galéria megtekintése

L. Simon László és Magyarország legdrágább biciklitárolója

Elkezdődött az L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár családi borászatához és panziójához vezető út felújítása. Az Agárd és Zichy­új­falu közti szakasz mintegy 800 millió forintért újul meg.

Az Agárd és Zichyújfalu közötti közel nyolc kilométeres útszakaszon már dolgoznak a munkások. A Gárdonyi-emlékház előtti részen kezdtek, az L. Simon ­László borházhoz vezető szakaszon pár nap múlva már aszfaltoznak. A beruházás 800 millió forintba kerül.

A miniszterelnökségi államtitkár a Fejér Megyei Hírlapban egy önálló cikk szerzőjeként jelentkezett be.

Az írásban L. Simon a Velencei-tó diadalos projektjeit sorolja fel, a felújított Budapest–Székesfehérvár-vasútvonaltól a Dinnyés és Velence közti bicikliúton át a vízisport-iskola kétmilliárdos fejlesztéséig terjed a skála. „Folytathatnánk a sort – említi meg szerényen L. Simon –, de inkább előre kell néznünk: mire van szükségünk, mit tudunk az Orbán Viktor vezette kormány segítségével megvalósítani az előttünk álló években.” A kollektivizmus éveit idéző szövegből kiviláglik, hogy „a gárdonyi rendőrkapitányság épülete sem felel már meg az elvárásoknak, szerencsére Pintér Sándor belügyminiszter úr támogatja egy korszerű épület felépítését”.

 

A Zichyújfaluba vezető út viszont hamarosan szélesebb lesz a mostaninál, felmarják és újraaszfaltozzák a kikátyúsodott pályát, könnyebb lesz elérni a Bikavölgyi úton lévő L. Simon Borházat, amely minden környékbeli bedekkerben szerepel, a politikus nevével minden térképen és útbaigazító táblán találkozni lehet. A helyiek az államtitkárt nem szőlősgazdaként vagy oligarchaként emlegetik. Ő az atyaúristen, akinek lesik minden mozdulatát. Az év elején számoltunk be arról, hogy L. Simon László felesége közel 300 millió forintért vásárolt árverésen meghirdetett állami földeket a Velencei-tó északi és déli partján.

Pénteken is dolgoztak a munkások az Agárd és Zichyújfalu közötti úton
Pénteken is dolgoztak a munkások az Agárd és Zichyújfalu közötti úton
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A velencei-tavi beruházások nagyságrendje eléri a tízmilliárd forintot, jutott belőle a kicsiny falvaknak is, Nadapon például járda épült 16 millió forintért, a csúcs mégis az a biciklitároló az agárdi Gárdonyi-emlékház mellett, amelyet a Darányi Ignác Terv keretén belül „az Európai Unió és Magyarország kormánya segített” felrántani 4 253 447 forintból. A hatszor három méteres, fából készült tároló anyagköltségét – ezer cseréppel számolva – maximum 300 ezer forintra taksáltuk, egy helyi ács pedig azt mondta,

a nyolc cölöpre telepített építményt egy nap alatt el tudná készíteni.

Az L. Simon Borházhoz vezető úton lévő biciklitároló valószínűleg Magyarország legdrágább ilyen jellegű építménye.

L. Simon László kerékpárral érkezett a velencei Fidesz-frakcióülésre
L. Simon László kerékpárral érkezett a velencei Fidesz-frakcióülésre
Kovács Tamás / MTI

Az L. Simon Borászat – ahol pénteken 500 forintért vettük a zöld veltelini literét, és 80 forintot adtunk a műanyag palackért – évekkel ezelőtt még Simon és Simon Borászatként szerepelt a feliratokon. A Fidesz hatalmi gépezetébe és a Fejér megyei földügyekbe jól belesimuló államtitkár az édesapja 1999-ben bekövetkezett halála után vette át az irányítást a borbirtok fölött. A Bikavölgyi úti mediterrán stílusú borászatot és panziót a téeszelnök apa alapozta meg, a környékbeli földtulajdonosokkal L. Simonnak is kiváló a kapcsolata, semmi sem történik anélkül, hogy a volt téeszes főnökök ne tudnának róla.

A cikkíró L. Simonnak az útfelújításon túl is sok terve van. A kápolnásnyéki kastélyban inkubátorház lesz, a tóparti kikötőkben – 791 millió forintért – felszámolják a „retrohangulatot”, a Bence-hegy tetejére kilátót építenek, evezőspálya is létesül. „Van tehát terv – írta az államtitkár –, de nem ülhetünk a babérjainkon, a jövőben a helyi, térségi termelőüzemek, agrárgazdaságok erősítésére, új munkahelyek teremtésére is nagyobb figyelmet kell fordítanunk.”

A Tank

L. Simon László negyvennégy éves. József Attila-díjas író, költő, szerkesztő, vállalkozó és nem mellesleg politikus, aki baráti viszonyt ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel. Már az első ­Orbán-kormány alatt Hámori József kulturális miniszter tanácsadó testületének tagja volt. 2006-tól politizál aktívan, a Fidesz színei­ben került be a Fejér Megyei Közgyűlésbe, ahol az oktatási és kulturális bizottságot vezette. 2010-ben vált országosan ismert politikussá: Fejér megyei egyéni körzetben nyert parlamenti mandátumot, majd a kulturális és sajtóbizottság élére került, ahol megpróbálta ellensúlyozni a Fideszben sokak által tehetetlennek tartott Szőcs ­Géza államtitkárt.

Előbb kinevezték a Nem­zeti Kulturális Alap elnökének, majd Szőcs Géza bukása után ­Balog Zoltán humánminiszter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárává emelte. Ekkorra politikustársai számára is nyilvánvalóvá vált, hogy L. Simon rászolgált gúnynevére, a Tankra: egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújtott be, amely a korábbi összeférhetetlenségi szabályt felülírva lehetővé tette a kormánytagok számára, hogy bekerüljenek a kulturális alap vezetőségébe. A törvénymódosítás után ő lett az NKA alelnöke. A 2014-es választás után még feljebb került, a Miniszterelnökségen ­Lázár János helyettese lett. Az ő nevéhez fűződik a reklámadóról ­szóló törvény, amely leginkább az RTL Klub ellehetetlenítését szolgálta.

Az L. Simon borászat és panzió bejárata
Az L. Simon borászat és panzió bejárata
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

L. Simon egyébként épp az RTL Klub kamerája előtt lepleződött le, hogy fogalma sincs arról, hogy mi van az általa benyújtott törvényjavaslatban. Szintén az RTL Klub buktatta le egy hazugsággal: amikor a kereskedelmi tévé a családi cége rákellenesként reklámozott barackmagjáról kérdezte, akkor az államtitkár a kamera előtt azt állította, hogy a Simon és Simon Kft. nem az övé, hanem a feleségéé. Ezt azonban a saját vagyonnyilatkozata is ­cáfolta. L. Simon kétségkívül hazudott, és emiatt Lázár János miniszterelnökségi miniszter nyomására meg kellett válnia a cégtől.

L. Simon ugyan a feleségére íratta a vállalkozást, de a miniszterhelyettesi pozíciót már nem tudta megtartani, jelenleg a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár. L. Simon mesterkedéseire a Hóman-szobor ügyében is fény derült. Fülöp Gyula korábbi múzeumigazgató, egy fehérvári alapítvány vezetője a Népszabadságnak mondta el, hogy nem egy civil szervezet, hanem a kormány képviselője, L. Simon László kezdeményezte, hogy Székesfehérváron szobrot állítsanak a Horthy-korszak antiszemita politikusának, Hóman Bálintnak. A szobor felavatásától a kormány és a székesfehérvári önkormányzat a széles körű hazai és nemzetközi tiltakozás miatt állt el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.