galéria megtekintése

Másfél milliárddal fognák be az egyházak száját

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 19. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Meghallgattattak az egyházi vezetők imái, a kormány vette a jelzéseket, és sietve mentőakciót hirdetett. Az állami segítségnyújtás a költségvetésbe kompenzációként bekerült 1,72 milliárd forintos tételben öltött testet. Hitéleti támogatásról van szó, aminek felhasználását az állam nem ellenőrizheti.

Korszakhatárhoz érkeztünk – jelentette ki Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke december elején. A reformátusok „válságköltségvetéssel” kalkuláltak, jelesül azzal, hogy a hitéleti célokra fordítható összeg több mint húsz százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyinál, ami érzékenyen érint számos egyházi intézményt és programot.

Erdő és Bölcskei egy novemberi tárgyaláson Balog Zoltán humánminiszternél. A kormánynak nem hiányzott volna a konfliktus
Erdő és Bölcskei egy novemberi tárgyaláson Balog Zoltán humánminiszternél. A kormánynak nem hiányzott volna a konfliktus
Máthé Zoltán / MTI

Bölcskei Gusztáv szóvá tette azt is, hogy évről évre csökken a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásából befolyó támogatás. A református egyházon belüli hangulat jellemzéseként a püspök Cseh Tamás egyik dalát idézte: „Hát mit gondoljak egy olyan helyzetről, amiben a barátaim csak azt tudják ígérni, amivel az ellenségeim fenyegetnek?”

 

Ugyanezekben a napokban Erdő Péter bíboros, a katolikus püspöki kar elnöke sem fukarkodott a kormány bírálatával. Egyebek mellett a bíboros is kifogásolta, hogy csökken az egyszázalékos felajánlásokból és azok állami kiegészítéséből befolyó pénz, miközben a felajánlások száma növekszik. A kormányzat az egyházak számára hátrányos számítási módot alkalmaz, „erőnek erejével” kisebb összeget állapít meg az indokoltnál.

Erdő nem fukarkodott a kormány bírálatával
Erdő nem fukarkodott a kormány bírálatával
Földi Imre / MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyorsan közölte, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslatba beépül az „egyházi hitéleti támogatás kiegészítését célzó 1,72 milliárd forintos előirányzat”. A tárca hangsúlyozta, hogy 2010-től 2014-ig éves szinten 24 milliárdról 52 milliárd forintra nőttek az egyházi támogatások. A reformátusoknak jutott egy oldalvágás is: a tárca szerint a református egyház egy év alatt 3,7 milliárd forinttal kapott többet – igaz, a pénz kifizetése késedelmet szenvedett, „részben azért, mert a Református Zsinati Iroda nem szolgáltatta határidőben az adatokat”.

A kritikára a református egyház nyilvánosan nem reagált, ellenben közleményben nyugtázta, hogy csakugyan bekerült a költségvetésbe az 1,72 milliárd forintos összeg. A reformátusok ezt annak jeleként értékelik, hogy a döntéshozók nyitottak a finanszírozási rendszer érdemi átalakítására. A katolikus püspöki kar sajtószolgálata kérdésünkre rövid és diplomatikus választ küldött.

Teknős Miklós / Népszabadság

Megismételte, az egyházak már korábban jelezték a kormányzatnak, hogy az szja egy százalékának felajánlása és a kiegészítés rendszerének változása miatt abban az esetben is jóval kevesebb forráshoz juthatnak, ha közben a felajánlók száma növekszik. A katolikusok feltételezik, hogy a mintegy 1,7 milliárd forintos támogatás „ezt a helyzetet kívánja kezelni az összes egyház vonatkozásában”.

Tegyük hozzá, a kormánynak nyilván nem hiányzott volna, hogy anyagi kérdések miatt elmérgesedő konfliktusba keveredjen a nagy egyházakkal. Éppen elég fejfájást okoz, hogy a strasbourgi elmarasztalás után napirenden van a botrányok sorozatát kiváltó egyházi törvény módosítása.

Kurucz Árpád / Népszabadság

A jelenlegi jogszabály szerint – mint arra a minap Gábor György vallásfilozófus ismét felhívta a figyelmet – a hitéleti támogatás felhasználását állami szerv nem ellenőrizheti. Az új törvényről még kemény viták várhatók, de kevéssé valószínű, hogy a kormány vagy az egyházak ezen a ponton is változtatni szeretnének.

Homályban tartott intézményátadás

Erdő Péter súlyosan aggályosnak találta azt az esetleges – szerinte az állam világnézeti semlegességét sértő – szándékot, hogy az ország szociális intézményeinek nagy részét egyházi fenntartásba akarják adni. Biztosak lehetünk abban, hogy a bíboros konkrét információkra alapozta bejelentését, de eddig nem derült ki, melyek ezek. Pillanatnyilag azt sem tudni, hogy a kormány mennyire eltökélt ebben az ügyben, és egyáltalán milyen módon képzeli el a szociális intézmények átadását az egyházaknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.