galéria megtekintése

Kubatov még csak látásból sem ismeri a kopaszokat

20 komment

NOL

Több mint két héttel azután, hogy az MSZP-s Nyakó Istvánt kopaszok meggátolták népszavazási kezdeményezésének a leadásában, a botrány hátterében sejtett Kubatov Gábor Fidesz-alelnök a Magyar Időknek adott interjújában elhatárolódott az eseményektől. Az általa nem ismert „fiatalemberek” ugyan alvállalkozóként őrködhettek az általa vezetett Ferencváros meccsein, a választási irodánál történteket méltatlannak tartja a magyar demokratikus alapelvekhez, és szerinte azok a baloldal érdekeit szolgálják.

Még csak látásból se ismeri a választási irodánál felsorakozó „fiatalembereket” Kubatov Gábor – derül ki a Fidesz-alelnök első érdemi nyilatkozatából, amelyet több mint két héttel a botrány után adott a Magyar Időknek. Azt elismerte, hogy a Nyakó István útját elálló kigyúrt kopaszoknak lehet kapcsolatuk a mérkőzések biztosításához. De mivel egy-egy meccsen 500-600 személy végez ilyen feladatot, ebbe jellemzően alvállalkozókat vonnak be. Így „ezek az emberek a Fradi egy-egy mérkőzésén is felbukkanhattak” – sejteti, rögzítve, hogy bizonyosan nem az FTC alkalmazottai, illetve hogy a tevékenység csak vagyonőr-igazolvánnyal végezhető. Azt azonban, hogy „ki politizál és ezt milyen módon teszi”, szerinte a Ferencváros nem kérheti számon.

Az Egyesült Államokból hazatérve Kubatov megkérdezte személyi titkárát, Kindlovits Mátét is arról, valóban osztálytársa volt-e a választási irodához kivonult egyik „fiatalember”, és tényleg Riz Levente jelenleg XVII. kerületi fideszes polgármester volt-e az osztályfőnökük. Kindlovits elismerte, hogy egy osztályba járt az Erdősi Lászlónét segítő fiatalemberrel, de azzal védekezett, hogy szerint hosszú ideje nem találkoztak. Kubatovot ez a jelek szerint megnyugtatta.

A Fidesz-alelnök senkit nem kért vagy utasított, hogy a választási irodához menjen az ominózus napon. A kopaszok segítségével érvényes népszavazási kérvényt benyújtó Erdősi Lászlónét, az egykor Fidesz-színekben induló herceghalmi polgármester feleségét se ismeri: nem hallott eddig róluk, nem volt velük kapcsolatban sem személyesen, sem telefonon – szögezte le. A botrány okaként – ami egyébként az interjú címében is visszaköszön – a baloldalt nevezte meg.

 

Mindebből erősen olybá tűnik – amint a Magyar Idők újságírója összefoglalja –, Kubatov „senkit nem ismer”, illetve semmi módon nincs köze a kialakult helyzethez. Igaz, az erre utaló nyilatkozat láthatólag rendkívül precíz fordulatai több hét alatt forrottak ki.

A kormánypárti sajtóorgánum az azonnali reakció elmaradásáról is megkérdezte a Fidesz-alelnököt. Eszerint az események idején egy delegáció tagjaként fontos tárgyalásokat folytatott az Egyesült Államokban a republikánusokkal, közelről figyelte meg az elnökjelölt-aspiránsok küzdelmét, és a Republikánus Párttal igyekezett jobb kapcsolatot kialakítani. Úgyhogy noha értesült a történtekről, még csak nem is beszélt róla senkivel. Amikor hazatért, első dolgaként nyilatkozott az MTI-nek. Igaz, a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánossal – aki kérdésre többször kilátásba helyezte, hogy a témáról elbeszélgetne vele – azóta se egyeztetett.

A kérdező felütésére, amely tragédiának minősíti a választási irodánál történteket, Kubatov maga is úgy látja, a mostani szabályozás magában hordozza azokat a lehetetlen helyzeteket, amelyeket ő maga is mélységesen elítél, hiszen ez szerinte is méltatlan a demokratikus alapelvekhez. Ezért „folyamatban van egy ilyen törvénymódosítás”, illetve a választási iroda saját szabályait is jobban végig lehetne gondolni. Egy jó kampánnyal megnyerhetőnek tart egy, a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazást.

Kubatov az interjúban beszél arról is, hogy a Groupama Aréna vénaszkennereiből nem engednek, és reméli, hogy a Ferencváros megnyeri a bajnokságot. Az időközi választásokon szenvedett vereségekről azt mondta, hogy szerinte az MSZP és a Jobbik összejátszik, a jelöltjeik kitérnek egymás elől, háttéralkukat kötnek, bár erre csak közvetett információk vannak. Számára ezek a kudarcok azt üzenik, hogy folyamatosan jó kormányzásra kell törekedni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.