galéria megtekintése

Kioktatási kormányzat: ráfordulnak a kampányra

12 komment


Csuhaj Ildikó

Orbán Viktort aggasztják pártja és kormánya konfliktusai, miközben szeretné, ha már szeptembertől kampányüzemmódba váltanának emberei. Ezért információink szerint utasítást adott a konfliktusok rendezésére. Palkovics Lászlóra hárul az egyik legnehezebb feladat, amelynek teljesítését szakmai ellentétek hátráltatják.

A kormány munkáját az utóbbi időkben több személyes és szakmai konfliktus is hátráltatta, amelyeket információink szerint Orbán Viktor mihamarabb szeretne rendezni. Ilyen szakmai ellentétek alakultak ki korábban a közoktatással megbízott kormányzati vezetők között is, még ha ezek kevésbé is voltak látványosak, mint Lázár János pár csatája.

Orbán Viktor két kulcsminiszterével, Lázár Jánossal és Rogán Antallal - a kormányfő szeptemberre minden területen békét akar
Orbán Viktor két kulcsminiszterével, Lázár Jánossal és Rogán Antallal - a kormányfő szeptemberre minden területen békét akar
Bruzák Noémi / MTI

A forrongó oktatási ágazatban Palkovics László oktatási államtitkár feladata lenne a rendteremtés, ám ehhez a személyi és felelősségi helyzet sajátossága miatt több emberrel kell megküzdenie, mint pusztán a tiltakozó tanárokkal. Pedig Orbán Viktor türelmetlen, már ami az országos pedagóguselégedetlenség „leszerelését" illeti. A miniszterelnök ugyanis nagyon nem szeretne elhúzódó sztrájkhullámot – mondta a területet ismerő kormányzati szakértő lapunknak.

 

A főtárgyaló Palkovics csapdahelyzetben van – állítja forrásunk. Mostanra derült ki az államtitkár és csapata számára, hogy az oktatási területet „fogságban tartják", a pénzeszközök ugyanis Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztési forrásokat koordináló és a stratégiáért felelős helyettes államtitkár kezében vannak, míg a távlatos tervek kialakításáért az Oktatási Hivatal vezetője, Maruzsa Zoltán a felelős. Így viszont a pénz-paripa-fegyver hármasból a demonstráló tanárokkal egyezkedő államtitkárnak csak a „paripa" áll a rendelkezésére.

Információink szerint az elmúlt hetekben Orbán Viktor utasítására minden más területen próbálták rendezni konfliktusaikat az egymással rivalizáló miniszterek és vezető fideszes politikusok. A miniszterelnöki ugyanis véget akart vetni annak, hogy környezetéből többen gazdasági vagy politikai érdekellentéteik miatt a sajtón keresztül üzengettek egymásnak.

Vége a kibeszélésnek

Vége annak az időszaknak is, hogy az „ugyanazon politikai közösséghez tartozók” kellemetlen információkat szivárogtassanak ki a másikról – a Népszabadsághoz eljutott információk szerint Orbán Viktor a vasárnapi boltzár eltörlésekor keletkezett kisebb ellenszegülések és a kormányzati szavazási kavalkád után pár nappal, a pedagógusok sztrájkja előtt egy héttel ezt a határozott elvárást fogalmazta meg kormányának tagjai és a fideszes vezetők felé. A miniszterelnök már a tavaly decemberi Fidesz-kongresszuson elhangzott beszédében kiemelte: „az egység nemcsak úgy leereszkedik ránk, mint szürke szamárra a köd”, az egységet építeni kell. Orbán meggyőződése szerint mindennek a kulcsa a főhatalmat gyakorló szellemi és politikai mozgalom egysége, összetartása, bajtársias, belső kultúrája. Akkor a sajtóban sokan úgy értelmezték, hogy az üzenet a több politikai frontot is nyitó Lázár Jánosnak szól. Ez az értékelés úgy pontosabb: Lázárnak is szólt. A miniszterelnökhöz közeli forrásaink állítják: akkor és most nemcsak a kancelláriaminisztert figyelmeztette Orbán, hanem mindazokat, akik szerinte egységbontók vagy cselekedetüket inkább meghatározzák saját érdekeik, mint a kormányé.

A közeltmúltban Orbán Viktor nemcsak Lázárral, de másokkal is folytatott személyes beszélgetéseket. Bár látványosnak kétségtelenül a hódmezővásárhelyi vendégéjszaka bizonyult. Tavaly a kongresszuson azt mondta: „szép dolog a barátság, a vagányság, az átütő tehetség, a lendület és a fiatalos fickándozás is, de ha a közösségünk érdekéről, becsületéről, erejéről és cselekvőképességéről van szó, akkor senki sem léphet át egy bizonyos határt”. A miniszterelnök akkori közlése szerint ezt olyan törvénynek tartja, amelynek érvényt szerezni a mindenkori elnök kötelessége és felelőssége. Orbán forrásaink szerint az elmúlt hetekben ezt az önmagára kiszignált feladatot igyekezett ellátni. A sorok rendezésére a Fidesz-elnök szerint azért van szükség, mert azt akarja, hogy pártja az őszre kampányüzemmódba kapcsoljon. Szeptemberre minden területen békét akar Orbán – írta információinkkal összecsengően a VS.hu. A Népszabadsághoz kiszivárgott hírek szerint ezen célnak rendel jelenleg alá mindent.

Béremelési ígéretek

Lapunkat egy kormányközeli forrás úgy tájékoztatta, hogy a miniszterelnök amellett, hogy 2017-et az adócsökkentés és az otthonteremtés évének szeretné láttatni, az oktatásra és az egészségügyre is koncentrálni próbál. Voltak olyan hírek, hogy a kormány az egészségügyet ebben a ciklusban már „elengedi”, az ágazatban nagy átalakítások nem lesznek, Balog Zoltán azonban a múlt héten az egészségügynek szánt több száz milliárdos pluszforrásról beszélt. A bejelentés szerint az ágazatban akár idén béremelés lehet, amely 2017-ben és 2018-ban folytatódhatna. Talán egy negyedik lépcsőt is hozzá tudnak tenni, ahogy korábban a tanárok négylépcsős béremelésénél – ígérte a miniszter.

Nem kell nagy elemzőnek lenni, hogy megállapítsuk: így szeretné a Fidesz elkerülni, hogy az egészségügyben is országos tiltakozó akciókkal kényszerítsék tárgyalóasztalhoz a kormányzatot. Az oktatásihoz hasonló rendszerszintű reform a 2018-as választások előtt várhatóan nem lesz, mert az egészségügy terén jellemző feudális szisztémát nehezebb lenne megtörni – mondta forrásunk.
Az előző ciklusban is pár hónappal a félidőt követően, 2012 őszétől kezdett kampányába a Fidesz: akkor ágyaztak meg a rezsicsökkentésnek, majd 2013 januárjában és novemberében döntöttek a gáz, az áram és a távhő, aztán pedig a szén és a tűzifa lakossági díjának tízszázalékos mérsékléséről. De még 2013 decemberére is jutott egy bejelentés a „harmadik rezsicsökkentésről” – emlékeztetett korábbi cikkében a VS.hu.

Korrupcióellenes harc

Most lapunknak kormányoldalon azt mondták, hogy őszre vagy legkésőbb az év végére le kell zárulnia a nagy állami intézményi reformnak, a bürokráciacsökkentésnek is – melyet Lázárra szignált a kormányfő –, és a háttérintézmények ügye is komoly tárcaközi csatákat eredményezett (egymásnak feszült Lázár Baloggal, Pintér Sándorral és Fazekas Sándorral is). Információink szerint kormányzati stratégiát akarnak kidolgozni a korrupcióellenes küzdelemre is, mivel belső kormányzati mérések is azt mutatják: a megkérdezettek több mint 70 százaléka véli úgy, hogy a kabinet nem tesz meg mindent ezen a téren. Kérdés, ezen a téren ­tudnak-e olyat lépni, hogy mérsékeljék ezt az elégedetlenséget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.