galéria megtekintése

„Húsz évvel ezelőtt jobb volt a helyzet”

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 09. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Bár a turisták elégedetlenek, úgy tűnik, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél egyáltalán nem érzik sürgetőnek, hogy döntsenek végre a Citadella jövőjéről. Több mint egy év után sem tudni, hogy ki, mikor, miként fejlesztheti a naponta ezreket vonzó, tavaly viharos tempóban „lecsupaszított” látványosságot.

„A vagyonkezelésbe adásra irányuló eljárás jelenleg folyamatban van, melyről hamarosan széles körben értesíteni fogjuk a sajtó munkatársait” – június elején írta ezt lapunk megkeresésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), miután arról érdeklődtünk, mikor, miként hasznosítják a város egyik leglátogatottabb turistalátványosságát.

Azóta kiderült, az állami apparátus értelmezésében a „hamarosan” egyáltalán nem hetekben mérhető: ma sem árulják még el, mi lesz a Citadella sorsa, nem tudható, mikor hull le a lepel a titokzatos „vagyonkezelésbe adásra irányuló eljárásról”. Szerdán ugyanis újabb megkeresésünkre azt közölték a társaságnál: „Az eljárás továbbra is folyamatban van, de amint megtörténik – ahogy jeleztük is korábban –, széles körben értesíteni fogjuk a sajtó munkatársait.”

Az MNV lényegében azóta hallgat a fejlesztési tervekről, hogy több mint egy évvel ezelőtt egy máig vitatott eljárás során bezáratták a Citadellánál lévő üzletek nagy többségét, s kitelepítették a vállalkozókat, mivel többségük kétes érvényességű szerződés alapján üzemeltette boltját. Igaz, az MNV a múlt májusban is csak azt a kevéssé konkrét célt árulta el: azt szeretnék, „minél előbb olyan vagyonkezelő hasznosítsa a Citadellát, aki tudja biztosítani, hogy arra a világörökségre méltó és jogilag tisztázott jogszabályoknak megfelelő módon kerüljön sor”.

 

Találgatásokra ad okot az is, hogy az MNV nem csak a nyilvánosság előtt hallgat a hasznosításról, információink szerint még a területileg illetékes XI. kerületi önkormányzat sem kapott semmiféle tájékoztatást. Miközben egyre csak nyúlik a titokzatos hasznosítási procedúra, addig a Citadellánál sokan kifogásolják, hogy a fellegvárnál nincs kávézó, illemhely, szuvenírbolt, de még egy hideg üdítőt sem kapni, csak távolabb működik egy büfé, étterem és nyilvános WC.

A szuvenírbolt zárva, a fellegvárba sem lehet felmenni
A szuvenírbolt zárva, a fellegvárba sem lehet felmenni
Móricz-Sabján Simon

– Vicc, ami itt megy! Komolyan mondom, húsz évvel ezelőtt jobb volt a helyzet, mint most – fakad ki egy idegenvezető, aki épp a parkolóban álló városnéző busznál várja vissza csoportja még hiányzó tagjait. – Most épp azért dekkolunk még itt, mert a WC-nél sorba kell állniuk a vendégeknek, és a két még nyitva lévő bolt sem győz ennyi turistát.

Kicsit odébb német csoportjának mesél Budapestről egy idegenvezető. Kovásy Miklós – míg csoportjának tagjai elkészítik a fotókat – azt mondja: különösen a nagy melegben hiányolják a büféket a vendégek, azon pedig rendre sokan értetlenkednek, miért nincs szuvenírbolt itt fenn a Citadellánál. Az idegenvezető ilyenkor azzal nyugtatja meg a vendégeket, hogy a következő megállójuk a budai Vár, ahol egymást érik a kávézók és szuvenírboltok.

– A panoráma csodálatos, de az tényleg különös, hogy nincs itt fenn egyetlen üzlet sem, csak lent a parkolónál. Lehetne kicsit több bolt, mert sokat kellett sorban állni a vízért, de az illemhelynél is – mondja a város látványában gyönyörködő fiatalember, Martin Gonzalez, aki Argentínából érkezett európai vakációra baráti társaságával.

Nem csak a külföldiek panaszkodnak. Idősebb Somogyi János és felesége a XI. kerületben lakik, unokájukat hozták fel a Citadellához: indulatosan sorolják, hogy röpke néhány perc alatt mennyi bosszúság érte őket:

– A fellegvárba nem lehet bemenni, be van zárva. Ronda kordonok sokaságába botlunk szinte mindenütt. A kukák színültig vannak szeméttel. Ráadásul szegény kisunokánk is szomorú, mert napok óta arról meséltünk neki, hogy majd hatalmas ágyúkat nézhet meg itt. Aztán azzal kellett szembesülnünk, hogy hűlt helye a haditechnikai kiállításnak, ebből a várból még az ágyúkat is elvitték.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.