galéria megtekintése

Tüntetne az ellenzék, ha hagynák hol

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 22. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Tüntetni akarnak a pécsi civilek március 15-én a korrupció és a szabadságjogok korlátozása ellen, de az önkormányzat már az összes belvárosi teret lefoglalta. Páva Zsolt polgármester még gondolkozik, hogy mi lehet a megoldás.

Tüntetést szerveznek március 15-re Pécs belvárosába azok a civil mozgalmak, amelyeket a netadó elleni tiltakozás hozott egy ernyő alá. Az eddig fél tucat demonstrációt szervező pécsi civilek a korrupt politikusok és a szabadságjogok korlátozása ellen akarnak protestálni. A szervezők egyike meg is kérte az engedélyt a Széchenyi térre délután négytől este kilencig, ám a rendőrség elutasította a kérést, mivel az önkormányzat rendezvényszervezéssel foglalkozó cégei már korábban reggel 9-től este tízig lefoglalták a város emblematikus helyszínét a március 15-i ünnepségre.

Az internetadó elleni októberi tüntetés a pécsi Széchenyi téren
Az internetadó elleni októberi tüntetés a pécsi Széchenyi téren
Sóki Tamás / MTI

Az önkormányzat nemcsak a dzsámi előtti teret foglalta le, hanem valamennyi olyan belvárosit, ahol hagyománya van a politikai demonstrációknak. Így a civilek nem találnak helyet a tüntetésre. Minderről Heindl Péter jogász, a rendezvény egyik szervezője beszélt tudósítónknak.

 

A civilek a bíróságon megfellebbezték a rendőrség döntését, ám – az általunk megkérdezett jogászok szerint – kevés esély van a sikerre, hisz a bíróság aligha adhat engedélyt a tüntetésre, ha már a teret lefoglalták kulturális célokra. Keresztes Lóránt, az LMP pécsi önkormányzati képviselője – a civilek megkeresésére – közvetíteni próbált az ügyben. Keresztes megtudta, hogy a nemzeti ünnep napjának pécsi műsora még nem alakult ki, így véleménye szerint az önkormányzat a belvárosi terek valamelyikét néhány órára átadhatná a civileknek.

Máshol kikerülik egymást

Megkérdeztük a többi megyeszékhelyen, hogy a kormánypárti városvezetés próbálja-e a pécsihez hasonló módon kiszorítani a belvárosi terekről az ellenzék rendezvényeit március 15-én. A városok többségében az ellenzék még gondolkodik azon, hogy tüntessen-e a forradalom évfordulóján. Győrben és Egerben eddig se az önkormányzat, se az ellenzéki pártok és mozgalmak nem foglaltak területet erre a napra.

Miskolcon az ellenzék csak abban biztos, hogy február 1-jén demonstrál, s részben az akkor szerzett tapasztalatok alapján döntenek a későbbiekről. Békéscsabán az ellenzék mindenképp tervez politikai rendezvényt március idusára, s erre lesz is hely – az önkormányzat a két legnépszerűbb teret ugyan lefoglalta, ám így is maradt még elegendő tér a városközpontban. Kecskeméten nem lesz ütközés, mert a kormánypártok 15-én, az ellenzék pedig évek óta mindig 14-én tartja a maga megmozdulását, s ez idén is így lesz.

A képviselő szerint az, hogy a városvezetés március 15-én valamennyi politizálásra alkalmas teret elfoglal mások elől, jogilag támadható, szellemileg pedig elfogadhatatlan, hisz ezen a napon – többek között – a szólásszabadságért emeltek szót őseink. Ha az ellenzék nem kap helyet a szólásra, akkor azzal az ünnepelt forradalmárok emlékét tapossák meg. Az LMP-s városatya mindezt megosztotta Pécs fideszes polgármesterével, Páva Zsolttal. A város első embere kijelentette, hogy nem azért foglalták le a tereket, hogy így megfosszák az ellenzéket a szólás jogától, s ígéretet tett arra, hogy gondolkozik a megoldáson. Pávát lapunk is kereste, de nem sikerült vele szót váltani arról, hogy hajlandó-e a város önmérsékletre a területfoglalás dolgában.

José Manuel Barroso volt európai bizottsági elnök Páva Zsolt és Orbán Viktor miniszterelnök között 2011-ben. Minden teret elfoglaltak
José Manuel Barroso volt európai bizottsági elnök Páva Zsolt és Orbán Viktor miniszterelnök között 2011-ben. Minden teret elfoglaltak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A városvezetést az talán meggondolásra késztetheti, hogy Szigetváron már nagyon visszaütött a térfoglaló mohóság. Zrínyi városának centrumában a Fidesz minden közteret lefoglalt tavaly az önkormányzati választások előtt. A húzás nem jött be: a választáson a civilek nyolc körzetből hétben győztek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.