galéria megtekintése

L. Simon nem a kiskirály, ő az atyaúristen

18 komment


Rab László

– Ismerik L. Simon László államtitkárt és feleségét? Jártak már itt? Merre vannak a földjeik? - tettük fel a kérdést a Velencei-tóhoz közeli Seregélyesen. - Akkor lássuk őket, amikor a hátunk közepét - felelték a helybéliek röviden, majd mentek tovább a dolgukra.

Próbáltuk keresni az államtitkár feleségét, Vass Eszter vállalkozó-fitneszedzőt is péntek reggel az edzőteremben, amely az L. Simon Borház épületében van az agárdi Bikavölgyi úton. De a pilates-edzés, amelyet a Fitneszter-honlapon hirdettek, ezúttal elmaradt. Az államtitkár nejét is azért kerestük, hogy megkérdezzük: miből vették a földeket.

- Az, hogy L. Simon kiskirály lenne, nem igaz - figyelmeztetett egy atyafi Agárdon a búfelejtőben. - Ő itt az atyaúristen. A bor és a pálinka, amit csinál, igen jó, ajánlom, kóstolják meg, talán még ki is tudják fizetni.

A sokat látott mindenes szaki vázolta a hevenyészett családtörténetet is, merthogy évtizedek óta itt él, Liszi Miskával és Both Gézával számos ház felújításán dolgozott. A mese egy sárbogárdi ügyvéddel kezdődik - L. Simon nagyapjával -, akinek négy fiúgyermeke született, jogászok és vezetők lettek mindahányan.

 

Az államtitkár apja, aki a Gárdonyi téesz elnöke volt, a szüleivel költözött Agárdra a Bronz utcába, a kárpótlási jegyes privatizáció idején alapította a borászatot. Birtokszomszédai, a nagygazda Papp László és a politikai kapcsolatait Fejér-megye szerte jól kamatoztató Dörömbözi József téeszvezető-társai voltak, szintén téeszföldekkel alapozták meg sikereiket.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

L. Simon apjára kifogástalan úriemberként emlékeznek a helybéliek,

az örökösről már szerényebben nyilatkoztak, merthogy apja 2009-ben bekövetkezett halála után - így mondták - „kisemmizte" festőművész testvérét.

Erről Simon Gábor két éve fegyelmezetten be is számolt a lapokban, a pletykás nép általában tovább tárolja az efféle családi konfliktusokat, mint azt az érintettek szeretnék. A Simon és Simon Borászat - amelynek névleges vezetője L. Simon politikai csillagzatának emelkedése után a feleség lett - felirata a Bikavölgyi úton ma már L. Simon Borászat, ami utal arra, hogy voltaképpen ki az úr.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ha Fejér megye fideszes sikeréveit érteni szeretnénk, innen kell kiindulnunk.

Nincs olyan turisztikai térkép, amelyre az államtitkár a saját üzleteit ne tették volna rá.

Ennek fő oka, hogy az orbáni időkben 10 milliárd forint fejlesztési pénzt juttattak a Velencei-tavi településeknek. Nadapon járda épült 16 millióért, a Simon borházhoz közeli rönkvár mellett, gárdonyi szülőháza előtt pedig 4,2 millióból sikerült felhúzni még a biciklitárolót is.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Jutott az állami és európai milliárdokból Agárdon a gyógyfürdőre ugyanúgy, mint Kápolnásnyéken az L. Simon könyveit kiadó cég kastélybirtokára. „Az Orbán-kormány mindent megtesz azért, hogy az uniós források minél nagyobb mértékben álljanak rendelkezésünkre" - írta L. Simon a tókörnyéki fejlesztésekről szóló kiadványban. Az M7-es autópálya túloldalán, Felcsúton ugyanezt is leírhatnák.

A két kompánia - Mészáros Lőrincék és L. Simonék - között a helyiek szerint gyakori az átjárás.

- Miután lapáttal szórja a pénzt a térségbe, elvárja, hogy olykor ő maga is lecsíphessen egy-egy falatot - fogalmazott a földügyekhez közel lévő agrárszakember, és hozzátette, a nadapi szerzemény tűnik a legértékesebbnek, mert L. Simon felesége a Csúcsos-hegyi földet hektáronként 617 ezer forintért szerezte meg – ötödannyiért, mint amennyi errefelé a szokásos ár.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.