galéria megtekintése

Méreg a lakóövezetben

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 24. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Lakott területeken is kimutathatók az Illatos úti volt vegyi üzem területéről kiszabadult veszélyes mérgek – derült ki a Greenpeace vizsgálati eredményeiből. A zöldek szerint a továbbiakban nincs rá elfogadható magyarázat, miért zárkózik el a kormány és az önkormányzat a kockázatok felmérésétől és a teljes kárelhárítástól. A 11 mintából 10 esetében kimutatták a már betiltott DDT-t, illetve bomlástermékeit.

Október elején a budapesti IX. kerületi önkormányzat fideszes többsége

leszavazta az Illatos úti vegyianyagtelep környezetének megtisztítására vonatkozó hétpontos ellenzéki cselekvési tervet

azzal az indokkal, hogy nincs katasztrófahelyzet, a mérgek nem jutottak lakott területekre, és a helyhatóságnak nincs további teendője az ügyben.

 

A Greenpeace által most megrendelt, egy akkreditált laboratórium (Bálint Analitika) által elvégzett vizsgálat eredményei mindennek az ellenkezőjét bizonyítják: a veszélyes növényvédőszer-maradékok jelen vannak a volt vegyi gyár környékének lakóövezeteiben, annak ellenére, hogy a felszínen lévő vegyszeres hordók többségét a nyár folyamán már elszállították.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

A zöld szervezet megbízásából elvégzett felmérés keretében az Illatos úti gyárterület környezetéből, magánlakásokból és egy cég telephelyéről vett pormintákat vizsgáltak.

A 11 mintából 10 esetében kimutatták a már betiltott DDT-t, illetve bomlástermékeit; két mintában kiugró, további három mintában pedig szignifikáns mennyiséget mértek.

A régebben a Budapesti Vegyiművekben Matador néven gyártott vegyszer 1968 óta tiltólistás, korábban is csak a mezőgazdaságban használták, aligha valószínű, hogy közeli vegyi gyártól függetlenül került volna ilyen nagy mennyiségben a lakóövezetbe.

A felmérés során további irritáló hatású vegyületeket is kimutattak, így DNBS-t (4-klór-3,5-dinitrobenzoesav), illetve többféle trifluorometil-benzaminot, 3A-BTF-et és 4A-BTF-et, ezek bőrön át és lenyelve is mérgező vegyületek. A minták közül kettő a vegyiművek egykori területéről származott, a harmadik pedig egy sok éve porosodó padlástérből a XX. kerület vegyiművek felé eső részén. Ennek az anyagcsoportnak szinte biztosan a vegyi üzem a forrása, hiszen ott nagyobb mennyiségben tárolták azokat.

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője szerint az eredmények nem pánikra, hanem elővigyázatosságra adnak okot:

nem a mért értékek nagysága, hanem inkább a „találatok” gyakorisága figyelemre méltó.

Most haladéktalanul tisztázni kellene, hogy az Illatos út mérgei veszélyeztetik-e a környéken élő lakosokat, meg kellene kezdeni a teljes körű kármentesítést és a szakszerű, kiporzásmentes elszállítást, valamint meg kellene követelni a pénzügyi garanciák bemutatását minden olyan vállalkozástól, amely a környezetre hasonló mértékben veszélyes tevékenységet végez.

A vizsgálati eredményeket bemutató sajtótájékoztatón Darvas Béla, a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke is jelen volt. Szerinte sem életszerű, hogy egy nagyváros belső kerületében, szobák porában nagy mennyiségű DDT-t találjanak, hacsak nincs a közelben egy folyamatos kitettséget okozó szennyezőforrás. Külföldi kutatásokból tudható, hogy a DDT hormonkárosító hatású, gátolja az immunrendszer működését, hatására gyakoribbá válik a koraszülés, csökken a születési súly, gyakoribbak a csecsemőkori betegségek.

A fiúcsecsemőknél a le nem szállt herét, a nagyobbaknál a kamaszkori heredaganatot és a spermaszámcsökkenést, a nőknél az endometriózist (a méhnyálkahártya méhen kívüli megjelenését), a mellrákot és az összes hormonfüggő daganattípust összefüggésbe hozzák a betiltott vegyszer környezeti jelenlétével.

Az ökotoxikológus úgy véli, a porban lévő DDT-nél a talajvízben található vegyszer talán még veszélyesebb, a környéken a talajvíz nemhogy ivásra, de locsolásra sem alkalmas (erre valamiért csak a kispesti önkormányzat hívta fel eddig a figyelmet), a víz közvetítésével a méreg a répában, a kaporban, az olajos magvakban vagy a mélyen gyökerező szőlőben is megjelenhet.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

A DDT-tartalmú por tartós jelenléte főleg a szoptatós anyák és a kisgyerekek számára lehet veszélyes. Darvas szerint a környéken élők egészséges környezethez való joga csorbul, a tétlen önkormányzat hozzáállása pedig nemcsak cinikus, hanem jogellenes is.

„Semmi sincs rendben”

A vegyszerszennyezésről Illés Zoltán, az Orbán-kormány korábbi környezetügyi államtitkára is sajtótájékoztatót tartott csütörtökön. Illés szerint az Illatos úton „semmi sincs rendben”, és az, hogy mintegy 1200 hordót elszállítottak a helyszínről, még csak a kárelhárítás kezdete, a környezeti kockázat érdemben nem csökkent. A volt államtitkár kalkulációi alapján a környezeti és egészségügyi hatások felmérése százmilliós, a teljes körű kárelhárítás pedig nyolc-tíz milliárdos kiadással járna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.