galéria megtekintése

Milliárdokat szór el az MTVA az Eb-re és Rióra

13 komment


Bednárik Imre

Több mint hárommilliárd forintjába kerül az MTVA-nak a pénteken indult labdarúgó-Európa-bajnokság és a riói olimpia közvetítése.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken nyilvánosságra hozta a labdarúgó Európa-bajnokság és a ­riói olimpia közvetítésével kapcsolatos költségeit. Lapunk az elmúlt hetekben kétszer is kérdéssorokat tett fel ezekkel kapcsolatban, de válaszként csak nagy általánosságokat írtak, konkrét számokat sohasem. Az MTVA most azonban válaszolt, a tájékoztatás szerint a labdarúgó Eb közvetítése „az előzetes kalkulációk­ szerint nettó 250 millió forintba fog kerülni, és az Eb közvetítési joga 4,4 millió euró (mostani árfolyamon számolva nagyságrendileg 1,368 milliárd forint)”.

Mozgó kamera a stadionban, a labdarúgó Európa-bajnokság közvetítési joga 1,3 milliárd forintra rúg
Mozgó kamera a stadionban, a labdarúgó-Európa-bajnokság közvetítési joga 1,3 milliárd forintra rúg
Korponai Tamás / Népszabadság

A riói olimpia közvetítése az ­MTVA részére nettó 947 millió forintba kerül. Az olimpiára az MTVA-­tól 54 fő utazik ki, köztük három fotós, négy újságíró, három rádióriporter, 19 riporter-kommentátor, két szerkesztő, 20 gyártási, technikai és műszaki szakember, valamint három egyéb munkát végző személy. A hivatalos tájékoztatás szerint az olimpia közvetítési joga kétmillió euró (mostani árfolyamon számolva nagyságrendileg 622 millió forint).

 

Az állami média az augusztus 5–21-ig tartó olimpiát két csatornán, az M4 Sporton és az addigra előkészített M5-ön párhuzamosan fogja sugározni. Sok verseny zajlik ugyanis egyszerre, a két kimenet pedig megkönnyíti a szerkesztő dolgát, akinek nem kell majd kizárólagos döntést hoznia a magyar érdekeltségű versenyek sugárzása és a nagy presztízzsel bíró, de hazai induló nélkül zajló viadalok között.

Lapunk információi szerint az első tervek között csaknem száz munkatárs kiküldése szerepelt televíziós és rádiós műsorvezetőkkel, riporterekkel, vágókkal, MTI-s újságírókkal és fotósokkal. Az volt az elképzelés, hogy a korábbi olimpiákhoz hasonlóan megint lesz helyszíni tévéstúdiója az állami médiának, de ezt végül elvetették. A stábot a felére vágták, nem lesz helyszíni stúdió Rióban, hanem az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán lévő stúdiót használják majd. Információink szerint előzetesen jóval több kommentátorállást kifizettek, mint amennyit a szűkített stábbal Rióban használni tudnak majd.
Az MTVA idén 77,7 milliárd forintból gazdálkodik, amely a 71,1 milliárdos költségvetési támogatásból és a 6,6 milliárdos tervezett kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevételből adódik össze. Ennek csaknem negyedét, 17-18 milliárd forintot visz el az idén az M4 Sport csatorna fenntartása. Az biztos, hogy a labdarúgó-Eb idején az M4 Sport rekordnézettséget produkál, ugyanúgy, mint a Bajnokok Ligája meccsei­nek idején, és az olimpiát is nagyon sokan kísérik majd figyelemmel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.