galéria megtekintése

Lázár most már nagyon izgul

3 komment


Bita Dániel

Andy Vajna elmaradt átvilágításáról, Csányi Sándor és Simicska Lajos agrártámogatásának csökkentéséről, a tényleges életfogytiglanról és a zürichi autóbérléséről is beszélt Lázár János a két óránál is hosszabbra nyúlt tájékoztatóján.

Még tart Andy Vajna filmügyi kormánybiztos nemzetbiztonsági ellenőrzése. „Izgulunk mind" – tréfálkozott Lázár János tegnap a kormányzati sajtótájékoztatón kérdésünkre, majd nagyvonalúan magára vállalta a felelősséget azért, hogy évekig elmaradt a producer átvilágítása. Pedig Lázár még csak frakcióvezető volt 2011 elején, amikor kormánybiztossá nevezték ki az azóta a kaszinóbizniszben érdekelt Vajnát, aki hamarosan az internetes sportfogadás szervezésére is jogot szerezhet.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Bár a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény csak 2014 januárja óta sorolja fel tételesen, kiket kell átvilágítani, a kormánybiztosok ellenőrzése korábban is kötelező volt. 2011-ben egy közigazgatási és igazságügyi minisztériumi rendelet írta elő a legszigorúbb, C típusú átvilágítást a kormánybiztosoknak. Akkoriban Navracsics Tibor vezette a tárcát, Lázár most mégis azt mondta: hagyjuk a múltat, ő nem terjesztette fel Vajnát ellenőrzésre.

 

Arra a kérdésünkre, hogy a mulasztásnak lesz-e következménye, úgy felelt, erről a miniszterelnök dönthet. De nagyobb tétet mernénk tenni arra – akár a kormánybiztos online kaszinójában is –, hogy a miniszternek nem kell komolyabb büntetésre számítania. Aki egyébként azt állította: ahogy nemzetbiztonsági kockázatokat feltáró átvilágítás ellenére is kinevezhet valakit vezető pozícióba, úgy

átvállalhatja a felelősséget akkor is, ha az ellenőrzés elmarad.

A Miniszterelnökség irányítója jelezte: a kormány a jövő héten áttekinti, hogy mennyi agrártámogatást kaptak a legnagyobb magyar földbirtokosok. Megemlítette a dobogósokat, Csányi Sándort, Simicska Lajost és Leisztinger Tamást, és megelőlegezte:

„Mi fideszesek úgy gondoljuk, hogy a jövőben nem fognak ennyit kapni".

Kiderült, hogy a kormánynak ki kell adnia azokat a tanulmányokat, amelyeket a Századvégtől rendelt meg csaknem négymilliárd forintért. Harmincezer oldalról van szó. Lázár hozzátette: élve a bírósági ítélettel, ha megtalálják, közzé fogják tenni azokat a tanácsokat, közvélemény-kutatásokat is, amelyekért a szocialista kormányok fizettek.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ahogy minden héten, most is szóba kerültek Lázár utazásai. Ezúttal a Direkt 36 újságírója kérdezett rá, hogyan jött össze nagyjából 800 ezer forint dologi kiadás két külföldi útján. Lázár Zürichben autót bérelt 280 ezer forintért, míg Milánóban 450 ezer forintot fizetett ki sofőrje szállásáért, illetve vendéglátóhelyeken. A miniszter – aki nem vette igénybe a konzulátus, illetve a nagykövetség járműveit – elmondta, nem hagyott benne mélyebb nyomot a kocsi, egyébként is

leszokott az autók szeretetéről, és ezért az érdeklődő újságíróknak és választóknak is köszönettel tartozik.

Lázár vállalhatatlannak nevezte a Kúria döntését, hogy negyven év múlva szabadlábra helyezhetik az idős embereket halálra kínzó és más bűncselekményekért is elítélt Magyar Lászlót. A kormány attól tart: ez a döntés megnyitja az utat más, életellenes bűncselekmények elkövetői előtt is, noha – jegyezte meg a miniszter – vannak, akiket a társadalom érdekében végleg „ki kell vonni a forgalomból". A kormányfő ezért arra kérte az igazságügy-minisztert, hogy kezdjen egyeztetést a Kúriával és mérlegelje, miként lehet az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordulni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.