galéria megtekintése

Így ütötték ki a keleti keresztapát

1 komment


Fekete Gy. Attila

Öt év alatt félszáz rendőr és más hatósági személy bukott meg a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatain. Ennyien hagyták magukat megvesztegetni.

Közúti ellenőrzés. Egyre kockázatosabb „okosban
Közúti ellenőrzés. Egyre kockázatosabb „okosban" megoldani
Fotó: Mediaworks

Tizenöt év alatt 15 különböző rendőri egység 25 eljárást indított a kelet-magyarországi alvilág egyik vezéralakja ellen. Csalással, zsarolással, csődbűntettel, csempészettel, vesztegetéssel hozták összefüggésbe a nevét, de a bűnös pénzekből kiépített milliárdos forgalmú cégbirodalmának és az őt kenőpénzért segítő rendőröknek hála, mindig megúszta.

Hosszú ideig sikeresen „húzta le” védenceit egy ügyvédnek állt ex-NAV-os. Pénzért megszerezte volt kollégáitól az őt érdeklő adóhatósági eljárások iratait, szükség esetén „átíratta” azokat, hogy megbízója azt higgye, jóval súlyosabb bűncselekménnyel gyanúsítják, mint gondolta. Aztán jó pénzért „elintézte”, hogy a nyomozóhatóság elnézőbb legyen.

 

Mindkét ügyben az öt éve alapított Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) újfajta felderítési technikái hozták meg az addig hiába várt sikert. Korábban az NVSZ jogelődje, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata a rendőrség, a vámőrség és a büntetés-végrehajtás munkatársaitól próbált információt gyűjteni, hogy kiderüljön, kik lehetnek korruptak. Szerény eredményt hozott munkájuk. Az NVSZ a „másik oldalról” közelített: kihasználva, hogy a szervezet tagjai döntően volt bűnügyi nyomozók, hírszerzők, felderítők, az ismert bűnszervezetek megfigyelésével azonosították az alvilággal együttműködő hatósági személyeket.

Az NVSZ alapításának ötödik évfordulójára készült összegzés szerint az új taktikának köszönhető például a Vizoviczki-ügy is, amelyben az 53 gyanúsított közül 13 hivatalos személy – köztük több rendőr van, például a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője és egyik osztályvezetője, de akad adóhivatali dolgozó, tűzoltó, önkormányzati tisztviselő is. Az NVSZ szerint Vizoviczki az általa üzemeltetett negyven szórakozóhely „védelme” miatt olyan sokrétű korrupt kapcsolatot épített ki a hatóságokkal, hogy szinte lehetetlen volt ellene a tudta nélkül bármiféle vizsgálatot vagy ellenőrzést elrendelni. Az ügy legfőbb rendőr gyanúsítottjai még a Vizoviczki ellen indított titkos nyomozások aktáiba is beleláttak.

Bár hivatalosan ezt soha nem ismerték el, a már folyó perben nyilvánosságra került iratokból és vallomásokból tudható: a védelmi szolgálat végül megtalálta a szervezet gyenge pontját. Alkut kötöttek Vizoviczki egyik bizalmasával, s az ő leleplező vallomása okozta aztán a szórakozóhely-birodalom bukását.

Az NVSZ kiadványa szerint a korrupt rendőrök utáni hajsza, meg az alvilág és a titkosszolgálatok összefonódásának feltárására indult vizsgálat okozta Portik Tamás vesztét is, akit az elfogása óta felbujtóként számos gyilkossággal megvádoltak, egyben jogerősen, egy másikban első fokon életfogytiglanra ítéltek. A Portik-ügynek – ellentétben a Vizoviczki-üggyel – nincsenek sem rendőr, sem titkosszolgálati gyanúsítottjai.

A védelmi szolgálat kulcsszerepet játszott a nyelvvizsgabotrány feltárásában is, amelyben egy bűnszervezet pénzért juttatott bizonyítványhoz 154, nyelvtudás nélküli embert, köztük 24 hivatásost, többségében rendőrt. Az NVSZ vizsgálatai nyomán kellett egy év alatt kétszer is lecserélni a cigarettacsempészekkel összejátszó záhonyi vámosokat és az ugyanott fejenként öt-tíz euróért bárkit ellenőrzés nélkül beléptető határrendészeket.

Arról ugyanakkor a jelentés nem mond semmit, hogy az elmúlt öt évben hány rendőrt és más hivatalos és hatósági személyt védtek meg az őket fenyegető, zaklató bűnözőktől. Nem egy ilyen eset akadt: kiszivárgott hírek szerint egy felderítőt bosszúból úgy próbált meg lejáratni a bűnszervezet, amelyre dolgozott, hogy kábítószert csempésztek a lakásába és feljelentették. Szerencséjére a védelmi szolgálat rögzítette, hogy kik tették oda a kábítószert, ahol később rátaláltak.

Nem kell korruptnak lenni

A védelmi szolgálat nem a sikeres nagy felderítéseiről vált ismertté, bizonyos körökben hírhedtté, hanem a provokációiról. Hivatalosan megbízhatósági ellenőrzésnek nevezik azt az eljárást, amikor a védelmi tisztek szabálysértést, kisebb bűncselekményt követnek el a rendőrök előtt, majd megpróbálják őket rávenni, hogy „intézzék el az ügyet okosban”. Öt év alatt mintegy 50 rendőr hozott a mesterségesen előállított korrupciós helyzetben rossz döntést. Ők kenőpénz helyett bilincset kaptak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.