galéria megtekintése

Mészáros Lőrinc felpattant a titokzatos luxusjachtra, és enyhén szólva nem a gázt szerelte

25 komment

NOL

A Magyar Narancs munkatársai nemcsak az ugljani luxusüdülőt, hanem egy Artemy nevű jachtot is lefotóztak, amelyen Mészáros Lőrinc töltötte szabadságát a feleségével. Kívülről nézve úgy viselkedett, mintha ő lenne a tulajdonos - pedig az egy máltai cég.

Lefotózták és levideózták a Magyar Narancs munkatársai Mészáros Lőrincet, amint a feleségével együtt egy luxusjachton utazgat ide-oda az Adrián. A gázszerelőből milliárdos nemzeti nagyvállalkozóva avanzsáló felcsúti polgármester az Artemy nevű igen drága hajón látható, fekete gumicsónakban, fekete pólóban követi a hajót, mintha ő is a legénység tagja volna. Rutinosan kapaszkodik föl a hajó hátulján a nappaliba, majd a fedélzeti bárpulthoz.

A lap munkatársai egy mobilalkalmazás segítségével egy hónapig követték a 12 vendéget és hatfős legénységet fogadni képes hajó mozgását, amely ez idő alatt bebarangolta az Adriát, járt Olaszországban, Görögországban. A fogyasztási adatok alapján úgy kalkuláltak, hogy egyetlen Bar-Dubrovnik-Bar út alatt négyezer liter dízelt, azaz 1 millió 400 ezer forintot füstöl el.

Mészáros pontosan úgy viselkedett, mintha ő lenne a tulajdonos, noha a vagyonbevallásában nem szerepel ilyen jármű. Az újságírók utánanéztek, és kiderült, hogy az Artemy tulajdonosa egy L&L Charter Ltd. nevű, Máltán bejegyzett cég. Ennek tulajdonosa némi áttéten keresztül két máltai magánszemély. A céget néhány nappal az előtt alapították, mielőtt a hajót regisztrálták - úgy tűnik, egy projektcégről van szó, amit éppen a hajó megvásárlására alapítottak.

 

Az L&L Chartert 1200 euró alaptőkével alapították, az Artemyt viszont - egy hirdetés tanúsága szerint - 4,5 millió euróért árulták. Jó garanciákkal rendelkezhet, ha nemcsak a vételárra, hanem a luxus-átalakításra is jutott pénze az új tulajdonosnak.

A lap munkatársai kikutatták, hogy a luxushajót tulajdonló cég fő tulajdonosa már volt korábban négy kaszinó tulajdonosa Magyarországon, amelyek működésképtelenné váltak, és a cégeket végül törölték. E cégek egyéb tulajdoni szálai Panamába és a Brit Virgin-szigetekre vezetnek.

Mészáros tehát a fellelhető iratok szerint nem tulajdonosa a hajónak - az újságírók azonban eltűnődtek, miként viselkedhet mégis úgy, mintha az volna. Elvileg bérelhetné a bárkát, de a máltai regisztráció szerint az Artemy „pleasure yacht”, amelyet a máltai szabályozás szerint csak a tulajdonos és vendégei használhatnak.

Az ilyen luxusjachtok a milliárdosok milliárdos játékszerei – emlékeztet a Magyar Narancs cikke. Bevallják, nem tudják, hogyan került Mészáros Lőrinc az Artemy kormánya mögé. Ám a fotók tanúsítják: nem a gázt szerelte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.