galéria megtekintése

Kitüntették, aztán gyorsan kicsinálták Simicska emberét

10 komment


Hargitai Miklós

Váratlanul távozott néhány hete a Paks II. Zrt. vezérigazgatója. A bővítés kulcsembere londoni állásra cserélte az „évszázad beruházásának” karmesteri pozícióját. Leváltották az uniós jognak nem megfelelő paksi szerződések miatt, kilátástalannak látta a projekt végigvitelét, ezért maga mondott le, vagy a Simicska-affér vétlen áldozatává vált? – ezek a magyarázatkísérletek fogalmazódtak meg Nagy Sándor távozása kapcsán.

A szakember érdemeit márciusban ismerte el a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetéssel a kormány „az új atomerőművi blokkok építésének előkészítéséért, illetve az orosz–magyar szerződések és megvalósítási megállapodások érdekében végzett tevékenységéért”, nem sokkal korábban pedig még lelkesen nyilatkozott a bővítéssel kapcsolatos terveiről, vagyis a látszat szerint nem készült távozásra.

mintha egy űrhajós úgy döntene, hogy nem megy föl az űrbe
Nagy Sándor. Mintha egy űrhajós úgy döntene, hogy nem megy föl az űrbe
Kurucz Árpád / Népszabadság

Ráadásul valóban a bővítés kulcsemberéről van szó, hiszen ő írta alá a magyar fél nevében azokat a megvalósítási megállapodásokat, amelyek a paksi bővítési beruházás részleteit rögzítik, és ő lett volna a felelős a kontraktusok végrehajtásáért is.

 

A gépészmérnök végzettségű Nagy

szinte a teljes pályafutását a Paksi Atomerőműnél töltötte,

ahol a szakmai ranglétrát végigjárva 1998-ban, az Orbán-kormány hatalomra jutásakor ért fel a csúcsvezetői posztra. A vezérigazgatói széket 2011-ben át kellett adnia Baji Csabának, de személyes viszonyuk nem romlott meg – olyannyira, hogy amikor Baji 2010-ben (egy Simicska Lajoshoz köthető energiacégtől átigazolva) az MVM vezetője lett, Nagy Sándor is helyet kapott az állami energiaholding vezetőségében: a vállalat termelési és műszaki vezérigazgató-helyettese, valamint több MVM tulajdonú társaság vezető tisztségviselője lett. 2012 augusztusától már az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatói pozícióját is betöltötte olyan emberként, aki láthatóan élvezi Baji Csaba bizalmát.

Baji a Simicska–Nyerges-érdekkörhöz kötődő szereplőként, szakmai háttér nélkül érkezett Paksra az első Orbán-kormány idején, a Fidesz ellenzéki éveit pedig jobbára Simicska gazdasági birodalmánál töltötte. Amikor az Orbán–Simicska-konfliktus kiéleződött, komoly esély volt a leváltására – ez eddig nem történt meg, viszont az MVM tavaly októberben arra kényszerült, hogy a paksi beruházás projektcégét átadja az államnak.

Nagy Sándor sorsa állítólag már akkor eldőlt

(bár erről az érintettnek nem feltétlenül lehetett tudomása), viszont még szükség volt rá annak a három titkos megvalósítási megállapodásnak az aláírásához, amelyek a paksi bővítés részleteit tartalmazzák – ezeket ugyanis ő tárgyalta végig az oroszokkal, akik maximálisan megbíztak benne.

– Olyan nincs, hogy egy nukleáris szakember önként lemond egy atomerőmű-építés vezetéséről, és inkább egy adminisztratív állást választ.

Ez olyasmi, mintha egy űrhajós úgy döntene, hogy nem megy föl az űrbe, hanem inkább az űrügynökség tisztviselője lesz – érzékeltette lapunknak egy, az államigazgatásban dolgozó forrás annak az életszerűtlenségét, hogy Nagy Sándor önként választotta volna a „száműzetést”. Nagy egy nem különösebben fajsúlyos szervezet, az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége londoni irodájának az igazgatójaként dolgozik tovább.

Azt a kormányzati állítást, hogy a volt vezérigazgató személyes döntés alapján távozott közös megegyezéssel, éppen ezért

nem is veszi senki komolyan.

A legtöbb általunk megkeresett forrás úgy véli, hogy a paksi szerződések aláírása után Nagy szolgálataira már nem tartottak igényt, mert az ország legnagyobb beruházásának menedzselését olyasvalakire akarja bízni a kormány, akivel kapcsolatban föl sem merülhet, hogy esetleg Simicska Lajos csapatában játszik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.