galéria megtekintése

Lyukas a kerítés egy új Idomenihez

3 komment


Tanács István

Nem látszik nyoma, hogy új Idomeni alakulna ki Röszkénél, ahogyan a Spiegel Online tudósítója látta. Fokozódik azonban a migrációs nyomás a magyar határon, ahogyan sajtótájékoztatóján Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken fogalmazott.

Ez legfőképpen a drótkerítést átlépő migránsok növekvő számából érzékelhető: márciusban 3300 volt az „erőszakos, tiltott határátlépések” száma, áprilisban 4200. Rendőrségi adatok szerint jelenleg naponta 100-150 személyt tartóztatnak föl, akik bejutottak Magyarországra.

A magyar katona megfigyelő szerepben
A magyar katona megfigyelő szerepben
Ujvári Sándor / MTI

Péntek délután 120-150 menedékkérőt láttunk a röszkei tranzitzóna előtt. Ottjártunkkor nem engedtek be senkit, a menekülők jöttek-mentek vagy a sátrak előtt ültek. Pokrócokkal körbekerítettek egy kis területet, az a tusoló – igaz, hogy csak vödörben odavitt hideg vízzel lehet mosakodni. Éppen egy nagyobb csoport hátizsákos férfi búcsúzkodott: megölelték, megcsókolták a táborban maradókat, és gyalog elindultak vissza Szerbiába. Vélhetőleg ők az éj leple alatt próbálkoznak az illegális határátlépéssel. Ha a rendőrökből és katonákból álló őrség elfogja őket, akkor menedéket kérnek, valamint bíróság elé állítják őket Magyarországon – de már belül lesznek az Euró­pai Unión. Ha egyszer bejöttek a kerítésen, hiába utasítja ki őket a bíróság, a szerb hatóságok nem veszik vissza őket. Előbb-utóbb szabadlábra kerülnek, és eltűnnek valahol útban Németország felé.

 

Egy afgán fiú azt mondta, már tíz napja várakoznak, hogy beengedjék őket a tranzitzónába. Ez alatt az idő alatt szerinte legfeljebb 50 ember jutott be Magyarországra. Együtt jött az apjával, az anyjával és a hat hónapos kistestvérével. Enni kapnak, inni szintén, naponta jár orvos a várakozók közt. Főleg afgánok, pakisztániak és szírek vannak ott – de utóbbiak kevesen, mert őket viszonylag gyorsan beengedik a magyar hatóságok. Állítása szerint két hónapja vannak Szerbiában – egy ideig Belgrádban, egy táborban várakoztak. Kérdeztem, meddig szándékoznak Röszkénél várakozni. Azt felelte: míg be nem engedik őket Magyarországra.

Bakondi György a sajtótájékoztatóján azt mondta: az Idomeninél kialakult sátortábor felszámolása után több mint négyezer migráns „eltűnt”. A tipikus migrációs útvonal Szerbiába tart, és onnan a magyar határhoz. Mivel a hátizsákosok csoportja rendre megtalálja a rést a kerítésen, Röszkénél nem alakul ki újabb nyomortanya.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága mindenesetre aggódik. A szervezet szerbiai misszióvezetője a Röszkénél várakozó migránsok helyzetének rendezésére szólította fel a belgrádi és a budapesti hatóságokat pénteken. Hans Friedrich Schodder szerint a várakozóknak vízre és élelemre van szükségük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.