galéria megtekintése

Horváth Csaba hiába vár a jó hírre

3 komment


Bita Dániel

Nem történt előrelépés a baloldali pártok szerda esti egyeztetésén, ahol a fővárosi együttműködés volt a téma. Információink szerint az MSZP teljes összefogást akar, és még kitart Horváth Csaba jelölése mellett. A DK viszont a hírek szerint bemondott egy olyan nevet Tarlós ellenében, amely elnyerte az Együtt támogatását.

Horváth Csaba és Kunhalmi Ágnes teljes összefogást akar
Horváth Csaba és Kunhalmi Ágnes teljes összefogást akar
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke lapunknak azt mondta: ennek oka, hogy az MSZP csak a minden kerületre kiterjedő teljes összefogásról (így a közös fővárosi listáról) hajlandó tárgyalni. Az Együtt-PM szerint viszont koordinált indulásra és külön listákra van szükség.

A nézeteltérés miatt egy ponton túl a vitás kerületi ügyekben sem közeledtek az álláspontok, a tárgyalás így eredménytelenül ért véget. Szigetvári a lehetséges folytatásról elmondta: azt kérik, hogy az MSZP a hétvégi tisztújítás és a budapesti választási rendszerről szóló hétfői alkotmánybírósági döntés után „legyen rugalmasabb”, mert ez kell a megegyezéshez.

 

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták fővárosi elnöke erre azt mondta a Népszabadságnak, hogy budapesti párttanácsuk javasolta a teljes összefogást, ezt képviselik elvi álláspontként a tárgyaláson, de a kerületi ügyekben és a főpolgármester-jelölt személyéről is rugalmasan tárgyalnak.

Áder János köztársasági elnök ugyanis ma utoljára írhatná ki a legkorábbi időpontra, október 5-ére az önkormányzati választást

Szerinte a közös indulás a győzelem stratégiája, míg a koordináció a vereség beismerése, és csak arra jó, hogy az Együtt-PM megőrizze önálló arculatát. Félő azonban – folytatta –, hogy jó jelöltek buknak el a koordinált indulás miatt, vagyis azért, mert a nevük mögött csak az egyik párt neve és logója szerepel a szavazólapon.

A DK Győrben saját jelöltet állít, Neupor Zsoltot (középen balra)
A DK Győrben saját jelöltet állít, Neupor Zsoltot (középen balra)
Krizsán Csaba / MTI

Szigetvári ezzel szemben azt mondta: a kerületek több mint felében van esély az ellenzéki győzelemre, ezeken a helyeken szerintük is egy baloldali polgármesterjelöltre és közös kompenzációs listára van szükség. Például Kispesten már meg is született erről az egyezség.

Ám az MSZP – folytatta – több kerületben (például Újpesten és Zuglóban) teljesíthetetlen feltételeket fogalmazott meg, önállóan akar képviselő-testületi többséget szerezni, amit támogatottsága nem indokol. A hagyományosan jobboldali kerületekben pedig az Együtt-PM továbbra sem látja értelmét az együttműködésnek a jelenlegi választási rendszerben.

A DK továbbra is bízik saját – a nyilvánosság előtt meg nem nevezett – jelöltjében, akit az Együtt-PM is támogathatónak tart

A legrosszabb forgatókönyv – mondta lapunknak a tárgylások egyik résztvevője –, hogy fővárosi szinten és a kerületek többségében nem lesz ellenzéki megállapodás, csak ott, ahol ezt a három baloldali párt helyi szervezetei képesek előállítani. Elvileg elképzelhető, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció az Együtt-PM nélkül is megegyezik a közös indulásról, de információnk szerint ezt a szocialisták leendő országos vezetése és a DK irányítói sem támogatnák.

Juhász Péter, az Együtt társelnöke sajtótájékoztatóján azt vetítette előre, hogy a jelöltállításról szóló döntések akár szeptemberig is elhúzódhatnak.

Katona Kálmán (középen) még a parlamenti padsorban
Katona Kálmán (középen) még a parlamenti padsorban
Reviczky Zsolt / Népszabadság/archív

Az ellenzéki pártok időközben némi haladékot kaptak, Áder János köztársasági elnök ugyanis ma utoljára írhatná ki a legkorábbi időpontra, október 5-ére az önkormányzati választást. Mivel (az Ab döntése nélkül) ezt valószínűleg nem teszi meg, a voksolás legalább egy héttel később lesz, így a jelöltek aláírásgyűjtése is ennyivel később, augusztus legvégén kezdődhet meg.
Az MSZP továbbra is kitart főpolgármester-jelöltje mellett, Horváth Csaba mellett, akit a DK és az Együtt-PM változatlanul nem tud elfogadni. Ebben sem jutottak tehát előre. Kunhalmi Ágnes ugyanakkor azt hangsúlyozta: ahogy Katona Kálmánra, úgy más közös jelöltre is hajlandók tárgyalási alapként tekinteni.

Forrásaink azonban megerősítették, hogy az eredetileg az Együtt-PM által javasolt Katona (korábbi MDF-es politikus, az első Orbán-kormány közlekedési minisztere) miután kiszivárgott a neve, és több támadás érte a jobboldali sajtóban, közölte, hogy nem vállalja a főpolgármester-jelölti felkérést.

Az Index ugyanakkor csütörtökön arról írt: a DK továbbra is bízik saját – a nyilvánosság előtt meg nem nevezett – jelöltjében, akit az Együtt-PM is támogathatónak tart. A pártszövetség egyik politikusa lapunknak azt mondta: ez helytálló információ, Horváth Csabát pedig minden ez irányú erőfeszítése ellenére sem fogják támogatni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.