galéria megtekintése

Merünk sétálni este

5 komment


Fekete Gy. Attila

Nyolc százalékkal jobban teljesített a rendőrség a kormánynál a közvélemény-kutatások szerint a menekültek ügyében. Összességében is elégedettek vagyunk a rendőrséggel, legalábbis ezt mutatják a rendőrség által rendelt felmérések. Javult a nyomozások eredményessége, viszont veszélyesebbek lettek az utak.


Csak így tovább – üzente Pintér Sándor belügyminiszter Tasnádi László rendészeti államtitkárral a rendőrségnek, miután a statisztikák szerint a tavalyi migrációs áradat ellenére is sikerült a testületnek fenntartania, sőt, némiképp javítania is az ország közbiztonságát.

A Papp Károly országos rendőrfőkapitány által szerdán ismertetett közvélemény-kutatások szerint az emberek, az iskolák és az önkormányzatok mind négyesnél jobbra értékelték a rendőrség tevékenységét környezetükben. A válaszadók közel 80 százaléka „nagyon, vagy eléggé biztonságban" érzi magát, amikor a lakóhelyén este sétálni indul.

Forrás: ORFK

 

A népesség 38 százaléka teljes mértékben elégedett, 40 százaléka inkább elégedett a rend őreivel. A teljes mértékben elégedetlenek (3) és az inkább elégedetlenek (9) száma alig haladta meg a nem válaszolókét. A válaszadók háromnegyede szerint a rendőrség kiváló munkát végzett menekültügyben; a 75 százalékos eredményével a testület maga mögé utasította a kormányt, a kabinettel ugyanis csak a válaszolók 67 százaléka volt elégedett - legalábbis a Nézőpont Intézet felmérése szerint.

Forrás: ORFK

A felmérésekből sugárzó elégedettséget a statisztikák is alátámasztani látszanak. Bár az azért elgondolkodtató, hogy miközben sorra érik a támadások az országot és a kormányt a mindent átható korrupció miatt, a rendőrség által kiemelten kezelt 14 bűncselekmény között nem szerepel ez a kategória.

Forrás: ORFK

Minden bűncselekmény-fajtát figyelembe véve összességében tavaly több mint 34 ezerrel kevesebb (152 534) bűneset történt, mint 2014-ben (186 655). Kevesebb gyilkosság is történt (202), mint tavaly (253). Valamennyi szándékos emberölés elkövetője rendőrkézre került.

A migrációs áradat hatására 2014-hez képest (360) jelentősen nőtt az embercsempészet miatt indított eljárások száma (657). A regisztrált 111 326 lopás negyedében (25,8 százalékában) sikerült elfogni az elkövetőket. Egy évvel korábban, az akkor bejelentett 141 424 lopásnak csak a 22,7 százalékában volt eredményes a rendőrség.

Forrás: ORFK

Veszélyesebbé váltak ugyanakkor Magyarország közútjai. Míg 2014-ben 15847 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, addig tavaly 16241. Ráadásul 2015-ben 583 halálos kimenetelű balesetben 644-en vesztették életüket, míg az előző évi 573 halálos baleset 626 emberéletet követelt.

Papp Károly érzékeltette,

a rendőrség nem fogja tűrni, hogy a közlekedésbiztonság tovább romoljon.

Megkülönböztetett figyelmet fordítanak majd a gyalogosokra és a kerékpárosokra, ám azt már nem fejtette ki, hogy ez mit jelent majd a gyakorlatban. Jó hírként értékelte ugyanakkor, hogy csökkent (1601-ről 1506-ra) az ittas vezetők által okozott balesetek száma.

Miután 2014-hez képest kevesebb bűncselekmény történt, csökkent a bűncselekmények sértettjeinek, áldozatainak a száma is. Tavaly 183 401 áldozatot azonosított a rendőrség, akik közül 4127 még nem töltötte be a 13. életévét, 6994-an pedig még nem múltak el 18 évesek, amikor bántódás érte őket.

Az előző évihez (96072) képest kis mértékben nőtt tavaly (96855) a rendőrkézre került bűnelkövetők száma, amit Papp Károly egyfelől a rendőrség fokozott közterületi jelenlétével magyarázott, másfelől a nyomozások eredményességének javulásával. Aggasztó ugyanakkor, hogy 24-ről 38-re emelkedett a 13 évesnél fiatalabb, és 4416-ról 4514-re a 13-18 év közötti elkövetők száma.

Forrás: ORFK

A rendőrség adósságmentesen zárta az elmúlt évet. Bíznak abban, hogy az idén is megkapják a pénzt, paripát, fegyvert a tavalyi eredmények megismétléséhez – derült ki az ORFK évértékelőjén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.