galéria megtekintése

Lovak és lufik árasztják el a várost március 15-én

Szalay Tamás Lajos
NOL

Ha Orbánt lovakkal együtt akarja látni, a Kossuth téren a helye. Ha inkább Semjént nézné meg lóháton, ahhoz Erdélybe kell menni, viszont a fővárosban lesz lósimogató, és huszárokkal is fotózkodhat. Akár lufizhat is a jobbikosokkal, akinek ehhez van gusztusa március 15-én – ünnepi programajánlónk következik.

Sok ezer szimpatizánst vár a kormányváltó pártszövetség március 15-én az Erzsébet hídhoz a Szabad sajtó útjára, ahol a demokratikus ellenzék vezetői állnak majd színpadra.

„A szabadság ünnepére hívják az összefogás pártjai az ország és a főváros polgárait március 15-én délután három órára a budapesti Szabad sajtó útjára. Az 1848-as forradalom örököse a szabad, demokratikus Magyarország, ezért aki ott lesz, hozzájárul a kormányváltást akaró polgárok közös céljához: az új Magyar Köztársaság megteremtéséhez" - írták a szövetség ezzel kapcsolatos közleményében. Az bizonyos, hogy a pártvezetők sorában elsőként Gyurcsány Ferenc (DK) áll majd mikrofon elé, őt Szabó Tímea (PM), majd Fodor Gábor (Liberálisok), illetve Bajnai Gordon (Együtt) követi, az utolsó felszólaló Mesterházy Attila MSZP-elnök, a kormányváltó szövetség miniszterelnök-jelöltje lesz. A Népszabadság információi szerint a szocialista politikus elsősorban a Fidesz elmúlt négy évének kritikájáról, a kormányváltók nyolcpontos programjáról fog beszélni, de a szavazáson való minél nagyobb részvételre is buzdítani fog. Az esemény műsorvezetői feladatait Kulka János színművész vállalta.

A demokratikus ellenzék legutóbb október 23-án állt közös színpadra, akkor heves viták követték az eseményt: a szocialisták a demonstráció „meghekkelésével" vádolták a Gyurcsány-pártiakat, mondván a volt miniszterelnök – az idő- és tartalmi kereteket illetően – nem tartotta be az előzetes megállapodást, a hallgatóság egy jelentős része pedig megpróbálta belefojtani a szót az utolsóként beszélő Mesterházy Attilába; teljes összefogást követelve. Azóta az ellenzéki szövetség kibővült a Demokratikus Koalícióval és a Liberálisokkal.

 

A Milla tüntetése 2012. március 15-én
A Milla tüntetése 2012. március 15-én
Móricz Simon / Népszabadság

„Most is van előzetes megállapodás és időbeli keret, amelyet minden szónoknak be kell tartania. Erre elsősorban azért van szükség, mert az eseményt a tévé is közvetíti, ezért tartani kell az idősávokat" – fogalmazott kérdésünkre Juhász Péter, az Együtt társelnöke és a Milla képviselője. A helyszín is alapvetően utóbbi szervezetnek köszönhető, amely az elmúlt időszakban rendszeresen a Szabad sajtó útjára szervezte tömegdemonstrációit, hosszú időre előre lefoglalva a területet.

Hozzá kell tenni, hogy a kormánypártok és a kormányzat minden érdemi közterületet lefoglalt a nemzeti ünnep idejére, így komolyabb alternatíva fel sem merült a szervezés során. „Négy hónappal ezelőtt megkerestek Rogán Antalék, hogy adjuk át nekik a Szabad sajtó utat, mert európai témájú rendezvényt szeretnének tartani a híd lábánál. Még egyeztetni is behívtak ez ügyben a Belváros alpolgármesteréhez, de tartottuk magunkat a tervünkhöz" – fogalmazott lapunknak Juhász Péter.

Orbán szónokol a 2012-es ünnepségen
Orbán szónokol a 2012-es ünnepségen
Móricz Simon / Népszabadság

Élőben csak politikus beszélhet

A rendezvény programjával kapcsolatban forrásaink azt mondták, hogy nem csak a pártok vezetői kapnak majd szót, videóformában a „civil hang" is jelen lesz a színpadon. Úgy tudjuk, egy ponton látványos performance keretében (színes táblákkal) a közönség egyértelművé teszi majd, hogy a nemzetből senki sem rekeszthető ki, hogy a haza nem lehet ellenzékben, hogy mindannyian magyarok vagyunk. Ezt erősíti, hogy a kormányváltó szövetség „választási himnusza", amelyet nyilvánosan itt fognak először lejátszani: Máté Péter „Hazám" című dala, illetve annak egy újragondolt változata lesz; ennek felvétele csütörtökön a közösségi oldalakon már elérhető volt.

A közönség kizárólag Pest irányából, a Ferenciek tere felől tudja majd megközelíteni a színpadot. Délután két órától az Erzsébet hidat teljes szélességében lezárják, Buda felől nem lesz átjárás. Parkolásra a szervezők a környező mellékutcákat javasolják, a híd alatt erre nem lesz lehetőség.

Orbán és a lovasság

Az állami ünnepségek idén is Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődnek, mégpedig a megújult Kossuth Lajos téren. A történelmi zászlók bevonulása és a díszszemle után Kövér László, az Országgyűlés elnöke (a Fidesz választmányi elnöke) mond beszédet; az eseményen részt vesz Áder János államfő és Orbán Viktor miniszterelnök is. A zászlófelvonás után ünnepi menet indul a megemlékezések egyik következő helyszínére, a Nemzeti Múzeum elé; a menetet a Nemzeti Lovas Díszegység vezeti.

X-faktor

A Múzeumkertben fél tizenegykor kezdődik majd az ünnepi műsor: fellép többek között Keresztes Ildikó, Tolcsvay László, Varga Miklós, vagy Antal Tímea, akit az X-Faktor című tehetségkutatóból ismerhet a közönség. Orbán Viktor miniszterelnök itt tartja meg ünnepi beszédét.  Ezt követően az ünnepi menet tovább indul a budai Várba, ahol már reggeltől hagyományőrző programokkal várják az érdeklődőket. A több helyszínen zajló rendezvények között lesz történelmi játszóház, kézműves foglalkozások, ünnepi tárlatvezetés, hagyományőrző bemutató, fegyverbemutatók, szablyavívás, huszárfotózás, táncoktatás, kokárdakészítő verseny, de előadást ad a forradalmárok „magánéletéről és szerelmeiről" Nyáry Krisztián irodalomtörténész is a programok között.

Kalandos időutazás

A Magyar Nemzeti Levéltár országos levéltára kalandos időutazásra várja a családokat, melynek során a kicsi és nagy gyermekek szüleikkel együtt végigjárhatják az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc jelentős színtereit: a levéltár folyosóit végigjárva megismerhetik a legfontosabb eseményeket, szereplőket, helyszíneket. A Magyarság Házában kézműves foglalkozások, huszárpróbák, ügyességi játékok várják az érdeklődőket. A Magyar Nemzeti Galériában történelmi sétákat tartanak az ünnepnap alkalmából, a Hadik-szobor-színpadon népzene és néptánc lesz terítéken, eközben a Nemzeti Táncszínházban nyitott mozdulatművészeti órákon vehet részt a közönség, a Dózsa György-szobornál „huszártábor és huszárkonyha", illetve „lósimogató" várja majd az arra járókat.

Móricz Simon / Népszabadság

Semjén lóháton

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, Semjén Zsolt az erdélyi Kézdivásárhelyen mond ünnepi beszédet, a rendezvény helyszínére az előző évhez hasonlóan hagyományőrzőkkel együtt lóháton érkezik. Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető március 15-én Nagymaroson, Szobon, majd Vámosmikolán is felszólal.

Két keréken ünnepel az LMP

„A Lehet Más a Politika március 15-én arra emlékezik, hogy 1848 tavaszán elkötelezett emberek a függetlenségért, az önrendelkezésért álltak ki" – közölte az ökopárt. Az LMP központi megemlékezését Budapesten, a Pilvaxban / Pilvax Szállóban tartja, ahol délelőtt tíz órakor ünnepi beszédet mond Schiffer András társelnök. Egy órával később az LMP hagyományos kerékpáros megemlékezésén 1848-as hősökre, férfiakra és nőkre emlékezik; a rövid városi kerékpáros vonulás a Ferenciek terétől indul. „Az LMP szeretettel vár mindenkit, aki kerékpárjával együtt csatlakozni tud a menethez, amely a Petőfi Sándor utca érintésével a Jókai tér felé veszi az irányt, majd a Nemzeti Múzeum mellett elhaladva a Petőfi Irodalmi Múzeumnál ér véget" – adta hírül az LMP központja.

Talpra magyar!

A korábbi gyakorlatnak megfelelően a Deák térnél tartja megemlékezését a Jobbik. A radikális párt budapesti szervezete a nagygyűlést megelőzően a Kodály köröndnél tart megemlékezést (itt 1848 piros, fehér, zöld – héliummal töltött – lufit osztanak szét), ezt követően lovashuszár felvezetésével vonulnak át a központi rendezvény helyszínére. A Deák téren felszólal Sneider Tamás, Volner János és Z. Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes, a főszónok pedig Vona Gábor miniszterelnök-jelölt lesz. A beszédeket ingyenes koncert zárja, ahol fellép a Lord zenekar. „Békés, méltóságteljes rendezvény lesz, ahogy az elmúlt évek jobbikos rendezvényei is mind fennakadás nélkül értek véget" – hangsúlyozta közleményében a szélsőjobboldali párt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.