galéria megtekintése

Csapdában az MSZP választmánya

47 komment


Bita Dániel
NOL

A párt elnöksége nem lemondott, hanem felajánlotta lemondását a választmánynak az EP-választás után. Ha elfogadják, akár három hónapra is szükség lehet a teljes tisztújításhoz, ha nem, az hatalmas öngól. Lehet, hogy csak elnököt cserélnek, de Mesterházy akkor is nagyon befolyásos maradna.

A választmány csapdába került – így foglalta össze több, a pártvezetéssel elégedetlen szocialista politikus véleményét Lendvai Ildikó az MSZP számára megrázó erejű EP-választási vereség másnapján a Facebook-on. Ha ugyanis a pártparlament szombaton elfogadja az elnökség lemondását, nagyjából három hónapig tartó tisztújítás kezdődik, ami elvonja a figyelmet az önkormányzati választási felkészülésről. Ha viszont a választmány emiatt óvatosságból bizalmat szavazna a Mesterházy Attila irányította elnökségnek, akkor – Lendvai Ildikó megfogalmazása szerint – az MSZP süket és vak párt képét mutatja. Márpedig aligha kétséges, hogy a szocialistákat sokkoló gyenge szereplés egyik oka az önreflexió hiánya.

M. Schmidt János / Népszabadság

A választmánynak szombaton arról kell döntenie, hogy elfogadja-e az elnökség lemondását, és ha igen, milyen ütemezéssel ír ki tisztújítást. Noha Szanyi Tibor, aki a szocialisták EP-listavezetője volt, hétfő reggel úgy nyilatkozott, nem kérdés, hogy a Botka László vezette testület beletörődik az elnökség lemondásába, több szocialista politikussal beszéltünk, akik nem erre számítanak. Szerintük világos üzenet, hogy Mesterházyék nem lemondtak, hanem az utóbbi időben rendre az elnökségi akaratnak megfelelően döntő választmány kezébe adták sorsukat. Számukra ebből nyilvánvaló, hogy a pártelnök egyáltalában nem szándékozik átengedni az MSZP vezetését.

 

A szocialista párt felmenő rendszerben választ új vezetőket: először a helyi, majd a megyei szervezetek, csak ezután következhet a tisztújító kongresszus. Mindez nagyjából három hónapot vesz igénybe, igaz, a pártvezetéshez tartozó forrásunk még az EP-választás előtt azt mondta, hogy a folyamat lerövidíthető akár két hónapra is. Ám ez is azt jelentené, hogy az önkormányzati választásig hátralévő idő fele a tisztújítással telik, ráadásul úgy, hogy a szocialistáknak eközben – az eddigieknél sokkal rosszabb pozícióból – meg kellene állapodniuk az önkormányzati együttműködésről Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon pártjával Budapesten (ahol Molnár Zsolt fővárosi elnök lemondása miatt fejetlenség van), valamint a nagyvárosokban. (Nem véletlen, hogy a DK alelnöke, Molnár Csaba tegnap arra hívta fel a figyelmet a vasárnapi eredmények kapcsán: Budapesten most már a DK a legerősebb ellenzéki párt.)

Elvileg megoldást jelenthet, ha a választmány a pártot kampányidőszakban irányító országos választási bizottságot egészíti ki új tagokkal, és ezzel lényegében valamiféle átmeneti vezetést bíz meg az MSZP irányításával. Erre vonatkozó javaslatot már néhány hete megfogalmaztak a Mesterházyékkal elégedetlen politikusok. Most azonban úgy tudjuk, több korábbi pártvezető már nem érné be ennyivel. Egyikük azt vetette fel lapunknak: a teljes tisztújítás helyett őszig inkább csak új elnököt kellene választani.

M. Schmidt János / Népszabadság

Valószínűleg erre utalt Facebook-bejegyzésében Lendvai Ildikó is, aki az átmeneti vezetés megbízása mellett azt a másik – általa is „unortodoxnak" minősített – lehetőséget vetette fel, hogy a választmány hívjon össze inkább rendkívüli kongresszust, ahol megváltoztatják a tisztújítás szabályait.

Csakhogy továbbra sem jelentkezett be senki Mesterházy Attila kihívójának, és nagy tülekedésre a következő napokban sem kell számítani. Az EP-választási vereség enyhén szólva sem tette vonzóbbá az alig több mint 10 százalékon álló és kétmilliárd forintos adóssággal küzdő MSZP elnöki székét.

M. Schmidt János / Népszabadság

Mint ahogy számolni kell azzal is, hogy Mesterházy Attila frakcióvezetőként egy új elnök megbízása esetén is rendkívül befolyásos maradna. A parlamenti frakcióban ugyanis többségben vannak a hozzá lojális politikusok (a képviselőcsoportban a jelenlegi elnökség nagy része ott van, és több, országosan nem ismert politikus is Mesterházynak köszönheti mandátumát). Ha pedig olyan felállás alakul ki, amelyben a pártvezetés és frakció egymással marakodik, az akár a kisgazdapárt és az SZDSZ útjára is küldheti a szocialistákat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.