galéria megtekintése

Lázár: Engem Habony Árpád nem bántott

10 komment

NOL

Lázár János szerint Pukli Istvánnak vállalnia kell a felelősséget, amiért ultimátumot nyújtott be munkaadójának, az államnak – mondta Lázár János a kormányinfón. Ugyanakkor szerinte a nyugdíjas-verésért elítélt Habony amúgy kifejezetten kedves ember. „Engem Habony Árpád nem bántott” – tette hozzá Lázár.

Csak feltételezések – ezzel kommentálta Lázár János a csütörtöki kormányinfón, hogy lapértesülések szerint Habony Árpádhoz köthető cégek jelentek meg a letelepedési kötvényes offshore cégek mögött.

„A kérdés egyáltalán az, hogy van-e ilyen ügy?” – mondta Lázár. „Feltételezésekre nem adok” – tette hozzá a miniszter megkerülve a kérdést, hogy indít-e az ügyben vizsgálatot.  

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

 

„A letelepedési kötvény egy sikeres pénzgyűjtő akció volt a magyar állam részéről. Minden egyes országban, ahol ilyen rendszer működik – államkötvény vagy beruházás megvalósításával – az ezzel foglalkozó céges kört szűkíteni szokták. A magyar modell, amely három cégre van korlátozva, az rendszer és helyes dolog” – mondta Lázár.

„Azt gondolom, hogy azért nem kötünk szerződést Habonnyal, mert nem tartunk igényt a munkájára – szögezte le Lázár János. És nem azért, mert félelmetes lenne. Én találkoztam többször is Habony Árpáddal – mondta Lázár –, nagyon kedves ember.”

Lázárt nem bántotta Habony Árpád

„Engem Habony Árpád nem bántott” – fejtette ki Lázár János egy másik, a titokzatos miniszterelnöki tanácsadó személyét firtató kérdésre, hozzátéve: nem ismeri a tanácsadó kétéves felfüggesztettel végződött garázdasági ügyét.

Mint ismeretes, 2006-ban a küzdősportoló Habony egy szóváltást követően megvert egy bevásárolni induló nyugdíjas párt. A pár férfitagját kiütötte, a hölgytagját pedig hasba rúgta.

„Nagyon sokan azt gondolják az országban, hogy ha lerántják egyik-másik szereplőről a vizes lepedőt, úgy kellemetlen helyzetbe hozzák a velük kapcsolatba álló politikusokat. Habony Árpáddal nem lehet leégetni a Fideszt” – vélte Lázár.

Nincs bocsánat Pukliéknak

„A bocsánatkérés követelése nem egy szakmai javaslat” – mondta Lázár János miniszterelnökségért felelős miniszter a Kormányinfón a tiltakozó pedagógusokat vezető Pukli István felszólítására, hogy Áder János és Orbán Viktor kérjen bocsánatot.

Lázár János azzal kommentálta Orbán Viktor szavait, aki „viccnek” minősítette a Parlament előtt tüntető pedagógusok kéréseit, hogy szerinte Orbán ezt úgy értette, hogy a közoktatás korábbi problémáihoz képest egy puszta bocsánatkérés viccesen hat.

Lázár szerint az elmúlt nyolc év a felelős: „az iskolákat fenntartó önkormányzatok  2011-12-re csődbe jutottak, így az önkormányzatok 1300 milliárdnyi adósságot halmoztak fel. 2002 után pedig zuhant a magyar gyerekek felkészültsége”. „Ilyen helyzetben a kormánynak az a feladata, hogy megváltoztassa a rendszert.”

Ama kérdésekre, hogy Pukli István csak vele, illetve Varga Mihállyal hajlandó egyeztetni az oktatás nehézségeinek megoldása tárgyában, kitérő válaszokat adott. Meglátása szerint az igazgatónak alapvetően mégis csak a Köznevelési Kerekasztal elé kellene eljuttatnia a javaslatait. Mindazonáltal mindennap tart lakossági fórumokat – ma például Maroslelén –, így ott bárkivel szívesen elbeszélget.

Hozzátette: megérti, ha a pedagógusoknak „ötven százalék béremelés nem elég”, de hibának tartja, ha ebbe szülőket és gyerekeket is bevonnak. Ha valaki nem veszi fel a munkát, azzal a tanulóknak árt a leginkább – tette hozzá. A politikai ambícióknak pedig nem áll útjába, virágozzék ezer virág – idézte a kancelláriaminiszter Mao Ce Tungot. 

A Fidesz nyert 2014-ben, szóval nincs olyan nagy baj az oktatással

Lázár szerint a Fidesz nyert 2014-ben, tehát a társadalom úgy érzékelte, hogy komoly probléma nincs. Ha lett volna komoly probléma, úgy a Fidesz nem nyert volna.

Lázár úgy nyilatkozott: a kormány Balog Zoltán minisztert jelölte ki a pedagógusokkal való tárgyalásra. Lázár János pedig minden segítséget meg fog adni a miniszternek.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Jelenleg van egy szakmapolitikai vita a pedagógusok egy része és a kormány között. Ugyanakkor van egy politikai akció, amiben gyerekeket és pedagógusokat használnak fel.

Ezért Lázár szerint jó megoldás, hogy összeült az oktatási kerekasztal. Lázár szerint elfogadható a pedagógusok kifogása a túl nagy munkateherről. „Tegnap az Emmi kilencórás tárgyalást folytatott a pedagógus-szakszervezettel, és úgy tudni, hogy előrelépések születtek” – mondta Lázár.

Ezek abba a rendelet- és törvénycsomagba épülnek be, amely áprilisban kerül elfogadtatásra – mondta a miniszter.

Lázár szerint Puklinak felelőssége van

„Egy iskolaigazgatónak is megvan a felelőssége” – utalt Lázár újságírói kérdésre arra, hogy a Pukli István által adott ultimátumért Pukli Istvánnak kell a felelősséget vállalnia. 

„Az egy furcsa helyzet, hogy van egy iskolafenntartó állam, aminek állami alkalmazottként ultimátumot adunk. Azért a munkahelyen tulajdonos és a munkavállaló között ilyen nem fordulhat elő” – mondta Lázár.

Kazah juhtanulmány-ügy

Lázár János levelet írt Fazekas Sándornak, hogy Mucsi professzor úr kapja meg az elplagizált tanulmányért járó pénzét. Lázár János szerint a Mucsi professzor tanulmányát felhasználó és a földművelési tárcának sajátként eladó „karcagi plagizáló” sem kapott pénzt a „Kazahsztáni Juhtenyésztésről” írott tanulmánya után.

Nem zárják le a román határt 

Lázár szerint a balkáni határzár jól működik, így nem érkeznek Románia felől „bevándorlók”. Ugyanakkor Lázár szerint készen kell állni arra, hogy szükség szerint 10 nap alatt lezárják a határt.

Ukrajna vízummentességet kapott

Az Európai Unió megadta a vízummentességet az ukrán állampolgároknak. Magyarország kiemelt törekvése volt, hogy az ukrán állampolgárok mindenki előtt, így a törökök előtt is vízummentességet kapjanak. 

Mindenképpen lesz kvótanépszavazás

A kormányinfó idején tárgyalt Orbán Viktor Brüsszelben a kvótaelőírásokról. Magyarország egyértelműen az önkéntes kvóta mellett foglal állást, a kötelező kvótát elutasítja. Amennyiben az Unió a kötelező kvóta mellett dönt, úgy mindenképpen meg kell kérdezni a magyar társadalmat a kérdésről – fogalmazott Lázár. 

Arra a kérdésre, hogy amennyiben önkéntes kvótát fogad el az Unió, úgy lesz-e népszavazás, Lázár azt válaszolta, még nem lehet tudni.

Négyszáz közmunkásból katona lehet

Négyszáz közfoglalkoztatott a Magyar Honvédség szerződéses állományába léphet – jelentette be Lázár János.

„Szubtrópusi jelenség

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) a meglévő otthonteremtési formák – CSOK, áfa-visszaigénylés – kiegészítése, ami a gyerekvállalás ösztönzését, illetve az építőipar fellendítését szolgálja.

A NOK lényege, hogy a belépők előbb vagy utóbb megkapják a 3 millió forintos NOK-kal együtt járó támogatást. Ugyanakkor a lakások sorsolás útján történő kiosztása – a hasonló elven működő fogyasztói csoportok Dél-Amerikából indultak, amit Lázár csak „szubtrópusi jelenségnek” aposztrofált – csak a támogatás ütemezését szolgálja. 

A területet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogja engedélyezni és felügyelni. „Minden törvényes és átlátható lesz” – ígérte meg Lázár János.

Felszámolnák a befogadóállomásokat

A kormány felhatalmazta Pintér Sándort, hogy a hazai befogadóállomásokat felszámolja. Ez a belügyminiszter döntése. „Nem hozunk létre befogadóállomást Szentgotthárdon vagy Körmenden. A két városban átmeneti biztonsági állomásokat hozhatunk létre” – mondta Lázár.

Nem kapnak kompenzálást a megélhetésüket elveszítő halászok

Az év végétől halászok nem halászhatnak az élővizekben. Lázár szerint 136 halász van. Lázár választókörzetében néhány, Csongrádban 10-12 halász van, amelyet egzisztenciálisan érint a döntés. Külön kompenzációt nem kapnak a halászok. Lázár előterjesztést ír, hogy meg kell nézni, hogy a halászok tudását a tavi halászatokon tudják-e hasznosítani. 

„Farkas Flóriánt azért támadja a sajtó, mert cigány?

Lázár János szerint tisztázni kellene, hogy a sajtó nem azért támadja-e folyamatosan Farkas Flóriánt, mert cigány. Lázár János szerint a vizsgálatot a rendőrségnek kell lefolytatni, és felhívta a figyelmet, hogy a rendőrség most is ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Átalakul a cafeteria-rendszer

Várjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatát a cafeteria-rendszerről. A költségvetési menetrend az, hogy előbb tárcaközi egyeztetés lesz, jövő hét szerdán elvi alapvetéseket elfogadunk. Március 30-ig lehetnek javaslatok, majd áprilisban a társadalmi vitát kell lefolytatni. 

A kormánynak az az álláspontja, hogy a vendéglátói oldal miatt a SZÉP kártyát mindenképpen meg kell tartani, vagy ki kell váltani valamivel ezt a formátumot.

Az Erzsébet-programból meg kell tartani a gyerekek és az öregek üdültetését. Ezt állami finanszírozásból is, de meg kell oldani.  

Akcióterv a tejágazat megsegítésére

A szakmai szervezetek áfacsökkentést is kérnek a nyers tejre. Átmeneti kiegészítő finanszírozási rendszer jöhet létre 11 milliárd forintból. Ezenkívül Lázár János emlékeztetett arra, hogy Ausztriában a kereskedőket rávették, hogy több hazai tejet is vásároljanak. Meggyőződésem, hogy ilyenre itt is szükség lehet.  

Lázár János leszögezte: ha nem segít a kormány a tejtermelőknek, úgy a következő három évben megszűnhet az ágazat. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.