galéria megtekintése

Köddé vált a kegyeleti alap, 46 millió forint sorsa ismeretlen

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 30. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Negyven évvel ezelőtt zuhant a Földközi-tengerbe a Malév 240-es számú bejrúti járata. Nem csak a tragédia oka rejtély: az áldozatok holttestének felkutatására és hazahozatalára létrehozott alapból 46 millió forint sorsa ismeretlen.

1975. szeptember 30-án – feltehetőleg valamilyen erőszakos cselekmény – a hivatalos verzió szerint „ismeretlen okból bekövetkezett baleset” miatt a tengerbe zuhant a Malév 240-es számú járata. A Tu–154-esen hatvan ember veszett oda, köztük tizenegy magyar állampolgár, egy kivételével a Malév alkalmazottai. A bejrúti járat tragédiája máig a világtörténelem legnagyobb olyan légikatasztrófája, amelyet nem követett nyilvános vizsgálat.

Tizenegy éve annak, hogy az Országgyűlés a 2005-ös költségvetésben megszavazott egy százmillió forintos kegyeleti alapot. A jogszabály eredetileg kizárta, hogy ebből egyetlen fillért is egyéni kártérítésre használjanak fel, a pénzt a gép és az áldozatok földi maradványainak tengerből való kiemelésére és hazahozatalára kell fordítani. A gép roncsainak kiemelése viszont mai áron milliárdos nagyságrendű.

A hozzátartozókkal alapítványt hozattak létre abból a célból, hogy felügyeljék a pénz felhasználását, majd abban állapodtak meg velük, hogy csak a hozzátartozók egységes akaratával lehet kifizetést teljesíteni. Ilyen egységes akarat sosem jött létre, az ügy kezdett egyre kellemetlenebbé válni, így végül mégis engedélyezték az egyéni kifizetéseket.

 
Egy titkos felvétel igazolja, hogy néhány áldozatot a felszínre hoztak
Egy titkos felvétel igazolja, hogy néhány áldozatot a felszínre hoztak

Az állam fejenként négymillió forintot utalt át 2009-ben a családtagoknak, akikkel aláíratták, hogy kvázi lemondanak a kegyeleti jogaikról. A százmilliós alap a válság miatti megszorítások nyomán kilencvenmilliósra apadt, ám azóta sem tudni, mi lett a 44 millió forint kifizetése után fennmaradó 46 millió forinttal. Az alap megszüntetéséről nem határoztak, ám forrásaink szerint az így is visszaszállt a költségvetésbe.

Eltitkolt tömegsír

A balesetet követően a hatóságok azt hazudták a hozzátartozóknak, hogy egyetlen áldozatot sem emeltek ki a tengerből, noha külföldi lapok közöltek fotókat arról, amint holttesteket emelnek ki a vízből. Több mint 30 embert temettek tömegsírba Libanon területén. Az eset erőszakos voltát palástolni kellett, mert a gép után a Malév felvett 86 millió forintot a Lloyd’s biztosítótól kártérítésként. Ebből csaknem húszmillió forintnak lába kélt, mire bekerült a Malév költségvetésébe.

Az áldozatok földi maradványainak hazahozataláért és az ügy tisztázásáért évtizedek óta küzd Németh László Angliában élő kosárlabdaedző, aki 24 éves feleségét vesztette el a tragédia során. Az ügyben most levelet írt az összes parlamenti párt frakcióvezetőjének és Lezsák Sándor parlamenti alelnöknek, hogy segítsenek tisztázni, mi lett az Országgyűlés által életre hívott alappal. Németh tájékoztatása szerint levelét átvette az összes címzett, de senki nem válaszolt neki.

Megszállottan keresi az igazát

Németh László kosárlabdaedző 24 évesen, négy hónap házasság után veszítette el feleségét. Németh szerint a magyar állam ezért felelősséggel tartozik, ahogy azért is, mert a Malév repülőgépét az utasok tudta nélkül használták nem polgári célokra.

A férfi 40 éve harcol azért, hogy az áldozatok hozzátartozói megadhassák szeretteiknek a végtisztességet, ám szerinte ezt a magyar állam nem segíti. A sportember választott hazájában, az Egyesült Királyságban 1994 és 2004 között a férfi kosárlabda-válogatottat vezette. Noha a kegyeleti jogokról számos fórum kimondta, hogy az alapvető emberi jogok közé tartozik, az elmúlt négy évtized sem volt elég arra, hogy rendezzék a kérdést. Németh László rendre felteszi a kérdést: mi változott a szocializmushoz képest, ha semmi nem különbözteti meg ezt a politikai elitet a korábbitól?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.