galéria megtekintése

Kiegyezés a Fidesszel

6 komment


Lencsés Károly

Egyes vélemények szerint lepaktált a Fidesszel és a Jobbikkal a XV. kerület DK-s polgármestere, aki azonban állítja, hogy a kerület működőképességének megőrzése érdekében kellett politikai egyezséget kötnie a kormánypártokkal. A megállapodásban a szélsőjobbról szó sincs – hangsúlyozta.

Több mint két hónappal az önkormányzati választás után a múlt héten sajátos helyzet alakult ki a főváros XV. kerületében, mert az MSZP által is támogatott DK-s polgármester, Hajdu László politikai megállapodást kötött a Fidesz-KDNP-frakcióval.

A polgármester szerint senki nem mondhatja el magáról, hogy meghatározó politikai erővé vált
A polgármester szerint senki nem mondhatja el magáról, hogy meghatározó politikai erővé vált
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az alku része, hogy a településvezető egyebek mellett vállalta: minden előterjesztését egyezteti a helyi ellenzékkel, de még az ötmillió forint feletti szerződések megkötése vagy egy osztályvezető kinevezése előtt is a véleményüket kéri. A szocialisták szerint ő ezzel átjátszotta a hatalmat a kormányoldalnak, amely az egy jobbikossal szövetkezve a képviselő-testületben abszolút többséggel rendelkezik.

Hajdu másként értékeli a helyzetet, hiszen a kerület lakóinak szavazatai alapján senki nem mondhatja el magáról, hogy helyben meghatározó politikai erővé vált. A kormánypártoknak tíz, a baloldali összefogásnak nyolc, a Jobbiknak és az LMP-nek pedig egy-egy mandátum jutott, s emiatt a polgármester úgy véli, kénytelen volt egyezséget kötni. Annyiban igaza is lehet, hogy megállapodás híján a városrészben a szélsőjobb lenne a mérleg nyelve, hiszen a testületnek a településvezetővel együtt 21 tagja van. Vagyis: a Jobbikkal szövetkező fideszesek a biztos 11 szavazat birtokában azt csinálhatnának, amit akarnak.
A kiindulási alap nagyjából ez is volt – mondta el kérdésünkre a polgármester.

 

A jogosítványait teljes egészében el akarták vonni, és a Fidesz egyetlen alpolgármesterként kizárólag a saját emberét fogadta volna el. Hajdu szerint a kormánypártok a bizottsági helyeken is elég sajátosan, a tényleges szavazatarányokat gyakorlatilag figyelmen kívül hagyva akartak osztozni, ráadásul a baloldalnak a hat helyi gazdasági társaság 18 felügyelő-bizottsági posztja közül mindössze hármat ajánlottak fel.

A polgármester úgy véli, mindehhez képest viszonylag tisztességes megállapodás született – amelyben szerinte a Jobbikról szó sincs –, hiszen sikerült elfogadtatni, hogy mégis legyen egy baloldali alpolgármester. Igaz, cserében a Fidesznek van egy fő- és egy félállású alpolgármestere. Viszont a településvezető hatásköreit a korábbi ciklusban kialakult gyakorlathoz képest alig korlátozták, tehát az önkormányzat napi működését érintő kérdésekben továbbra is meghatározó szerepe van – hangsúlyozta Hajdu. Sikerként könyveli el azt is, hogy a baloldalnak – a Fidesz korábbi elképzeléseivel szemben – csaknem ötven százalékos súlya lesz a bizottságokban, és három helyett hat helyet kapnak a helyhatóság cégeinek felügyelő-bizottságaiban, bár ezt nem tekinti igazán nagy sikernek.

A kerületben több mint egy hónapig folyt a huzakodás, és nagyjából negyven egyeztetésen vannak túl. A polgármester helyzetét az sem könnyítette meg, hogy a két MSZP-s képviselő az előzetes megállapodás szerint – amely arról szólt, hogy amennyiben nincs baloldali többség, mindenki szabadon döntheti el, hová ül – nem csatlakozott a közös frakcióhoz, emiatt Hajduval együtt annak csak hét tagja van. Ezért sem tartja elvtelen kompromisszumnak, hogy elfogadták a Fidesz által javasolt bizottsági struktúrát, és azt is, hogy az önkormányzati cégek menedzsmentjére a kormánypártok tehetnek javaslatot.

A megállapodást egyébként azt követően sikerült nyélbe ütni, hogy a polgármester felkereste Pesti Imrét, a Fidesz közép-magyarországi regionális pártigazgatóját. Ott derült ki, hogy a politikust a kerületben kialakult viszonyokról hiányosan tájékoztatták – állítja Hajdú. Az események e találkozó után vettek új fordulatot: a kormánypártok feladták korábbi merev álláspontjukat, és a képviselőtestület a múlt héten egyetlen ülésen hatvan napirendi pontról határozott.

Akár hosszú távon is?
Akár hosszabb távon is?
Koszticsák Szilárd / MTI

A polgármester szerint a megállapodás révén akár hosszabb távon is biztosítani lehet a településrész működőképességét, aminek persze ára lesz, hiszen folyamatosan alkudozni kényszerül a Fidesszel. Az egyezség része, hogy nem megy szembe a korábban elhatározott fejlesztési elképzelésekkel, tehát új sportcsarnok és stadion épül a kerületben, míg a volt szovjet katonai kórház lepusztult területének hasznosítása érdekében több projekt indul. Ezekhez akár 16 milliárdos – részben uniós forrásból származó – támogatást is kaphatnak, amely elveszne, ha nincs a megegyezés – véli Hajdu.

Személy szerint maga többet költene arra, hogy javítsák a kerület lakóinak életminőségét, de bízik benne, hogy orvosi rendelők, óvodák, játszóterek, utak felújítására is jut majd pénz. Azt viszont egyelőre nem tudja, hogy a szociális juttatásokkal mi lesz, mert jövőre a korábbihoz képest nagyjából a felére csökken az ilyen célokra fordítható állami támogatás összege. Hajdu e tekintetben is szerencsésnek tartja, hogy sikerült a Fidesszel megegyezésre jutni, mert a képviselőtestület tagjainak helyben kell majd szembesülniük a kormány szegényellenes politikájának következményeivel. Meg azzal is – tette hozzá –, hogy az önkormányzati szférát sújtó további elvonások miatt 2015 a kerületben is a megszorítások éve lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.