galéria megtekintése

Orbán zseni, Magyarországon kezd elszabadulni a gyűlölet

68 komment

NOL

Kezdenek elszabadulni az indulatok Magyarországon a menekültkérdés kapcsán. A szerb–magyar határra szabadcsapat szerveződik, Ásotthalom polgármestere gumilövedékes fegyvert reklámoz, miközben vannak, akik humanitárius katasztrófától tartanak.

Bár néhány politikai elemző a menekültellenes kampány kapcsán Orbán Viktor zsenialitásáról beszél, a valóság az, hogy a magyar társadalomban valószínűleg csak az idegengyűlölet nőtt, a pártok népszerűségét a kormányzati szólamok gyakorlatilag érintetlenül hagyták.

Menekültek a keleti pályaudvar mellett. Toroczkai hívei még vitatkoznak azon, kell-e gyerekre, nőre célozni
Menekültek a keleti pályaudvar mellett
Földi D. Attila / Népszabadság

A Tárki legutóbbi mérései szerint április és július között a kormánypártok népszerűsége a teljes népességen belül 23-ról 22 százalékra csökkent. A kormányra licitálni igyekvő Jobbik is 1 százalékot csökkent, 14-ről 13-ra, míg az MSZP 10-ről 11 százalékra növelte támogatottságát.

 

Ugyanakkor szinte bizonyos, hogy a kormány csúcsra járatja az idegenellenességet: a Tárki legutolsó, e tárgyban végzett közvélemény-kutatása szerint a magyarok 46 százaléka idegenellenes. E kutatást májusban publikálta az intézet, s elképzelhető, hogy az idézett adatok azóta csak rosszabbak lettek. Ugyanakkor – ahogy ez korábban a lapunkban közölt kutatásból kiderül – a kormány kampánya mozgósította a civil társadalom segítőkészségét – egyszerre lobbant lángra tehát a gyűlölet és a gyűlöletellenesség.

A menekültellenesek csoportja – verbálisan legalábbis – egyre agresszívebb. Ásotthalom jobbikos polgármestere, Toroczkai László a Face­book-oldalán például – ahogy azt a hvg.hu megírta – gumilövedékes fegyvert reklámoz. Megjegyzi: „Ha lesz kerítés, amit végre őrizhetünk, 20 mezőőröm és polgárőrünk van, de lesz akár 100 önkéntes magyar hazafi is, be fogjuk bizonyítani, hogy egyetlen sportos afrikai sem fog átjutni rajta." A fegyvert bemutató videót Toroczkai azzal osztotta meg, hogy az kiváló eszköz meghátrálásra kényszeríteni „a kerítést megrongálni készülő törvénytelen bevándorlót". Vita a kommentálók közt egyelőre csak annak kapcsán bontakozott ki, lehet-e gyerekekre és nőkre is lőni, és van hozzászóló, aki szerint lehet. Szerveződik egy szabadcsapat is, amely a határszakaszra készül „szolgálatot teljesíteni". A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) eközben gyűlölet-bűncselekmény előkészülete miatt feljelentésre készül egy facebookos felhívás miatt, amely Budapesten tervez „vadászatot” menekültekre „pályaudvarlátogatás” és a „parktisztítás” felkiáltással.

A szerb–magyar határvidék szerbiai oldalán ugyanakkor humanitárius katasztrófától tartanak a kerítés megépülése után. A Reutersnek az Asylum Protection Centre szakértője azt nyilatkozta: a kerítés fölépítését követően hasonló lesz a helyzet, mint most Calais-ban, csak nagyobb léptékben kell elképzelni, ami történni fog, mivel Magyarországra 2015-ben már 100 ezer bevándorló jutott át, míg Calais környékén 3000 menekült táborozik. Calais-nál a menekültek egyre kétségbeesettebben próbálkoznak átjutni a La Manche brit oldalára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.