülik.

A Fidesz elnöksége 2011-ben, a hajdúszoboszlói kihelyezett frakcióülésen még az egyszerű, olcsó és rövid választási kampány mellett tette le a voksát– egyebek mellett ezzel indokolták az egyfordulós rendszer bevezetését is –, ezzel szemben minden idők talán legdrágább választása előtt állunk.

Legutóbb az akkor még kétfordulós voksolást az Állami Számvevőszék jelentése szerint nagyjából öt és fél milliárd forintból bonyolították le, igaz, akkor a jelöltek támogatására mindössze százmillió forintot biztosítottak. Emellett a pártok kampányköltségeit nagyjából kétmilliárdra becsülték.

 

Az idén azonban 13-14 milliárd lesz a számla, mert minden indulónak jelentős állami pénz jár. Az országos listát állító pártok – attól függően, hány körzetben lesznek jelen – körülbelül 150 milliótól csaknem hatszázmillióig terjedő összeget kaphatnak. A Fidesz–KDNP, a Jobbik, az LMP és a baloldali Összefogás mind a 106 egyéni választókerületben állított jelöltet, ami 597 milliót ér. Ez a négy szervezet együttesen 2,4 milliárd forintot tehet zsebre.

Ekkora boríték már nem lesz elegendő
Ekkora boríték már nem lesz elegendő
Szabó Bernadett / Népszabadság

Az a párt, amely legalább 54 körzetben indul, 298 millióra számíthat, míg 27 egyéni jelölt – ez a listaállítás minimumfeltétele – 149 milliót ér. A nagyok mellett további huszonhét politikai szervezet már állíthat országos listát, ami még hárommilliárd kiadást jelenthet, miközben nyilvánvaló: sokan csak a pénzért indulnak.

Ezzel azonban még nincs vége, mert az egyéni jelöltek – számuk akár kétezer körül is lehet – egy-egy milliót kapnak – ez megint kétmilliárd. Igaz, ha valaki nem éri el a kétszázalékos szavazatarányt, a támogatást vissza kell fizetnie, így talán másfél milliárd is visszafolyhat a költségvetésbe, ha a pénzt sikerül mindenkitől behajtani.

A jelöltek korábban egymilliót, illetve a pártok összesen legfeljebb 386 milliót költhettek a kampányra, míg a limit most jelöltenként ötmillióra –tehát politikai szervezetenként legfeljebb 995 millióra – emelkedett. Civil szervezetek számos alkalommal felhívták már a figyelmet arra, hogy a pártok, főként a 2006-os kiélezett versenyben, a többszörösét költötték az engedélyezettnek.

Ezúttal valóban rövidebb a kampány, de a politikai reklámok és a közterületi hirdetések korlátozása miatt a limitet talán nem lépik túl. A 2010-es hat országos listával szemben viszont a dolgok tegnap esti állapota szerint most áprilisban harmincegy lesz, tehát igencsak sokan beszállnak a kampányba, amihez elég bőkezű állami támogatás jár, így a végösszeg a korábbi sokszorosa lehet.

A Fidesz nem titkolt célja volt, hogy az ellenzék megosztása érdekében olyan rendszert alakítson ki, amely minél több párt számára lehetővé teszi a választáson való részvételt. Ez a törekvés maradéktalanul megvalósult, miközben a jelöltek óriási száma miatt nemcsak a kampánytámogatás összege nő. Könnyen lehet, hogy a januárban még négymilliárdosra becsült választási büdzsé is részben emiatt változott, hiszen a szakemberek most már másfélszer ennyiről beszélnek.

Az eredetihez képest emelkedhet a tervek szerint a nettó 2,3 milliárdos nyomdaszámla, illetve a szállítási költség is, hiszen a szokványos méretű szavazólapokhoz egykor hetven-nyolcvan tonna papír elég volt. Most viszont ahhoz, hogy 20-25, vagy ha mindegyik szervezet országos listáját jóváhagyják, akkor 31 párt elférjen egymás mellett, gigantikus méretű – másfél-két méternyi hosszúságú – lap kell. Vagyis: a nyomtatványokat drágábban lehet előállítani, és az akár több száz tonnányi papírt nem negyven, hanem esetleg három-négyszer annyi kamionnal lehet majd elszállítani. Nagyobb borítékokra, esetleg a 11 ezer szavazókörben a szokásosnál nagyobb méretű urnákra is szükség lesz.

A jelöltcunami már-már a választás lebonyolítását veszélyezteti – és persze annak komolyságát teszi kockára. Bizonyára sokkal több időt töltenek majd az emberek a szavazókörökben, ahol egy szűk fülkében kell megküzdeniük a kezelhetetlen méretű szavazólapokkal, így sorban állásra lehet számítani. Meg arra, hogy a szavazatszámlálók lassabban végeznek az összesítéssel, ezért biztosan nem lesznek majd a szokott időben – a szavazás napján este tíz körül – előzetes eredmények sem.

Az Összefogás a 30. helyen

A Nemzeti Választási Bizottság tegnap kisorsolta, hogy a pártok milyen sorrendben szerepelhetnek majd a listás szavazólapokon (ha valamelyik később kiesik, a következők előbbre lépnek). A Fidesz–KDNP a 9., az LMP a 14., az MSZP–Együtt–PM–DK–MLP a 30., míg a Jobbik az utolsó, 31. helyre került.

TI: Ez nincs rendben!

Az jó, ha a kampányköltségek nagyobb részét az állam fizeti, mert ezzel csökken a korrupció kockázata– hangsúlyozta kérdésünkre Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Az egész rendszer azonban szerinte még sincs rendben. Miközben az egyéni jelölteknek az egymillióval szigorúan el kell számolniuk, és aki nem szerzi meg a körzetében leadott szavazatok két százalékát, annak a pénzt vissza kell fizetnie, a pártok esetében a szabályozás sokkal megengedőbb.

Ligeti kiemelte: a jelölőszervezeteknél a jogszabályok a százmilliós nagyságrendű támogatás felhasználását nem kötik eredményességi küszöbhöz, és a pénz esetleg szabálytalan felhasználása miatt sem helyeznek kilátásba komolyan vehető szankciókat. A korrupció elleni szervezet szakértője úgy véli, a kampányfinanszírozásról szóló törvényből tudatosan maradtak ki egyes elemek, hogy minél több pártot ösztönözzenek a választáson való részvételre, amelynek révén az ellenzéki teret megoszthatják.

A Transparency International nem a túlköltekezésben látja a legnagyobb korrupciós kockázatot.

Inkább azt kifogásolja, hogy a jelenlegi szabályok az álcivilekre – ilyen a CÖF – semmiféle korlátozást nem tartalmaznak, akik emiatt óriási összegeket költhetnek el ellenőrizetlenül és átláthatatlanul. Ligeti aggályosnak tartja, hogy álpártok sora milliárdokat szivattyúzhat ki a költségvetésből és ezen a téren csak az ÁSZ ellenőrzésére lehet hagyatkozni. A harmadik probléma – tette hozzá –, hogy az állami szerepvállalásnak a kampányban nem vetettek gátat, így a kormány közpénzből százmilliókat költhet saját népszerűsítésére, amint az megtörtént a „Magyarország jobban teljesít!” névre hallgató, úgynevezett lakossági tájékoztató esetében. (L. K.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.