galéria megtekintése

Ma is kellenek Wallenbergek

12 komment


Czene Gábor

Ha valaki áldozattá válik, akkor erkölcsi kötelességünk kiállni mellette: akár menekült, akár roma vagy zsidó az illető – hangsúlyozta Colleen Bell amerikai nagykövet az újlipótvárosi Szent István parkban, Raoul Wallenberg emlékművénél.

Wallenberg a vészkorszakban üldözött zsidó emberek tízezreit mentette meg, ezzel nemzedékeknek adott példát emberségből és helytállásból – írta meghívójában a Raoul Wallenberg Egyesület, amely minden évben tart megemlékezést augusztus 4-én, a svéd diplomata születésnapján. Szita Szabolcs történész kifejezésével élve: ez a humánum napja.

Az amerikai nagykövet napjaink kihívásai között első helyen a menekültügyet említette. Elmondta, hogy múlt héten a szerb határnál járt, személyesen tapasztalatokat szerzett az egyre súlyosabb humanitárius válságról. Politikai értelemben nincs egyszerű megoldás, de az emberek szenvedéseinek enyhítésén, Wallenberg példáját követve, mindnyájunknak együtt kell dolgozni – jelentette ki.

Bell a roma népességgel való bánásmódot, a lakóhelyi és oktatási szegregációt is a kihívások közé sorolta. A diszkrimináció mindennapos gyakorlat, az előítéletek áthatják a társadalmat. Nem csupán Magyarországon, másutt is. A nagykövet kitért arra is, hogy a világ jelentős részén most is küzdenek az antiszemitizmus története és a holokauszt feldolgozásával. Sokfelé a téma még mindig meghatározza a közbeszédet, egyesek még mindig próbálják elhárítani, másra tolni a felelősséget.

 
Colleen Bell
Colleen Bell
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Szigeti Jenő adventista lelkész arról beszélt, hogy Wallenberg emléke nemcsak a zsidóság belügye, hanem faluvá zsugorodott világunk erkölcsi felkiáltójele. Ma is százezrek, milliók szenvednek hitükért, meggyőződésükért. Ma is terem még az előítéletek mérge ­politikai, faji, vallási, kulturális formában. Ezért – mondta a lelkész – ma is kellenek a wallenbergi bátorságú emberek, az „igazak”, ­akiknek emléke áldott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.