galéria megtekintése

Kúria: újra kell számolni a szavazatokat Kunhalmi körzetében

Az érvénytelen szavazatokat újra kell számolni a fővárosi XVIII. kerületben – így döntött a Kúria. A fideszes jelölt 56 vokssal nyert, 394 szavazatot viszont érvénytelennek minősítettek, így akár fordulhat is a kocka, és akkor a kormányoldalnak nincs kétharmada a parlamentben.

Elrendelte a Kúria a budapesti XVIII. kerületben az érvénytelen voksok újraszámlálását kedden – közölte kérdésünkre Sperka Kálmán, a közigazgatási kollégium szóvivője.

Földi Imre / Népszabadság

A szavazólapokat beszállítják a Kúria épületébe, ahol legkésőbb péntekig megvizsgálják azokat, és egyenként számba veszik, hogy megalapozottan döntöttek-e a szavazatszámláló bizottságok a szavazat érvénytelenné nyilvánításáról.

 

A szóvivőtől megtudtuk, hogy összesen 394 voksról van szó. Arról viszont nem kívánt tájékoztatást adni, hogy a felülvizsgálati kérelmet milyen konkrét jogsértésre hivatkozva, s milyen bizonyítékokkal alátámasztva terjesztették elő.

Csupán a választási eljárási törvényt idézte, amely szerint ha a „fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámlálása útján lehetséges, a fellebbezést elbíráló választási bizottság, illetve a bírósági felülvizsgálati kérelmet elbíráló bíróság köteles a szavazatokat újraszámlálni".

Mint arról többször beszámoltunk, a fővárosi 15. számú választókerületben a fideszes Kucsák László mindössze hatvan szavazatnyi különbséggel nyert a baloldali összefogás által támogatott Kunhalmi Ágnessel szemben. A Kúria korábban – a vesztes jogorvoslati kérelme alapján, aki arra hivatkozott, hogy a szavazatszámláló bizottságok munkájában közreműködő pártdelegáltak szabálytalanságokat tapasztaltak – két szavazókörben már elrendelte a voksok újraszámlálását.

Ennek eredményeként a különbség néggyel csökkent, miután a Kucsákra leadott voksok közül kettőt érvénytelennek találtak, két érvénytelennek minősített szavazatot pedig Kunhalminak írtak jóvá.

Földi Imre / Népszabadság

A tét egyébként igen nagy, hiszen a Fidesz-KDNP kétharmados többsége egyetlen mandátumon múlik. Ha a XVIII. kerületben megfordulna az eredmény, a kormányoldalnak nem lesz minősített többsége az új parlamentben. Ez azonban csak az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után derül ki, és az eredményre valószínűleg nem kell péntekig várni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.