galéria megtekintése

„Magyarországon az uniós támogatások egy részét lebetonozzák, egy másik részét pedig ellopják”

0 komment


Kálmán T. Attila

A Liberális Párt konferenciáján vitatkoztak a pártok a magyar gazdaság EU-n kívüli kilátásairól. Kilépni senki sem akar, de a Fideszen kívül mindenki szerint elfolyik az uniós pénz.

„Van-e jövője a magyar gazdaságnak az Európai Unión kívül?" címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést a Magyar Liberális Párt. A bevezetőben a moderátor, Bombera Krisztina világossá is tette miért gondolta aktuálisnak az MLP a konferenciát, felidézte Orbán Viktor és Lázár János nyilatkozatait, amelyek úgy is értelmezhetők, mintha a kormánypártban fontolgatnák az EU elhagyását.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

„A kormány nevében állítom, hogy nincs az EU-n kívül élet" – szögezte le gyorsan Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Majd hozzátette, aki azt sugallja, hogy a Fidesz egy Huxitot készít elő, az „politikai szűklátókörűségből vagy politikai haszonszerzésből" teszi ezt. Ezután felmondta a fideszes kommunikációs-leckét: a kormány nem azért kritizálja az EU-t, mert ki akar lépni, hanem azért, hogy jobban működjön.

 

A meghívott pártok – Fidesz, Jobbik, MSZP, LMP és a szervező MLP – képviselői egyetértettek az államtitkárral abban, hogy súlyos károkat okozna Magyarországnak egy esetleges kilépés. Egyedül a Jobbik országgyűlési képviselője, Z. Kárpát Dániel pendítette meg óvatosan ennek az ellenkezőjét: „Senki nem akarja kivezetni az országot az unióból rövidtávon" – majd úgy magyarázkodott, hosszútávon sincs ilyen mesterterve a Jobbiknak, de bármikor közbeszólhat a történelem, ezért fogalmazott így. Példának hozta a migrációt, ami a jobbikos képviselő szerint néhány éve még csak sci-fi volt, ma már realitás.

A nagy egyetértés miatt a beszélgetés fókusza arra helyeződött, mihez kezdhetne Magyarország az EU-n belül, mit csinálhatna jobban az ország vezetése, hogy az EU-tagságból gazdaságilag a legtöbbet profitálhasson. A kormány becsületét védő Csepreghyvel szemben összeálló alkalmi nagykoalíció tagjai egymásra licitálva bizonygatták, hogy az uniós pénzek rossz helyre mennek. Z. Kárpát azokat a multikat ostorozta, amelyek trükkös módon szivattyúzzák ki a Magyarországnak szánt uniós támogatást. Az államtitkár szerint ez az uniós támogatás feltételrendszere miatt elképzelhetetlen.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az MSZP-s Mesterházy Attila azt látja bajnak, hogy hiába megy jobban Magyarországnak, ez semmit nem ér, mert főleg uniós pénzből pörgetik a motort. Bodnár Zoltán az MLP gazdaságpolitikusa azt hangsúlyozta kitartóan, hogy a kormány „otromba módon hazudik" az EU előnyeiről és hátrányairól, miközben mindent számbavéve, szerinte egyértelmű, hogy Magyarország rengeteget nyert gazdasági szempontból a tagság megszerzésével. Legkeményebben az LMP újdonsült frakcióvezetője, Schmuck Erzsébet fogalmazott: „Az uniós támogatások egy részét lebetonozzák, egy másik részét pedig ellopják" – amire válaszul csak annyira futotta Csepreghynek, hogy rekordmagasra húzta a szemöldökét. A későbbiekben is válasz nélkül hagyta az államtitkár a támadást, akinek egyébként felmerült a neve Mengyi „Voldemort" Roland támogatási pénz lenyúlós ügyében

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.