galéria megtekintése

Külön bérlet kell a HÉV-re?

3 komment


Szalai Anna

Elképzelhető, hogy külön bérlet kell a HÉV-re, és a nyugdíjasok díjmentességét is felülvizsgálhatják. Még mindig több milliárd hiányzik a BKV-kasszából. A kormány közleményben jelezte, hogy szó sincs a 65 év felettiek kedvezményének elvonásáról.

A kenyeret és a parizert sem adják ingyen, miért járna akkor ingyen a BKV-bérlet? – vetette fel Tarlós István főpolgármester a pénteki Budapestinfón. A városvezető szerint a BKV-finanszírozás megoldásának keresésekor érinteniük kell a díjmentességet is.

Egyelőre 65 fölött még ingyenes az élmény
Egyelőre 65 fölött még ingyenes az élmény
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A hat éven aluliak és a fogyatékkal élők ingyenes utazásához nem szívesen nyúlna hozzá, de a 65 év felettiek utazási díjmentességét felül lehetne bírálni. A jegyáremelés viszont egyelőre nincs napirenden. A kiadáscsökkentés jegyében valószínűleg el kell bocsátani a BKK, illetve a BKV 150-200 dolgozóját, és fontolóra kell venni újra az óbudai garázs eladását is. Ám ezek együtt sem jelentenek 500 millió forintnál nagyobb megtakarítást. Tarlós István nem igazán érti, hogy az állam által számított 10 milliárdos megtakarítást hogyan lehetne elérni.

 

Éppen ezért örült volna, ha a dugódíj bevezetéséig megmarad az évi 24 milliárdos állami támogatás. Ám ezt több lépcsőben 18 milliárdra csökkenti a kormány.

Tarlós István határozottan tagadta, hogy Budapest egyetlen fillérrel is tartozna a MÁV-nak. A főpolgármester egy 2010-es megállapodásra hivatkozva állította: a fővárosnak a Budapest-bérletekből származó bevétel egy százalékát kell osztottan átadnia a MÁV-nak, illetve a Volánbusznak, és ezt minden évben meg is tették. Ellenben az agglomerációs közlekedés működtetéséért tavaly nem kaptak egy fillért sem az államtól, így annak megtérítése mindenképpen része lesz a városkörnyéki járatok átadásáról szóló szerződésnek. Sőt a HÉV fejlesztéséről készített terveket sem adják ingyen.

Adok-kapok

Szűkszavú közleményben reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken a főpolgármester utazási kedvezményekről szóló felvetésére. Eszerint a kabinet továbbra is garantálja a 65 év felettiek ingyenes utazását. A közleményben az áll: a 65 év felettiek ingyenes utazásának biztosítását törvény szabályozza, és a kormánynak nincs szándékában az erre vonatkozó jogszabály módosítását kezdeményezni. Tarlós István pénteken este szintén közleményben vágott vissza. Mint írta, örül annak, hogy a kormány megerősítette, törvény írja elő a díjmentesség biztosítását a 65 év felettieknek a tömegközlekedésben, mert eszerint a magyar államnak biztosítania kell annak kilencmilliárd forintos éves költségét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.