galéria megtekintése

Metró a romos pincében

3 komment


Szalai Anna

Alábecsülik a munkát, nem tartható a felújítás 2019-es határideje – vont mérleget egy mérnök, aki mindhárom budapesti vonal építésén dolgozott.

Az ötvenes-hatvanas években felhúzott téglaházak pincéinek építésekor használt technológiával alakították ki az M3-as metró alagútjának Nagyvárad tértől dél felé vezető szakaszát. Az alagút szigetelése sem különbözik a pincéknél használttól, bitumenes lemezzel oldották meg. Ez napjainkra már biztosan szétrohadt, így teljes egészében ki kell cserélni. Nagy munka lesz, akár felülről, az Üllői út felbontásával csinálják, akár alulról, az alagút felől – mondta lapunknak az M3-as vonal közelgő felújítása kapcsán Lakatos Ervin mélyépítő mérnök, aki mind a három budapesti metró építésén dolgozott. Az 1970-től húsz éven át készült M3-as vonalon az Árpád hídtól a Klinikák megállóig tartó szakasz tartozott a felügyelete alá.

Így épült az Észak-déli metróvonal a hetvenes években
Így épült az észak-déli metróvonal a hetvenes években
Bara István / MTI

Lakatos Ervin szerint a vonal a kor technológiai színvonalának és az akkori városfejlesztési prognózisoknak megfelelően épült meg. Kisebb-nagyobb kivitelezési hibák persze akadtak, de az állapotromlás nem a gondatlan építésből ered. Jóval inkább abból, hogy alapvetően téves volt az akkori városfejlesztési prognózis. A tervezők nem számoltak például azokkal a lakótelepekkel, amelyek a vonal mentén gombamód nőttek ki a földből a metró átadása óta.

 

Ennél is fontosabb tényező, hogy a vonal karbantartása már évtizedek óta nem megfelelő. A főváros közlekedési cége elmulasztotta az átfogó éjszakai és hét végi állagmegóvást, javítást. A BKV-nak már régóta nincs olyan vezetése, amely képes lett volna kiharcolni az ehhez szükséges pénzt. Az ad hoc, mentőakcióként végzett javítgatások csak kevéssé tudták lassítani az állagromlást, amely ma már kritikus szintre ért. Bár nem tudni pontosan mennyire. Teljes feltárás most sem készült. Így sok kellemetlen meglepetés érheti a felújításra vállalkozó kivitelezőt – vélte Lakatos Ervin –, márpedig ez időben és pénzben is jelentős csúszást eredményezhet. A mérnök szerint a metrófelújítás elképesztően sziszifuszi munka, sokkal bonyolultabb és sokkal több előre nem látott kockázatot hordozó feladvány, mint egy új vonal építése. Még a legújabb technológia alkalmazása esetén is. A 2019. őszi átadás szerinte tarthatatlan, még akkor is, ha egyszerre több szakaszon dolgoznak.

A vonal felújításának már 15-20 évvel ezelőtt neki kellett volna állni, különös tekintettel a legrégebbi, Deák tér és Nagyvárad tér közötti szakaszra, de hiányzott hozzá a politikai szándék – állította Lakatos Ervin, aki szerint a vonalat építészetileg teljes egészében fel kellene újítani. Az elektromos és biztosítóberendezések esetében azonban nem elég a javítgatás, teljesen új rendszert kellene kiépíteni. Ezt szorgalmazta egyébként a Metróért Egyesület is, így az M3-as vonal irányítási rendszere kompatibilis lett volna az M2-es és az M4-es vonalakon kiépítettel. A fővárosi önkormányzat azonban sokallta a 30 milliárdos tételt, így inkább felújíttatják a meglévő 40 éves berendezéseket. Méghozzá más az alagút és az állomások rendszerét és más a kocsikon lévőket. Utóbbit az orosz Metrowagonmash vállalta, míg előbbi az infrastruktúra rekonstrukciójára vállalkozó kivitelező feladata lesz. A kettő összehangolása külön feladat lesz. A sínek mellett a vágányok közötti kapcsolatokat is ki kellene cserélni ahhoz, hogy valóban jól működjön. Lakatos Ervin a fővárosi megoldást ahhoz hasonlította, mint amikor valaki csak a cipzáron futó kocsit cserélteti le a télikabátján. Ettől még a cipzár mindig akadni fog.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.