galéria megtekintése

Kövér minden pártnak Orbánt kívánt

7 komment

MTI

A rendszerváltozás eredményeiről és hiányosságairól is beszélt Kövér László a Veszprém Megyei Naplónak adott, szombaton megjelent interjújában. Az Országgyűlés elnöke rövid távúnak tartja a Jobbik előretörését a fiatalok körében és úgy látja, ha más pártokban is lenne legalább egy-egy Orbán Viktorhoz hasonló képességű ember, akkor az ország az elmúlt 25 évben előbbre jutott volna.

Kövér László az interjúban a rendszerváltozásról szólva rámutatott: a politika abban az értelemben ma már nem korlátja az ambiciózus emberek felemelkedésének, mint volt 1990 előtt, hiszen akkor a tehetséges emberek is úgy érezték, ha el akarnak jutni olyan beosztásokba, ami a képességeiknek megfelel, akkor jobb, ha a lojalitásukat párttagsággal is kifejezik.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Másfelől pedig a deklaráltan egyenlőségelvű szocializmus nem engedte meg, hogy a képességekhez, teljesítményhez vagy egyszerűen csak az eltérő élethelyzetekhez kapcsolódóan létrejövő különbözőségek túlságosan nagy jövedelmi, vagyoni egyenlőtlenségeket eredményezzenek – idézte fel Kövér László, hozzátéve, hogy ilyen értelemben ma már nem állnak fenn akadályok, de ettől függetlenül igaz, hogy a politikának sok egyéb gátat nem sikerült elhárítania.

 

A házelnök a rendszerváltozás hiányosságai közé sorolta, hogy nem sikerült az elmúlt 20 évben az oktatási rendszer problémáit úgy kezelni, hogy versenyképes tudáshoz jussanak a fiatalok. Szerinte a privatizációt sem sikerült úgy megoldani, hogy az államosított vagyont úgy osszák szét, hogy az a legkevésbé legyen igazságtalan, egyúttal hozzájuttassa az elindulás lehetőségéhez azokat az embereket, akik addig érdemtelenül el voltak zárva ettől.

A házelnök úgy folytatta, nem sikerült orvosolni azt a társadalmi problémát, ami a vállalkozások tőkeszegénységét okozza, illetve nem sikerült megoldani a legszegényebbek helyzetét sem, még ha a minimálbér-emeléssel, a közmunkaprogrammal, az ingyenes gyermekétkeztetéssel és a családok támogatásával a mostani kormány sokat tett is az ügy érdekében.

„Összességében nagy, rendszerszintű átalakításokat már nem kell, sőt, már nem is lehet tenni.

Viszont az emberek fejében lévő képzeteknek az átalakításához – ami egy sikeres polgári átalakuláshoz szintén elengedhetetlen lenne – a politikának kevés eszköze van. Leginkább az oktatási rendszeren keresztül kell ebben kötelességszerűen szerepet vállalnia a politikának, de ez egy nagyon hosszú érési folyamat"

– értékelt Kövér László. Sajnálatosnak nevezte, hogy a fiatalabb generációkat nem sikerült olyan mértékben érdeklődővé tenni a saját sorsuk iránt, hogy hajlandók lennének közéleti szerepet vállalni, adott esetben párttagságot vagy képviselőséget.

Kövér László kitért arra, hogy a Jobbik a felmérések szerint nagymértékben előretört a fiatalabb korosztályban a Fidesz rovására. Ezt - mondta - látszólagos és rövid távú jelenségnek tartja, annak következményének, hogy a Jobbik még nem volt kormányon, és ebből fakadóan a fiatal generációk számára tud radikálisan, tetszetősen fogalmazni. Ám azok a fiatalok, akik ma a Jobbikot választják, idősebbek is lesznek és akkor már nem biztos, hogy arra a pártra fognak szavazni, amelyik egyébként tetszetős tőmondatokban próbálja leírni és megoldani az egyébként bonyolult világot, hanem arra, amelyik minden tökéletlensége ellenére már letett valamit az asztalra – fejtette ki álláspontját.

A házelnök egy felvetésre elutasította annak realitását, hogy ő váltsa Orbán Viktort a miniszterelnöki pozícióban. Meggyőződését fejezte ki, hogy Orbán Viktor politikai képességei a mai magyar mezőnyben páratlanok. Ez - tette hozzá - abból a szempontból rossz, hogy ha más pártokban is lenne legalább egy-egy Orbán Viktorhoz hasonló képességű ember, aki nemcsak a politika napi gyakorlatának végrehajtásában kivételes, hanem a koncepcióalkotásban, a dolgok egyben- és átlátásában is, akkor az ország az elmúlt 25 évben előbbre jutott volna. Kövér László kijelentette, Orbán Viktor az egyedüli, akit az államférfi jelzővel merne illetni, és nem gondolja azt, hogy vele vagy bárki mással a Fidesz, illetve az ország előrébb jutna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.