galéria megtekintése

Százával érkeznek a menekültek a horvát határra

1 komment

Hírösszefoglalónk

Röszkén már pakolnak, Horvátország felől viszont egyre többen érkeznek. Esti helyzetjelentés a migránsválság alakulásáról.

Mintegy kétszáz migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtökön Baranyában – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság az MTI-t.

Rendőri intézkedés Illocskán
Rendőri intézkedés Illocskán
Lendvai Péter / MTI

A menekültek a magyar–horvát határ baranyai szakaszán, a zöldhatáron át jöttek Magyarországra. „A külföldiek a jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni, így a rendőrök előállították őket, és idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek velük szemben” – közölte a rendőrség. Hozzátették: a rendőrség a szükséges erőkkel és eszközökkel jelen van a térségben, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot.

 

Kilencszázan tartanak a határra

Az MTI tudósítója a határ közelében úgy értesült, hogy a migránsok Baranyában Illocska, Old és Sárok térségében jelentek meg. Az M1 aktuális csatorna tudósítója csütörtök este jelentette, hogy mintegy kilencszáz illegális migránst szállító vonat közeledik a magyar határhoz közeli Pélmonostorra (Beli Monastir).

Készültség Horvátországban

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő arra kérte a hadsereget, hogy a kialakult migrációs válság miatt álljon készenlétben – jelentette a Jutarnji List című lap. Az államfő megbeszélést folytatott Drago Lovric vezérkari főnökkel, akitől a hadsereg főparancsnokaként azt kérte, hogy a hadsereg álljon készenlétben, és reagáljon, amennyiben meg kell védeni a határokat az illegális bevándorlókkal szemben.

A vezérkari főnök már megtette a szükséges lépéseket – írta a lap. Az államfő a nap folyamán többször is elégedetlenségének adott hangot. Nem jó, hogy ennyi migráns érkezik Horvátországba, és az sem jó, hogy a kukoricáson keresztül próbálnak meg illegálisan bejutni – mondta. Hozzátette: nem elégedett azzal, amit tapasztalt, sokkal jobban kell védeni a határokat, és arra hívja fel a bevándorlókat, hogy a legális határátkelőhelyeket használják. (MTI)

Pakolnak Röszkén

Tanácstalanság, csendes tiltakozás, pakolás és útra kelés jellemezte a csütörtöki napot a röszkei határátkelő szerb oldalán, amely estére szinte teljesen kiürült. Az MTI tudósítójának becslése szerint körülbelül 300 migráns tartózkodhat még a helyszínen.

Az M5-ös autópályán fekvő átkelő teljesen kihalt volt, és csupán egytucatnyian voltak még a két – az autópályán fekvő új és a régi – határátkelőhely közötti füves területen, ahol az előző éjszakát még körülbelül háromezren töltötték. Azok a migránsok, akik még nem indultak el, hogy más útirányt keressenek az Európai Unióba, a régi határátkelőhelynél gyűltek össze.

Délután 20-50 fős csoportok ülősztrájkot tartottak, majd emberi jogi aktivisták felhívására

„Nyissátok ki a kapukat”, „Szabadság”, „Testvériség, egység”, „Köszönjük, Szerbia”

felkiáltásokkal követelték, hogy engedjék be őket Magyarországra.

Az aktivisták próbálkozásai akkor értek véget, amikor megérkezett Bratislav Gasic szerb védelmi miniszter, aki a szerb hatóságok eddig tanúsított magatartását méltatta. Kiemelte, hogy Szerbia továbbra is tartja magát a nemzetközi elvárásokhoz és konvenciókhoz, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a migránsoknak továbbra is elfogadható körülményeket biztosítson.

A politikus távozása után az addig a határkaputól, illetve a migránsok által szerdán megostromolt kapu helyett állított gyorstelepítésű drótakadálytól alig 20 méterre álló szerb rendőrsorfal is feloszlott, és csak néhány szerb rendőr maradt a helyszínen.
 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.