galéria megtekintése

Komló beletörődött: majd a Fidesz kitalálja

0 komment


Ungár Tamás
NOL

– Itt nem történt semmi az elmúlt négy évben, csak minden rosszabb lett. Sokkal rosszabb – ezt morogja egy egészségügyi járadékból élő, középkorú férfi, aki két esztendős fiával épp a napi vásárlásból tart hazafelé Komlón, a körtvélyesi lakótelepen. – Négy éve is kevesen mentek el szavazni, ez lesz most is. Nincs mire, nincs kire. Ennek a városnak vége.

Szavazók várakoznak a pécsi Kossuth téren a 47. számú szavazókör előtt Fotó: MTI – Sóki Tamás

Ami az utóbbit illeti, nehéz lenne vitatkozni, hisz a rendszerváltáskor 30 ezer lelkes Komlónak ma 25 ezer lakosa van, s az is csak papíron, merthogy az egykori bányászvárosból további ötezer ember „hiányzik". Ők – a munkanélküliség és a devizahitel elől menekülve – másutt kerestek megélhetést, otthonukat hátrahagyva: Komlón másfél ezer lakás üres.

– Az én fiam is elment – mondja egy nyugdíjas férfi a belvárosban – pedig nem akart, a végsőkig kitartott, szerette Komlót. A mi biztatásunkra ment el, most Brüsszelben tolmács, ő már sose jön vissza. A komlóiak elégedetlenek, sokan szavaznak a Fidesz ellen. De így is nyer a Fidesz, csak nem lesz meg neki a kétharmad.

 

Komló és Pécs keleti, északkeleti  városrésze egy választási körzet. A kormánypártok a 42 éves, pedagógus-egyházzenész Hoppál Pétert, a Fidesz szóvivőjét indították a körzetben, az Együtt Szakács Lászlót, Komló 2002 és 2010 közt szolgáló, szocialista alpolgármesterét, Mesterházy Attila kabinetfőnökét küldte frontvonalba. Hogy a mostani választás nem személyek, hanem pártok harca, azt jól bizonyítja, hogy egyetlen általam kérdezett választó sem említette a jelöltek nevét, mindenki a pártok iránti viszonyáról beszélt.

"A Simon-ügy miatt döntöttem úgy, hogy a Fideszre szavazok"  

Amúgy 2006-ig ez a két város biztos MSZP bázis volt, 2010-ben azonban a Fidesz itt is kétharmadot ért el. Most viszont úgy érzik mindkét városban, hogy azok a szocialista szavazók, akik 2010-ben – csalódtak és nem mentek el voksolni – visszatérhetnek az urnákhoz, ezért kiegyenlítettebb lesz az eredmény. A baloldal győzelmében azonban kevesen bíznak. S Komlón annak is van jele, hogy a korábban MSZP-re szavazók egy része is inkább a Fideszhez húz.

– A Simon-ügy miatt döntöttem úgy, hogy a Fideszre szavazok – vallja meg egy nyugdíjas bányász a hatvanas években emelt kökönyösi lakótelepen, miközben három ismerősével a választani indul. A társaság minden tagja kormánypárti, szerintük a Fidesz négy év alatt sokat tett az országért, de még négy év kell ahhoz, hogy látszódjék az eredmény. Mikor kérdezem, hogy mi az eredmény, akkor egymásra néznek, és mindenki a másiktól várja a választ. Végül a nyugdíjas bányász kivágja:

– Van munka, mindenki dolgozik.  

– Soha ekkora nem volt itt az állástalanság – vetem közbe –, csak közmunka van, az aktív korúak tíz százaléka abból él.

– Nem baj – bólint rá a férfi –, az is munka. Legalább dolgoznak a segélyért.

Amúgy a komlói közmunkások túlnyomó többsége – úgy tűnik – a Fidesszel szimpatizál. A város egyik külterületéről, Határtetőről négy közmunkás a szavazókörbe tart, amikor megszólítom őket. (A hegyoldalba kapaszkodó Határtetőről tudni kell, hogy ez kertövezet, aminek hétvégi házaiba és bódéiba több százan kiköltöztek, mivel nem bírták a lakótelepi rezsiköltségeket.) A négy közmunkás egyike, egy harmincas, mosolygós asszony így beszél:

– Örülünk a közmunkának, biztonságot ad. A rezsicsökkentés is jól jött. Télen másodjára is kijártam a nyolcadikat. Két szakmám van, de nem bánom, hogy megint nyolcadikos lettem, mert így megkaptam a közmunkásbért.

– És mi lesz jövőre? – kérdezem az asszonyt. – Lesz munka, tanul egy szakmát, vagy újrajárja a nyolcadikat?

Nevet, aztán ennyit szól:

– Majd a Fidesz kitalálja. Nekem így jó.   

A körtvélyesi laktelep szántókba futó szélén hat férfi bográcsban pörköltet főz. Kéthetente szoktak itt bulizni, mire megfő a „pöri" tizenhatan lesznek. Jobbikosok. A hatok közt van nyugdíjas, járadékos bányász, közmunkás és állástalan kőműves. Igazi munkája egyiküknek sincs.

– Az elmúlt négy évben a Fidesz csak hülyítette az embereket – állítja egyikük, a nyugdíjas bányász.

– És ki nyer ma? - faggatom a férfit.

– A Jobbik erősödik, de a Fidesz nyer.

– Ennyire sikeres volt a hülyítés?

– Ennyire. Ez abszolút bejött nekik. Semmi más, csak ez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.