galéria megtekintése

Mesterházy perli a Békemenetre készülő CÖF-öt

13 komment


Boda András
NOL

Személyiségi jogi pert indított Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Civil Összefogás Fórum (CÖF) ellen, amiért a Békemenet szervezői rabosított bűnözőként ábrázolták őt plakátokon. Mindeközben kiderült: egy rejtélyes, kormányközeli telefonszámról toboroznak embereket a szombati Békemenetre.

„Mesterházy Attila veszprémi lakos pert indított a Szellemi Honvédelem Mozgalom és a Békemenet fő szervezője, a CÖF-CÖKA ellen" - jelentette be egy bírósági idézésből felolvasva Csizmadia László, a demokratikus ellenzéket bíráló, „bohócos" plakátkampány megrendelője, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: Mesterházy Attila a több ezer ember erkölcsi és anyagi támogatásával megjelentetett ismeretterjesztő plakátjaink azonnali eltávolítását kéri.

„Mesterházy úr a helyzetet rosszul ítélte meg, a plakátok helyfoglalási ideje pedig már lejár" – mondta a CÖF-alapító.

 

Azzal folytatta: "Mesterházy úr közszereplő, egy közszereplő pedig gyáván nem bújhat csigaházába. Társaival viselnie kell a CÖF támogatóinak sommás kritikáját, miszerint hiteltelen politikusként nem érdemelnek több esélyt." Mindezek után Csizmadia László lényegében MSZP-ellenes kampánybeszédet tartott, s nem mulasztott el „Simon Gábor-ozni" egy keveset.

A békemenet szokásos első sora ülő helyzetben (archív) Reviczky Zsolt - Népszabadság

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA jogi szakértője azt mondta: Mesterházy a perben arra hivatkozik, hogy úgy ábrázolják, mintha rabosítanák, holott állítása szerint őt egyetlen büntetőeljárásban sem rabosították, nem volt gyanúsított semmilyen rendőrségi, illetve büntetőeljárásban.

A jogász szerint ezzel „nem tudnak egyetérteni", mert 2011. december 23-án több hírportál is beszámolt arról, hogy mások mellett Mesterházy Attilát is bevitték a rendőrök, majd frakciótársa azt mondta róla, hogy a Gyorskocsi utcában vannak.

Mindezek miatt a CÖF-CÖKA kellő alapossággal járt el – közölte ifj. Lomnici Zoltán, aki szerint a közszereplőknek a túlzó, felfokozott érzelmeket tükröző vélemény-nyilvánításokat is tűrniük kell. (A CÖF-CÖKA jogi szakértője arra már nem tért ki: Mesterházy Attila azért került a Gyorskocsi utcába tucatnyi más, ellenzéki képviselővel együtt, mert a Parlamentnél a fideszes törvénygyár ellen tüntettek, élőláncot alkotva akadályozták az Országház megközelítését.)

A per ismertetése után Csizmadia László – miként fogalmazott – „békésebb vizekre" evezett, és bemutatta az újabb, szombaton esedékes Békemenet programját, amely „Magyarország polgárainak megbékéléséről szól" majd.

A hatodik békemenet szombat délután fél kettőkor indul a Kossuth térről és az Alkotmány utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Andrássy út útvonalon ér a Hősök terére. A menet kapcsán Csizmadia László – konkrétumok említése nélkül, pletykákra hivatkozva – azt mondta, akadnak olyan hírek, amik szerint „inzultáció érheti" a menetet, de ő ezt nem tudja elhinni.

Csizmadia László egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy e-mailben küldték ki a meghívókat, telefonon nem toboroztak senkit a menetre. Kijelentése azért furcsa, mert – miként a 444.hu megírta – sokan kaptak SMS-t, amelyben azt olvashatták: „Március 29-én Békemenet! Találkozzunk 13 órakor a Kossuth téren, innen megyünk a Hösök terere, beszédet mond Orbán Viktor. Ott kell lennünk, add tovább!"

A számot, amelyről az SMS-t küldték, nem lehet elérni, ki sem cseng a hívott félnél. A 444.hu szerint ez a telefonszám „előkerült" már a fóti időközi választás előtt is: a kormánypárti jelöltet népszerűsítették az erről a számról küldött üzenetekben.

Nem kell mindent eltűrni

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője közölte: egyetlen közszereplőnek, így Mesterházy Attila leendő miniszterelnöknek sem kell mindent eltűrnie, erről pedig a független magyar bíróság, nem pedig egy fideszes álcivil szervezet fog dönteni. A CÖF a Fidesz szekértolójaként mind a mai napig nem számolt el érdemben azzal, hogy honnan volt a Transparency International számításai szerint is 570 millió forintja a több ezer lejárató tartalmú, "bohócos" plakátra, amelyek a Fidesz negatív kampányának részei.

A választópolgárok először március 30-án, a kormányváltó erők nagygyűlésén, majd április 6-án a szavazófülkékben fogják elutasítani nemcsak az Orbán-kormányt, de a CÖF álcivil "bohóckodását" is – tette hozzá a szóvivő. (Sz. T. L.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.