galéria megtekintése

Kinyírhatják Orbánék a magyar piacot

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 13. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A költségvetés szempontjából jelentéktelen, a legális napelempiacot viszont kinyírhatja – szakmai prognózisok alapján így lehet összefoglalni a január óta élő napelemadó hatásait. Sokkal jobban megéri Szlovákiából vagy Ausztriából behozni a felszerelésre szánt napelemet.

Magyarországon évente 80-120 ezer napelem-panel kerül forgalomba: ha mindegyik után megfizetik a termékdíjat, az állami adóbevétel akkor is alig éri el a százmilliós nagyságrendet. Arra azonban – a Magyar Energiahatékonysági Intézettől kapott, az egyik legnagyobb hazai forgalmazó által összegyűjtött adatok szerint – tökéletesen alkalmas az új rendelkezés, hogy a legális forgalmat drasztikusan visszaszorítsa.

A költségvetésnek alig hoz bevételt az új napelemadó
A költségvetésnek alig hoz bevételt az új napelemadó
Kocsis Zoltán / Népszabadság

Már a megemelt, 27 százalékos áfa is ebbe az irányba mutatott; ha hozzászámítjuk a termékdíjat is, egyértelművé válik, hogy sokkal jobban megéri Szlovákiából vagy Ausztriából behozni a felszerelésre szánt napelemet. A magánimport nem engedélyköteles, és a hálózatra csatlakozáskor az energiaszolgáltató sem ellenőrzi, hogy milyen forrásból származik a panel, ugyanakkor Ausztriában csak 20, Szlovákiában pedig 19 százalék az áfa, termékdíj pedig egyik országban sincs – ez a két tétel önmagában is mintegy 10 százalékkal teszi olcsóbbá a külföldi beszerzést, ráadásul odakint sokszor a termelői árak is alacsonyabbak.

Van még egy szakmai érv, ami a napelemek túladóztatása ellen szól: a nagyon ritkán kiírt, és jellemzően uniós pályázatokból finanszírozott (szinte csak társasházak számára hozzáférhető) lakossági napelemes pályázatokon 30 százalék az átlagos támogatási mérték, ezt pedig egy az egyben elviszi az áfa és a napelemadó. Vagyis amit az EU ad megújulóenergia-támogatásként, azt egy az egyben az állam teszi zsebre adók formájában. Erre a tényre alapul az a másik, szintén szakmai körökből származó vélemény, amely szerint a kormánynak éppen ez a valódi célja: minél több az adó a napelemek árában, annál több uniós támogatást lehet ilyen módon becsatornázni a költségvetésbe, ha a napelemes beruházások volumene megnő.

 

A növekedés pedig borítékolható, hiszen a most induló új uniós finanszírozási ciklusban ezermilliárdos forrás áll rendelkezésre megújulós projektekre, és ezek már az előző ciklusban is döntően intézményi, illetve olykor vállalati napelemes beruházásokat jelentettek.

Ombudsmani vétó

A napelemadó hírére törvénymódosítással reagált a jövő nemzedékek szószólója: Szabó Marcell helyettes ombudsman – lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint – kezdeményezi a termékdíjtörvény átírását, hogy se a napelemekre, se a szélerőművek főalkatrészeire ne lehessen termékdíjat kivetni. Szabó úgy érvel: a szóban forgó eszközök kiemelten hozzájárulnak a törvény által deklarált környezetvédelmi célok teljesüléséhez.

„Magyarország nemzeti energiastratégiája, illetve az erre épülő megújuló energia hasznosítási cselekvési terve előirányozza a többi között a földhő és a napenergia hasznosítását, a szélerőművek racionális elterjesztését. Ennek érdekében a terv termelési támogatást, közvetett ösztönzést, beruházási támogatást és zöld finanszírozást, mint támogatási eszközök alkalmazását határozza el”, fogalmaz a közlemény, arra utalva, hogy adók helyett inkább sokszínű támogatási rendszer bevezetése lenne indokolt.

 

A napelemek megadóztatása az ellenzéket is felpaprikázta. A Párbeszéd Magyarországért már módosító javaslatot is beadott, amely törölné a környezetre káros „zöldadót", az LMP módosítója pedig egy füst alatt a szélerőművek generátoraira kivetett adót is kiiktatná. Az utóbbi pártot különösen az háborította föl, hogy a dízelaggregátorokra (kivételként) nem kell termékdíjat fizetni, vagyis a kormány szerint egy dízelolajat elégető géppel környezetkímélőbb módon lehet áramot termelni, mint napelemmel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.