galéria megtekintése

A kormány sajnálja, de a lovagkereszt olyan, mint a választási eredmény - Kormányinfó percről percre

11 komment

NOL

Bayer Zsolt kitüntetése, Schöpflin György fideszes EP-képviselő disznófejes javaslata, Portik Tamás vallomása, esetleg a letelepedési kötvények körüli ügy vagy a határvadász századokba történő toborzás? Válasszon! Mindenről volt szó a 60. Kormányinfón!

Lázár János  Miniszterelnökséget vezető miniszter az adósságok törlesztésével kezdte, álmatlan éjszakái voltak, mert a Magyar Nemzetnek legutóbb nem válaszolt. Bevándorlási kötvény: 30 napon belül kell az ellenőrzéseket elvégezni. Eddig több mint 300 milliárd forint értékben bocsátottak ki kötvényt, nem volt semmi probléma.

A következő téma a közbeszerzés szabályozása. Most már azt is mérlegelik, amikor a pályázatokat elbírálják, hogy ki mennyire okoz kárt a környezetnek. Számítani fog az is, hogy mennyiben lehet előny a helyben lakók vagy a hátrányos helyzetűek helyzetbe hozása. Az Európai Bizottság felmérést készített a magyar közbeszerzésekről, megjelölte a hibákat is. Az utóbbi időben 6-7-8-10-12 induló is van a közbeszerzéseken, Lázár szerint valódi a verseny. 

Tegnap a kormány ülést tartott. A külügy az olasz földrengésről számolt be. A kormány kifejezte együttérzését az áldozatokkal. Ha Olaszország kéri, Magyarország kész humanitárius segítséget nyújtani. Magyar áldozat nincs. 

 

Olimpia. A kormány nevében minden résztvevőnek elismeri a teljesítményét, és megemelik a kalapjukat a bajnokok előtt. Augusztus 31-én Balog Zoltán miniszter és Szabó Tünde államtitkár ad tájékoztatást a szereplésről. A sportágak támogatási igényeit is átbeszélik.  

Orbán Viktor Rióból hazatérve beszámolt az olimpiai pályázat esélyeiről. A világ legsikeresebb sportnemzetei közé tartozunk. A kormány a sportot stratégiai kérdésnek tekinti. A kétkedők és kishitűek nem találnak magyarázatot arra, hogy miért ne lehetne olimpiát rendezni Budapesten. A kormány favorizálni fogja a mindennapos testnevelés ügyét és a versenysportot is. A mozgáshoz szükséges infrastruktúrát akarják elsősorban megteremteni. Lázár szerint a kishitűség a legnagyobb ellenfelünk. Le kell győzni. 

Negyven döntést hagytak jóvá a kabinetülések után. A Magyar Államkincstár átalakítása elkezdődött. Egy központi kifizetőhely lesz, ez szolgálja ki a jövőben az egészségügyet és az agrárfejlesztés ügyeit is.

Januárban tizennégy központi hivatal megszűnik, 17 ezer munkavállalót érint a leépítés. A cél, hogy csökkentsék a bürokráciát. 

Döntöttek a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok sorsáról. Az állam 8 ezer hektáron gazdálkodik 2017-től Mezőhegyesen, mintabirtokot akarnak létrehozni.

Új börtönök épülnek az országban. Bátonyterenyén nem lesz börtön, mert a helyiek nem akarják. Több a rendőr 4500-zal, szigorúbb a btk, és többen vannak börtönben (14-ről 17 ezerre nőtt a bebörtönzött bűnözők száma). Az ország biztonságos - mondta Lázár. 

Meghallgatták Deutsch Tamást a Digitális jólétről szóló programról. A digitalizáció a következő évek nagy ügye lesz.  

Modern Városok Program. 51 milliárdot kap 14 város, a program folytatódik, 2020-ig ezermilliárdot költenek infrastrukturális fejlesztésekre. 

Elkészült az Igazságügyi Minisztériumban a közigazgatási bíráskodás tervezete, ötpárti megállapodásokra lesz szükség. Trócsányi László miniszter készíti az előterjesztést. Nagyobb átláthatóság kell, és olyan ügyféljog, hogy fel lehessen lépni az állam ellen. Ezt szeretnék kiterjeszteni. Trócsányi azt vállalta, hogy a nagy eljárástörvények megszülessenek a ciklus alatt.  

Soron kívüli sürgősséggel támogatják a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, az Óbudai önkormányzatot a Piacot Óbudának programban segítik súlyos milliárdokkal. Az Anyanyelvápolók Szövetségét 100 millióval dobják meg. A 270 milliárdos földráverési bevételt adósságcsökkentésre fordítják. A BM Várnegyedbe költözését is áttekintették, a Normafa Park is terítéken van. Kilencmilliárdot kap Kaposvár a Csiky Gergely Színház felújítására. Emelik az egyetemi tanárok bérét, erről is döntött a kormány. 

A fő napirendi pont a kormányülésen a bevándorlás volt. Az Európai Bizottság bürokratái nyolc döntést hoztak a kötelező be- és széttelepítésről - mondta Lázár. - A magyar kormány egyedül nem képes a döntések megváltoztatásra. A politikai vezetőket kell meggyőzni. Ha nem lesz változás, megkezdődik a betelepítés. A kormánynak ehhez erőre van szükség, az október 2-i népszavazáson az emberek lesznek az erő. Megy a vita a levélben szavazásról, itt már nem lesz változás. Azok szavaznak levélben, akik állandó lakcímmel nem rendelkeznek. Az ellenzéki pártok is megértették a kormány érveit. 

Háromezer új rendőr áll szolgálatba. A 37 ezer fő 40 ezerre emelkedik. A határvédelmet biztosítják. 3-5-7 ezer fő szolgál a magyar-szerb határon, ide kell a 3 ezer új rendőr. Ha nincs kerítés és rendőr, a csempészeket nem lehet megállítani Lázár szerint.

Magyarország a legakcióképesebb EU-csoportban, a V4-ben politizál. Augusztus 26-án Angela Merkel azt kérte, hallgassák meg a V4-miniszterelnökök a Brexit után. Európa jövője a tét a pozsonyi csúcson is szeptember elején. A déli határ megvédése a cél.

Ma körülbelül 1000 bevándorló van Magyarországon. Naponta 100 embert kísérnek vissza a határponthoz, ezért vannak ilyen kevesen.

Iskolakezdés. 1 260 000 diák kezdi az iskolát, 309 ezer óvodásunk van.  Soha ennyien nem kaptak állami támogatást. Alsóban mindenki ingyenes tankönyvet kap, ezt sokan vitatják Lázár szerint. 2 millió gyerek közül 700 ezer kap étkezési támogatást. Az Egy nemzet program az iskolában kezdődik. 3 és fél százalékkal emelkedik szeptember 1-jén a pedagógusok fizetése. Az a kifejezés, hogy Klik, még nem hagyta el Lázár száját. 

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Kérdések következnek. Farkas Flórián részt vett az OLAF (az Európai Csalás Elleni Hivatal) meghallgatásán. Lázár szól Farkasnak, hogy keresik az újságírók. „Nem találjuk” - mondta a Magyar Nemzet újságírója. Miért? - kérdezett vissza Lázár. - Elszalad? 

A disznófej-ügyet Lázár gondolatkísérletnek tekinti, egyedi megközelítésnek. Kovács Zoltán nem szeretne értelmezési vitába belemenni, tanácsolja a teljes blogbejegyzés elolvasását. (Schöpflin György fideszes EP-képviselő disznófejekkel gondolta elriasztani a muszlim migránsokat a határkerítésnél.) Lázárt láthatóan nem érdekli az ügy, hamar túlugrott rajta. 

Hosszas elmélkedés a szakgimnáziumi, szakközépiskolai rendszer átalakításáról. Mire van szükség a munkaerőpiacon? - Lázár szerint a versenyképesség a lényeg.

Taxishiénák. Tervezik-e, hogy az Uberhez hasonló vehemenciával föllép a kormány a visszaélések ellen? - hangzott el a kérdés. Lázár szerint a játékszabályokat be kell tartani a taxisvilágban. Ehhez állami szabályozás kell. Szigorításra van szükség.

Munkatársunk, Csuhaj Ildikó kérdezte meg, hogy Bayer Zsoltot felkérik-e a lovagkereszt visszaadására. - Sajnáljuk, hogy ilyen sokan visszaadták - mondta Lázár. - A kitüntetést nem a kormány adta, hanem a magyar állam. Korábban is találtam olyan neveket a javaslatok között, amelyek nem tetszettek, de tiszteletben tartottam a döntéseket. Olyan ez, mint a választási eredmény. Ha az ember elveszti a választást, azt tudomásul veszi. A kormánynak, ha megválasztják, jogában áll, hogy valakit fölterjesszen kitüntetésre. A kormány hozzáállása Bayer kitüntetéséhez: az Ezerszáz év Európa közepén című filmsorozat megkerülhetetlen teljesítmény. A publicisztikái nem vonnak le ennek a magas szintű teljesítménynek az értékéből. Nem a kormány kezdeményezte Bayer kitüntetését. Vannak civilek, akiknek ez fontos volt. A kormány ezt akceptálta. 

- Bayer írta azt a cikket, nem én - mondta Lázár az orgoványi erdővel kapcsolatos és a cigányságról szóló problematikus cikkekről. - Amikor átadtam a kitüntetést, a köztársasági elnök döntését hajtottam végre - jegyezte meg Lázár János. 

Nem követte az eseményeket - ezzel válaszolt Lázár János a Népszabadságnak, amikor arról kérdeztük a véleményét, hogy az 1956-is emlékév Egy szabad országért című dalának a klipjét a Terror Háza Múzeumban zárt körű sajtótájékoztatón mutatták be Schmidt Máriáék. A kancelláriaminiszter azt mondta, „jó és helyes” döntést hozott a miniszterelnök, amikor az emlékbizottság élére Schmidt Máriát kérte fel, mert színvonalas munkát végeznek, ennek csak egy része a dal. „Mi a probléma? Sajtótájékoztó ide vagy oda, ezt a dalt nyilván mindenki megismerheti majd” - reagált a kérdésünkre a miniszter. – Nincs már arra energiám, hogy ilyenekkel foglalkozzam - mondta Lázár. - Ha ennyi volna az ország baja, az nagyon jó volna.

Lázárnak Debrecenben már leple is van. Lázár-lepelnek hívják a Déri Múzeumban a Munkácsy Mihály Golgotáját eltakaró függönyt. Lázár ezen jót derült, majd megdicsérte a tulajdonost, Pákh Imrét. De van az az ár, amit a festményért nem tudunk megfizetni - szögezte le Lázár, a tárgyalások az állam és Pákh között megrekedtek.

Sorsok Háza-ügyben még nincs konszenzus, súlyos milliárdokat költöttek eddig el, de még megegyezésekre van szükség. A kormány csak olyan múzeum megnyitásában érdekelt, amely a holokauszt-túlélők számára elfogadható - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

A Balaton alulteljesített. Kisebb volt a növekedés, mint amire számítani lehetett. Az időjárás nem volt kedvező, helyzetértékelésre lesz szükség, az új kormánybiztos feladata összesíteni a szezon adatait. A Fidesz elkötelezett Balaton-ügyben, a párt Füreden tartja következő frakcióülését. Súlyos probléma, hogy a nyáron nem lehetett balatoni (és tiszai) halat. Orbán Viktor sürgős megoldást kért, mert tarthatatlannak tekintette ezt az állapotot. A gazdasági tárca szerint ez megoldott, de a vendéglősök mást mondanak. - Alulmaradtunk a kormányülésen - mondta Lázár -, elveszítettük ezt a mérkőzést. (Bónusz az Algyői Halászcsárdának: ott a halászlé a legjobb az országban, mondta Lázár. Feltéve, ha tiszai halból tudnak főzni.)

Labancokra jellemző nyelvi lelemény - hangzott el Lázár részéről a meghökkentő megállapítás. Arról az osztrák trükkről volt szó, miszerint az osztrákok nem kerítésnek nevezik a határkerítést, szárnyakat és füleket említenek, ez pedig Brüsszelben jobban tetszik, mint a magyar megoldás. Miközben ugyanarról van szó mindkét ország esetében. 

Az a legrosszabb, ha valaki kicsi és mégis nagynak akar látszani. Mi soha nem esünk ebbe a hibába - hangzott el az európai stabilitással kapcsolatban. - Törökországban sok a háborús menekült - mondta Lázár. - Milliós népmozgásra lehet számítani. Van B-tervünk, föl vagyunk készülve. A kerítéssel időt nyertünk, azt meg kell műszakilag erősíteni. Arra készülünk, hogy a következő időszakban nőni fog a bevándorlás, akár a 2015-ös évihez képest is. 

Sorosozással  ért véget a sajtótájékoztató, Lázárnak alákérdeztek, ő pedig elmondta a szokásos frázisokat. Azok az újságírók, akik „Soros György pénzéből élnek” - mondta Lázár, és megjegyezte, ez sokkal nagyobb gond, mint ha valaki az adófizetők pénzén él. Itt, ezen a ponton véget is ért a kormányinfó, a plakátok kigúnyolása kapcsán a miniszter elmondta, hogy a humor is része az életnek, majd elrohant temetésre. 

Csütörtökön történt mindez, 2016. augusztus 25-én délután. Köszönjük a fegyelmet. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.