galéria megtekintése

Kínban van a Fidesz a kétharmad nélkül

7 komment


Csuhaj Ildikó

Úgy fest, befuccsolt a Fidesz alkotmánybíró-választási ­kísérlete. Orbán Viktornak nincs kétharmados ​​többsége​, ​a Fidesz próbál egyezkedni a Jobbikkal vagy az LMP-vel a négy új bíróról, miután a baloldali erők nem vesznek részt a szerintük antidemokratikus eljárásban. A Jobbik jelöltjét, Morvai Krisztinát a Fidesz megvétózta​​ – értesült a Népszabadság. A fideszes jelölteket viszont az LMP vétózza.

Kétséges, hogy a parlament tavaszi ülésszaka alatt sikerül új alkotmánybírókat választani a távozó Kiss ­László, Lévay Miklós, Lenkovics​ ​Barnabás (elnök) és Paczolay Péter (volt elnök) helyére. Jelenleg úgy fest, hogy befuccsolt a ­Fidesz egyeztetési kísérlete a háttérben – tájékoztatták ellenzéki források a Népszabadságot.

Gulyás Gergely (Fidesz) beszélget Schiffer Andrással (LMP), de még nincs egyezség köztük
Gulyás Gergely (Fidesz) beszélget Schiffer Andrással (LMP), de még nincs egyezség köztük
Kovács Tamás / MTI

Mivel Orbán Viktornak már nincs meg az alkotmánybírók választásához szükséges kétharmados támogatottsága a parlamentben, a Fidesznek szükségszerűen meg kell egyeznie az ellenzéki pártokkal, de közülük legalább eggyel. A balliberális parlamenti erők már decemberben egyértelművé tették, hogy nem asszisztálnak a szerintük antidemokratikus alkotmánybíró-jelöléshez és -választáshoz.

 

Lapunk úgy értesült, hogy a kormánypártok​ ​részéről​ ​Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotási szuperbizottságának elnöke háttértárgyalásokat folytatott a Jobbikkal, az alkufolyamat azonban megszakadt, mert a Fidesz közölte, elfogadhatatlan számára a jobbikos Morvai Krisztina EP-képviselő jelölése.

A fideszes jelölteket viszont az LMP vétózza éppen. Schiffer András, az ellenzéki párt társelnök-frakcióvezetője lapunknak azt mondta: az LMP világossá tette a Fidesz és más pártok számára is, hogy nem kívánja politikai zsákmányszerzésre használni az alkotmánybírók jelölését és megválasztását célzó tárgyalásokat. Elvi kérdés számukra:​ ​ne az legyen a cél, hogy mindenki a saját emberével próbálja meg a befolyását növelni az alkotmánybírók soraiban.

​Minimumfeltétel az LMP számára, hogy az Alkotmánybíróság legalább három olyan jogállami elkötelezettséggel bíró taggal egészüljön ki, mint amilyennel a négy távozó alkotmánybíró közül három rendelkezik. Az LMP egy 17 fős listát tett le az asztalra, azon van négy olyan név – többféle kombinációban akár –, amely körül többpárti konszenzus lehetne. A konszenzus helyett viszont patthelyzet alakult ki, mert az LMP-hez a Fidesz részéről eljutott utolsó ­információk szerint a lehetséges ­fideszes jelöltek nem felelnek meg az LMP által képviselt szempontnak. A Fidesz két olyan személyt nevezett meg, aki nem erősítené a taláros testület jogállami elkötelezettségét – mondta Schiffer András.

Az LMP részéről nem akartak neveket elárulni. A Népszabadságnak viszont más ellenzéki források megerősítették, hogy a Fidesz-listán és az LMP-listán is szerepel Lévay Miklós és Lenkovics Barnabás neve, azaz mindkét párt támogatná az újraválasztásukat. Viszont a lapunkhoz eljutott hírek szerint a Fidesz sem favorizálja már, hogy Lenkovics Barnabás ismét az AB elnöke legyen. Azt kormánypárti politikusok sem cáfolták, hogy a lehetséges listán szerepel Szabó Marcell helyettes ombudsman és Ma­rosi Ildikó, a Kúria közigazgatási és munkaügyi kollégiuma bírájának a neve is.

A Népszabadság már tavaly úgy értesült, hogy a Fidesz is nyitott lenne Horváth Attila egyetemi tanár jelölésére, akit a Jobbik is támogathatónak tartott volna. Az Index korábban azt írta, hogy a kormánypárt Sulyok Tamás alkotmánybírót látná szívesen a taláros testület elnöki székében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.