galéria megtekintése

Miért kellett értelmetlenül elherdálni 17 milliárdot a népszavazásra?

34 komment

L. K.

Nincs értelme és közjogi jelentősége a kvótanépszavazásnak, ezért az visszaélés a demokrácia egyik legfontosabb intézményével – figyelmeztetett korábban a Magyar Helsinki Bizottság. Érveiket akkor leseperték, s most a választók előtt kell elszámolnia a kormánynak – állítják a jogvédők.


A népszavazáson győzött az emberség és a józanság a gyűlölet és a félelem felett – állítja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság. A jogvédő szervezet szerint a kormány hosszú hónapok óta mindent a kényszernépszavazásnak és az azt kísérő példátlan gyűlöletkampánynak rendelt alá. Mindez azonban nem volt elég arra, hogy a szavazópolgárok többségét rábírja a választási részvételre – vélik.

Az pedig, hogy a saját alaptörvényét is semmibe véve érvényesnek tekinti majd a kormány az érvénytelen szavazást, igazolja a szervezet eredeti kritikáját: ennek a népszavazásnak semmi jelentősége nem volt. Figyelemreméltónak tartják ugyanakkor, hogy mintegy kétszázezren szavaztak érvénytelenül, s utasították el tudatosan és aktívan a kormány provokációját.

Az érvénytelen népszavazás egyértelműen megmutatta, hogy az idegenellenesség felszítása, mint elterelő hadművelet csak ideig-óráig működik a jogvédők szerint. A végtelenségig azonban nem lehet az egészségügy, az oktatás, a korrupció, a szegénység és az elvándorlás kezelése helyett állandóan a migránsokkal riogatni – állítják. Úgy látják, s magyar választópolgárok többsége megértette, hogy másfél éve folyamatosan félrevezetik őket.

 

A kormány mintegy 12 milliárdnyi adóforintot költött propagandára, ezt tetézi a népszavazás ötmilliárdos szervezési költsége. Ehhez képest most már a kormányfő is arról beszél, hogy mindegy – figyelmeztetnek a jogvédők –, érvényes-e a népszavazás vagy sem, az általuk bevezetni kívánt törvényeket mindenképpen meghozzák.

A Magyar Helsinki Bizottság a kezdetektől fogva ugyanezt mondta: nincs értelme és közjogi jelentősége ennek a népszavazásnak, ezért az visszaélés a demokrácia egyik legfontosabb intézményével. Érveiket akkor leseperték. Most a választók előtt kell elszámolnia a kormánynak, miért is kellett értelmetlenül 17 milliárdot – százezer állampolgár átlagos havi bérét – elherdálnia a semmiért – emelik ki a civilek.

„Mi, magyarok egy nagyszabású és veszélyes politikai manőver szánalmas bukásának vagyunk ma tanúi. Ennek maradéktalanul örülhetünk. Annak viszont már nem, hogy a kormány több millió tisztességes, a családjáért és hazájáért felelősséget érző magyar választót tévesztett meg, mondván, ők a nem szavazatukkal majd megvédik az országot, és üzennek Brüsszelnek" – fogalmaz a Helsinki Bizottság.

A hazudozással megszerzett voksokat úgy próbálja felhasználni a kormány, hogy azokkal sikeresnek állítsa be majd a referendum eredményét – jelzik. Ennél csak az az elképesztőbb – fogalmaznak –, hogy a sok millió távolmaradó nem létező voksait is magának tulajdonítja a kabinet annak érdekében, hogy az elbukott kezdeményezését utólag igazolja. Ez azonban éppúgy hazugság – állítják –, mint amilyen hazugság lenne az ellenkezője, mert a nem szavazókról soha nem tudhatjuk meg, hogy mi volt az álláspontjuk.

A Helsinki Bizottság más civil szervezetekkel együtt arra hívta fel a választókat, hogy érvénytelen kérdésre adjanak érvénytelen választ. A mostani szavazáson mintegy kétszázezer szavazópolgár tett így. Más népszavazásokon még megközelítően sem voltak ennyi érvénytelen voks, amit a „lesajnált és démonizált" civil csoportok nagy sikerként értékel.

A közpénzből felkorbácsolt gyűlölet azonban nem múlik el holnap reggelre, s hiába terheli ezért a felelősség a kormányt, a következményekkel mindannyiunknak együtt kell majd élnünk – fogalmaznak. Családok, barátok vesztek már össze, aktivistákat vertek meg, fejkendős nőket aláztak meg, ebből a gyűlöletből pedig szerintük nem lesz nemzet.

Itt az idő, hogy az eredmény láttán a kormány végre felhagyjon a gyűlöletpropagandával, és kezdjen el végre felelősségteljesen kormányozni - hangsúlyozzák. A nemzetközi migráció és a menekülők ügyében a civilek szerint nincs értelme a külön utas megoldásoknak. Ezt a magyar választók szerintük megértették, erről is tanúskodik a mostani eredmény.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.