galéria megtekintése

Konténerek várják a menekülteket

12 komment


Hajba Ferenc

Ausztria bekérette Magyarország bécsi nagykövetét a magyar rendőrök ellenőrzései miatt. Közben konténerváros épül a határon.

Feszültség keletkezett a kétoldalú kapcsolatokban – jelentette ki szerdán Wolfgang Sobotka belügyminiszter, aki illegálisnak tartja, hogy a magyar rendőrök közbiztonsági ellenőrzés címén megállítják az Ausztriából Magyarországra tartó kamionokat. Ennek következtében az A4-es autópályán is tíz kilométeresnél hosszabb sor alakult ki. Az osztrák kormány úgy véli, hogy a magyarok bosszúból hátráltatják a forgalmat azért, mert Ausztria az embercsempészek kiszűrése, feltartóztatása végett intenzíven ellenőrzi a hozzá belépőket. A kialakult helyzet miatt Ausztria be is kérette Magyarország bécsi nagykövetét.


Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Szerdán délelőtt az osztrákok csak a Sopronhoz közeli Ágfalván ellenőrizték az autósokat. Hegyeshalomnál megszűnt a torlódás, ez vélhetőleg összefüggésben állhat az osztrák politika tiltakozásával. Azt azonban az orf.at portálon is hangoztatták: az intenzív, szúrópróbaszerű ellenőrzésekre továbbra is számítani kell a magyar osztrák határon.

 

A turistaszezon most vette kezdetét, ezért is okozott hatalmas torlódást Hegyeshalom és Győr között az osztrákok kutakodása az embercsempészek és a migránsok után. A hét elején áldatlan állapotok alakultak ki az ország nyugati kapujánál.

Az egérutat keresőknek egy ideig jó szolgálatot tett a hegyeshalmi öreg-határ, melyet nem kellett visszahelyezni jogaiba, hiszen nem nyugdíjazták, csak mellőzték, de eddig főleg a helybeliek használták. Az utóbbi napokban azonban megpezsdült az élete. Navigátoraik segítségével a külföldiek is felfedezték, néhány órán belül aztán ott is feltorlódott a forgalom.

- Hétfőn úgy nézett ki Hegyeshalom, mint valami hatalmas autóvásár, a településen álltak, várakoztak az autók – mutat körbe Szőke László polgármester, aki azt fontolgatja, hogy a belügyminiszter segítségét kéri.

A régi határon okmányokat is ellenőriztek az osztrák határőrök. Kedden este is átmentünk ott próbaképpen Ausztriába. Két fiatal határőr elkérte a személyi igazolványt, vagy az útlevelet. Nagy műgonddal átböngészték az okmányokat zseblámpájuk fényénél, majd udvariasan jó utat kívántak. Azt a kérdést, hogy mennyi időre vezényelték ide őket, mosolyogva elengedték a fülük mellett.

A napközbeni osztrák ellenőrzések a hét elején demonstratívan lassúak voltak. Nickelsdorf polgármestere el is ismerte a Kisalföldnek, hogy sugallni szeretnék: Ausztriába nem könnyű bejutni.

És tényleg nem az.


Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az öreg-határ vidéke rövidesen akkor is benépesül, ha az osztrákok netalántán fölhagynának az ellenőrzésekkel. A hajdani kamionparkolóban tavaly ősszel több tízezer menekültet fogadtak a világ minden részéről. A magyar kormány szervezetten, előbb külön buszokkal szállította ide a menekülteket, később a Keletiből indított szerelvényekkel vitték őket a hegyeshalmi állomásra, ahonnan gyalog kísérték a rendőrök a fáradt, kimerült menetet a kamionterminálig. Ott aztán segélyszervezetek, civilek fogadták őket étellel, itallal, ruhával. Apró gyerekek riadt tekintetét vitte magával minden segítő és újságíró, aki akkoriban köztük járt.

A menekültek ezrei helyett most rossz emlékű barakkokra emlékező konténerek állnak szorosan egymás mellett. Amikor elkészül az ide tervezett konténerváros, száznál is több ilyen épület támasztja egymást. Ezekben regisztrálják majd az illegális migránsokat. mondja egy határőr a konténerek előtt. Arra nem válaszol, hogy építenek-e kerítést erre a határszakaszra.

Hivatalosan annyit lehet tudni a konténersorról, amit az idén február 16-án közölt az akkori osztrák miniszter. E szerint tizenkét új beléptető pont kiépítését tervezik, az egyiket a hegyeshalmi-nickelsdorfi határra. Itt léptetik be – ahogy fogalmaztak – rendezett formában a menekülteket. Hogy pontosan mikor nyitnak ki a konténerek, azt nem tudták – vagy akarták – megmondani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.