galéria megtekintése

Megfázott a mentős a toronyban

1 komment


Ungár Tamás

Szabad-e botrányt okozó módon tiltakozni a munkahelyi visszásságok ellen, s egyáltalán: ­történtek-e visszásságok – vélhetően erről folyik majd az a per, amit Vadász Tibor, kirúgott szekszárdi mentős indított a munkáltatója ellen.

Szekszárd, 2015. szeptember 10. Tűzoltók próbálták menteni a mentőst
Szekszárd, 2015. szeptember 10. Tűzoltók próbálták menteni a mentőst
Makovics Kornél

A szekszárdi mentőknél dolgozó Vadász Tibor tavaly szeptember 10-én reggel összeveszett a szolgálat megyei vezetőjével. Felettese válaszul eltiltotta őt az aznapi munkavégzéstől, mire Vadász felmászott a mentőállomás udvarán álló 30 méteres adótoronyra. Kollégák, tűzoltók, rendőrök próbálták lehívni a férfit, aki azt felelte, hogy csak a szolgálat végén jön le, addig így demonstrál a munkahelyén tapasztalható visszaélések és megaláztatások ellen. Vadász végül este nyolckor önként lemászott az acéltoronyról. Aztán táppénzre ment, mert megfázott odafent a szakadó esőben, majd rendelkezési állományba tették.

Közben elindult ellene egy fegyelmi eljárás, s október 12-én elbocsátották. A felmondás indoka – többek között – az volt, hogy Vadász nem működött együtt kollégáival, s botránykeltő viselkedésével ártott a munkáltatójának. Ráadásul, ha ily módon oldja meg a konfliktusait, kérdéses, hogy munka közben miképp reagál a nehéz helyzetekre. Hibájául rótták fel, hogy miután aznap nem dolgozott, jogtalanul tartózkodott a mentőállomáson, és szolgálaton kívül nem hordhatta volna egyenruháját.

 

Vadász Tibor keresetet nyújtott be a bíróságon, azt kérve, mondják ki a felmondás jogtalanságát. Mindezt a 48 esztendős férfitől tudtuk meg, amikor megkerestük őt várdombi otthonában, hogy megkérdezzük, mi lett a következménye a lapunkban is megírt toronymászásnak. Vadász elmondta, hogy 18 éven át dolgozott a mentőknél sofőrként, s korábban nem folyt ellene fegyelmi eljárás. Az említett idő alatt öt főnöke volt, de csak az utolsóval jött ki nehezen. Tavaly januárban és májusban kérte, hadd kerüljön át Szekszárdról Bátaszékre. Ha áthelyezik, közelebb lett volna az otthonához. A szolgálati lapra írt kérésére választ sem kapott. Ez is bosszantotta, s az is, hogy mindig éveket késett a cég az egyenruha cseréjével.

Vadász Tibor nem hagyja magát
Vadász Tibor nem hagyja magát
Ungár Tamás / Népszabadság

Vadász amiatt is neheztelt, hogy a szolgálat előtt negyedórával át kellett néznie az autója műszaki állapotát, ám ezek a tizenöt percek nem számítottak bele a munkaidőbe. Mellesleg azért egyenruhában ment fel a toronyra, mert mentős szerelésben járt dolgozni, az állomáson ugyanis nem volt hely az átöltözésre. Sok ilyen apró kellemetlenség izmosodott toronymászó dühhé azon a reggelen, állította Vadász Tibor. Az exmentős elém tett egy levelet, ami arról tanúskodik, hogy a szekszárdi mentőállomáson dolgozó ötven kollégájának fele kiállt mellette. Vadász a volt társakat tanúként megidézi a bíróságra, hogy igazolják: kétségbeesésének munkahelyi okai voltak.

Az előbbiekből adódik a kérdés: ha munkahelyi sérelmek érték Vadászt és kollégáit, akkor a csapat miért nem kérte a bajok orvoslását a mentőszolgálat országos vezetésétől, vagy miért nem fordultak kéréseikkel az érdekképviselethez. A várdombi férfi erre azt felelte, hogy mindenki hallgat és tűr, mert félti az állását.

Beszéltünk a szekszárdi mentőállomás vezetőjével, hogy mondja el ő is, miképp látja a történteket, ám a férfi nem élt a lehetőséggel. A volt kollégák majd a bíróságon osztják meg a véleményüket a nyilvánossággal. Már ha megteszik.

Bárhogy is lesz, a február közepén induló perben a bíróságnak arról kell döntenie, hogy a Vadász Tibor által elpanaszolt sérelmek léteztek-e, és ha igen, akkor valóban nem maradt más eszköze ezek kifejezésére, mint a toronymászás? Azt a feltevést Vadász Tibor cáfolta, hogy családi gondjai is szerepet játszottak volna elkeseredett lépésében. A nős, kétgyermekes férfi kijelentette: otthon nincsenek konfliktusai. Amúgy Vadász nagyobbik fia két éve mentős. Apja tette miatt eddig senki sem támadta őt a cégnél.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.