galéria megtekintése

Menni vagy nem menni

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 30. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A kérdés 1989-ben merült fel először, a drezdai vasútállomáson, amikor azt kérdeztük a Bad Schandaun, Prága-Holesovicén, Pozsonyon keresztül érkező magyaroktól, hogy a helyén van-e még a kormány, és csak félig vicceltünk. Aztán 1990-ben, az első svédországi túrán, amikor éjjel valaki kiment a sátorból, majdnem biztosak voltunk benne, hogy nem látjuk többet. (Valójában csak a mellékhelyiséget kereste, de ez a tényen nem változtatott: akkoriban mindig úgy utaztunk el, hogy talán örökre megyünk, és úgy jöttünk vissza, hogy esetleg csak ideiglenesen maradunk.) Visszafelé Nyugat-Berlinben keletnémet márkáért vásároltunk az Aldiban, miközben már akadály nélkül át lehetett kerékpározni Kelet-Berlinbe, és a keleti részről éppen akkor gurultak hazafelé kékesszürke, sűrű gázolajfüstben az első orosz teherautók, és valószínűtlennek tűnt, hogy nekünk is arra van a haza. Majd pár évvel később, amikor fiatal házasként hosszú északi útra indultunk, a szüleink nem merték megkérdezni, hogy látnak-e még, és alig hittek a fülüknek, amikor Stockholmból felhívtuk őket, hogy két nap múlva otthon leszünk.

Kurucz Árpád

Hogy miért mentünk volna el, azt sokkal könnyebb megmagyarázni, mint hogy miért maradtunk végül itthon. Azért akartunk elmenni, mert amikor hirtelen áttetszővé váltak a határok, és elkezdtünk utazni, kiderült, hogy léteznek működő országok, kevesebb történelmi komplexussal terhelt, egészségesebb lelkű társadalmak, és rászánhatjuk ugyan az életünket, hogy valahogyan utolérjük őket, de az eredmény kétséges, a kivándorlással viszont megspórolnánk (vagy inkább megnyernénk) legalább huszonöt évet. Sejthető volt, hogy az orosz és a porosz metódus hátrányait ötvöző reménytelen oktatási rendszerünk, a tananyag-fetisizmus, a frontális tanulás és a frontális számonkérés kizárólagosságára épülő elavult pedagógia, a tehetségeseket lehúzó és a lassabban haladókat lemaradni hagyó, de összességében mindenkit az átlag alá befaragni próbáló szisztéma, az együttműködés, a kérdezés és az önálló gondolkodás helyett a kussolva igazodást preferáló tekintélyelv újra fogja termelni mindazt, amit nem szeretünk Magyarországban. Friss diplomás pedagógusként erősebb érv nem nagyon kellett a menekülésre. Látszott, hogy az összeomlóban lévő iparunk helyén eleinte nem modern gyárak fognak nőni, hanem parlagfű, és az is, hogy a nyugati árak évtizedekkel megelőzik majd a nyugati béreket. A tét, illetve a választási lehetőség akkor az volt, hogy azt a nemzedéknyi időt a jobb élet után vágyakozó kelet-európaiként töltjük Kelet-Európában, vagy első generációs bevándorlóként valamelyik nyugati jóléti államban – de mindenképpen ott volt a fejünkben az is, hogy előbb-utóbb azért csak hasonlítani fogunk majd Kelet-Ausztriához, legalább kívülről.

 

Aki ma dönt a menni vagy nem menni kérdésről, az valószínűleg más szempontokat mérlegel. A legfrissebb statisztikák szerint a 16–21 év közöttiek több mint ötven százalékának a terveiben szerepel az időleges vagy végleges távozás. Ez tömeges perspektívavesztést mutat, és azt, hogy ők már nem számolnak komolyan a felzárkózás lehetőségével. 20-25 évvel ezelőtt az induláshoz és a maradáshoz is kalandvágy kellett (nehéz volt eldönteni, hogy melyikhez több), ma viszont ezrével mennek el olyanok, akiknek egyszerűen nincs más választásuk, mert a szakmában, amelyhez értenek, egyáltalán nincs szabad állás, vagy a régióban, ahol élnek, mutatóba sem akad munkahely. Aki marad, az annak tudatában marad, hogy egy tartósan leszakadó országban, az állandó rendszerelemmé vált kontraszelekció körülményei között és (megint) a mindent felülíró politika árnyékában kell boldogulnia.

Ha tanár, könyvtáros, hivatalnok lesz, akkor egy közvetlenül a mindenkori kormány fejéig érő függelmi lánc egyik szemeként éli majd az életét, kiszolgáltatva a hatalomnak, és folyamatosan kitéve annak, hogy a párt (optimális esetben: valamelyik párt) a nyakára vagy a helyére ültet valakit. Aki gazdálkodik, az lassan megtanulja, hogy a földje nem az övé (akkor sem, ha megvette, mert bármikor odaadhatják valaki másnak), és nem az időjárás-jelentést meg a terményárakat kell figyelnie – fontosabb információ lehet az, hogy melyik helyi kiskirály ült a legközelebb a miniszterelnökhöz a nemzeti ünnepen. Aki vállalkozik, meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy nemcsak a piacon, hanem a pártirodán vagy a kormánypárti demonstráción is meg kell harcolnia a sikerért, és mindig elé kerülhet a sorban valaki, aki rosszabb szakember ugyan nála, de lelkesebben gyűjtötte az aláírást, ezért előbb kap hitelt, boltot vagy koncessziót. Aki értelmiségi pályára készül, előbb-utóbb rájön, hogy nem a publikációkat és a konferenciameghívásokat kell halmoznia, hanem a fényképeket, amelyeken kezet fog a nagy emberrel. Ha diák, akkor számot vethet vele, hogy versenyképtelen tudást adó, túlstresszelt, gyerekellenes, anyagilag kivéreztetett iskolákban fog tanulni, és mire végez, behozhatatlan hátrányba kerül (mindenekelőtt mentálisan) német, angol vagy finn kortársaihoz képest. Ha pedig pályakezdő, akkor azzal, hogy Londonban takarítóként könnyebben teremt egzisztenciát, mint Magyarországon tanítóként.

Annak idején azt gondoltuk, hogy mindaz, ami miatt az ország rosszabbul teljesít, megszűnik majd hamarosan, ahogy elmúlik a negyvenéves szovjet elnyomás. Most, hogy az idegen katonák közel huszonöt éve elvonultak, ilyesmiben már nem bízhatunk. És miután a rendszerváltáskor porondra lépő politikai osztálymindegyik tagja volt már kormányon (a legtöbbjük többször is), azt sem hihetjük, hogy valamelyiküknek a tarsolyában ott van a kibontakozás biztos receptje; ha valamire, hát inkább arra lehetne nagy összegben fogadni, hogy a megszállás nélküli első négy évtized sem lesz sikeresebb, mint amit megszállva töltöttünk.

Mi egyébként végül főleg azért nem mentünk el, mert jött a gyerek, és a magyar társadalombiztosítás abban a helyzetben erősebb támasznak tűnt, mint az ismeretlen külhoni. Miközben mostanában sokan azért mennek, mert olcsóbb, de legalábbis biztonságosabb kint szülni, és ha jó országot választanak, a baba már a születése pillanatától nyugati polgár lehet. Talán ez is magyarázza, hogy a szülőképes korú nők közel tizede külföldön él. Tíz évvel az uniós tagság kiküzdése után (aminek számunkra nem az volt az igazi értelme, hogy könnyebb lesz majd a kivándorlás, hanem hogy talán hamarosan fölösleges lesz elmenni) meghökkentő látni, hogy bevett polgári életstratégia lett az utódok külföldre küldése: úgy választunk nekik iskolát, úgy tanítunk nekik nyelveket, hogy ne legyen gond a kinti továbbtanulással vagy munkába állással.

Őszintén: a maradókat most többnyire nem az álmok, hanem az emberi kapcsolatok tartják itt, meg az a tudat, hogy még mindig és talán mindörökké jobb itthon magyarnak lenni, mint bárhol máshol megtűrt idegennek. A hit abban, hogy ez az ország az összes bajával együtt ma is a jobb helyek egyike a világban, és időről időre, a realitás és a határozott politikai akarat ellenére kitermel magából valamit – mondjuk a Szigetet, a ki- és beülős kocsmákat, a SZOT-romantika romjai alól csodával határos módon élve kikászálódó Balatont –, ami nagyon hiányozna, ha itt hagynánk. És a dac, hogy menjenek el inkább azok, akik miatt újra és újra komolyan végiggondoljuk, hogy érdemes-e még kitartani.

Mivel csak egy életünk van, senki sem tudhatja biztosan, hogy jól tette-e, ha itthon maradt. Aki boldog itt, az valószínűleg jól választott, de abból még, hogy kevés körülöttünk a boldog ember, egyáltalán nem az következik, hogy mindenkinek el kell mennie – vagy legalábbis így reméljük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.