galéria megtekintése

Orbánék felkeltették a rettegést, van, aki már lőne is

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 15. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

A Sormásra tervezett menekülttábor létesítését szinte mindenki elutasítja a zalai faluban, és hasonló a hangulat a településsel szomszédos Nagykanizsán is. A Jobbikot látszik erősíteni, hogy a tiltakozás élére állt, ám nincs kizárva az sem, mindenki a Fidesz kottájából játszik.

A 900 lelkes Sormáson tucatnyi, a 49 ezer lakost számláló Nagykanizsán több tucatnyi embert kérdeztem, mit gondol arról, hogy a kormány ideiglenes menekülttábort akar építeni a falu határában. Egy 80 éves, nyugdíjas katonatiszt Sormáson azt mondta:

– Nem örülök, de ha nincs más megoldás, el kell viselni. A menekültek is emberek, segítenünk kell.


Az öreg obsitoson kívül a két település utcáin megszólított helybéliek szinte mindegyike csak azt ismételte: nem akar tábort. Néhányan nem titkolták, a végsőkig elmennek; ha kell, a munkagépek elé fekszenek. A kérdezetteket arról is faggattam, rokonaik, ismerőseik miképp vélekednek a táborépítésről, s ők állították: ugyanúgy. Vagyis közvetve százas nagyságrendű a kérdezettek csapata, így – bár ez nem reprezentatív minta – úgy tűnik, a sormási tábort a közelben lakók több mint 90 százaléka elutasítja.

A tiltakozók érvei ismertek, a fő indok, hogy félnek az idegenektől. Mert lehetnek közöttük terroristák és más bűnözők, s ha nem azok, akkor azzá teheti őket a nélkülözés. A válaszadók szorongása ellenérvekkel úgyszólván kikezdhetetlen. Amikor azt firtattam, miből ered a kérdezettek félelme, ők elismerték, hogy

 
még nem is láttak közelről menekültet, a médiából és a környezetüktől hallottak alapján alakították ki véleményüket. Az is kiderült, hogy ha valamilyen negatív információt hallottak ismerősüktől a menekültekről, azt kétkedés nélkül elhitték.

Páran bevallották, hogy a félelmüket erősítették a kormány idegenellenes plakátjai is.

Szembesültem azzal is, hogy a félelmet a szélsőjobb szervezetek által élesztgetett összeesküvés-elméletek színesítik. Géczi Zoltán volt az egyik szónok a Nagykanizsa főterén augusztus 10-én Jobbik által rendezett tiltakozó gyűlésen: ő biztos abban, hogy az Egyesült Államok és Izrael indította el a menekülthullámot. – Ez egy zseniális terv – mondogatja az alkalmi munkákból élő, 48 éves sormási férfi. – Amerika padlón van, s úgy akarja megtörni az unió nemzetállamainak a gerincét, hogy rájuk küldi a menekülteket.

Az olyan ellenérveken, hogy az USA az Európai Unió szövetségese, s hogy Amerika nincs a padlón, Géczi magabiztosan mosolyog, mondván, ő jobban tudja. A férfi a menekültek ellen aknákat telepítene a határra.

Ha ezt nem tesszük, a bejövő menekültek itt maradnak, jósolja, ne higgyük el nekik, hogy csak átmennének rajtunk. A törökök is egy látogatós csellel foglalták el Budát 1541-ben

– teszi hozzá –, másképp nem lettek volna rá képesek, hisz a mohácsi csatát is majdnem elvesztették. Géczi szívesen citál necces és túlpörgetett történelmi értelmezéseket igaza alátámasztására, például kanizsai szónoklatába azt szőtte bele, hogy II. András máig Jeruzsálem királya. Ezt szerinte azért nem tanítják, hogy gyengítsék nemzeti öntudatunkat.

Menne, lőne

Sormás főutcáján 59 éves, szőke, kék szemű, napszámból élő férfi tolta biciklijét aznap, hogy a faluban félpályás útlezárással tüntettek a tábor ellen. Amikor a táborról kérdeztem, legyintett:

– Nem érdekel, leszarom.

– Nem fél a menekültektől?

– Nem hát.

– Akkor nem is megy tüntetni?

– Dehogynem.

– Miért megy?

– Mert én is hozzájuk tartozom.

Nagykanizsa belvárosában egy 40 éves, számítógép-forgalmazással foglalkozó, a Fideszre szavazó vállalkozót arról kérdeztem, hogy mit tenne ő menekültügyben.

– Visszahoznám a határőrséget.

– S lőhetnének is a határőrök?

– Igen.

– Ha ön ott szolgálna, lőne?

– Ez nehéz kérdés. De ha felesküdött katonaként erre kapnék parancsot, akkor igen.

Tegyük hozzá, hogy a tábor elleni tiltakozásban élen járó Jobbik hivatalosan nem hirdet összeesküvés-elméleteket az USA vagy Izrael szerepéről a menekültáradatban, de nem is tesz semmit az efféle teóriák megcáfolására, sőt. A Jobbik városi képviselője, Gábris Jácint – aki szintén felszólalt az említett kanizsai gyűlésen – azt mondja, a táborokat a közel-keleti válságzónákban kellene megépíteni, a NATO által felügyelt területeken. Egyből oda kellene vinni az unió országaiban elfogott migránsokat, s ott kellene őket kikérdezni a kilétükről és szándékaikról. Ha a migráns által megnevezett célország indokoltnak tartja a menekült kérelmét, akkor el lehetne szállítani őt a befogadó államba. Ezt a megoldást kellene kezdeményezni a kormánynak, s erről kellene megegyezni az unió államainak, véli a 34 éves, középiskolai informatikatanárként dolgozó képviselő.

Gábris úgy látja, hogy ez lenne a humánus megoldás, hisz ha erről értesülnének a menekültek, akkor egyből a közel-keleti táborok felé igyekeznének, és nem gyalogolnának 5-6 ezer kilométert.

Amíg viszont nincs megegyezés erről az unióban, addig az országot a magunk eszközeivel védenünk kell, ezért Gábris egyetért a kerítésépítéssel, és szükségesnek látja a határőrség újbóli felállítását. Aknásítás azonban nem jöhet szóba, amiképp az sem, hogy lőjenek a támadó szándék nélküli menekültekre. Ha pedig tábort kell építeni, akkor azt elsősorban a határhoz közel vagy a már meglévő táborok bővítésével kellene megcselekedni.

Utóbbival egyébként egyetértenek a zalai szocialisták is. Fodor Csaba, az MSZP megyei szervezetének elnöke és a nagykanizsai közgyűlés képviselője biztos abban, hogy az Orbán-kormányt nem humánus vagy logisztikai cél vezérelte, amikor döntött arról, hogy Sormáson és a baranyai Martonfán legyen befogadótábor.

Sormáson nem kérnek a menekülttáborból
Sormáson nem kérnek a menekülttáborból
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– Orbán ezt megint azért csinálta, hogy elterelje a figyelmet pártjának a visszaéléseiről – állítja az ügyvédként dolgozó politikus. – Azt akarja, hogy az egész országnak menekültfóbiája legyen.

Ezért fuvarozza ide-oda a migránsokat, ezért teszi ki őket közszemlére a fővárosi pályaudvarok közelében. Nem fogja megépíteni ezt a két tábort, de elérte, hogy ez lett a fő téma nálunk, immár a menekültektől fél mindenki,

és kevésbé háborgunk azon, mennyit lopnak a kormánypárt emberei.

Ha Fodornak igaza van, akkor a Fidesz akár még jól is kijöhet ebből a politikai húzásból. Egyelőre azonban sokan úgy látják, hogy a Jobbikot izmosítja a menekülttáborok körüli társadalmi vita. Mellesleg a Jobbik Nagykanizsán eddig is erős volt, hisz a tavalyi parlamenti választáson megszerezte a voksok 27 százalékát.

Szerettük volna Nagykanizsa fideszes vezetőit is megkérdezni arról, ők hogyan látják a táborépítés szándékának fogadtatását. Dénes Sándor, a város korábban középiskolai fizikatanárként dolgozó polgármestere szívesen fogadott, de csak annyit mondott,

ő is az újságokból tudta meg július 31-én, hogy tábor épül a város mellett, előtte vele senki nem egyeztetett.

Augusztus 3-án levelet írt a kormánynak, amelyben kérdéseket tett fel a táborról, de eddig nem kapott rá választ, így nyilatkozni sem tud.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.