galéria megtekintése

Az MSZP 400, Fodorék 80 milliós zsebpénzt kapnak

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 23. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Az országgyűlési választás eredménye alapján osztják újra a parlamenti pártoknak járó 3,8 milliárd forintot. A listán mandátumot szerzett politikai szervezetek számára 2011 óta változatlanul mintegy két és fél milliárd forintot biztosítanak, míg a pártalapítványok nem egészen 1,3 milliárd forintot kapnak.

Az összeg valószínűleg most sem fog emelkedni, a kormányfő már 2012 nyarán azt hangoztatta, hogy az ország gazdasági helyzetére tekintettel fel kellene függeszteni a pártok támogatását. Tavaly tavasszal pedig az vetődött fel, hogy ilyen címen az idén egyetlen szervezet se kapjon pénzt, hanem csak a kampánytámogatást fizessék ki, ami egyébként önmagában hétmilliárd körüli egyszeri kiadást jelentett.

Ha az egy mandátumra eső állami támogatást nézzük, a pártfinanszírozási előírások alapján a liberálisok végeztek az élen
Ha az egy mandátumra eső állami támogatást nézzük, a pártfinanszírozási előírások alapján a liberálisok végeztek az élen
Beliczay László / MTI

Később mindkét ötletet elvetették, de könnyen elképzelhető, hogy hasonló gondolattal valaki ismét előáll, ami az ellenzéki pártok további kivéreztetését jelentené.

 

Hevenyészett becslésünk alapján a 3,8 milliárdból 1,6 milliárd juthat a Fidesznek és a KDNP-nek, valamint az alapítványaiknak, tehát a kormánypártok – amelyek 52 százalékos támogatottsága 45 százalékra csökkent – veszíthetnek háromszázmilliót.

Évente majdnem egymilliárdot könyvelhetnek el viszont a baloldali összefogás tagjai, hiszen az MSZP 2010-es 19 százalékával szemben most közösen a szavazatok 25 százalékát szerezték meg. Ez a korábbi szocialista bevételhez képest összesen hoz nagyjából kétszázmilliót.

A Jobbiknak (és alapítványának) a 16 helyett húszszázalékos szavazatarány százmillió feletti többletbevételt jelent. Az LMP-nek viszont a 320 millió helyett be kell érnie nem egészen kétszázmillióval, hiszen 2010-hez képest gyengébben teljesített.

Oszd meg és uralkodj

A választás éjszakáján. Az MSZP százmillióval kevesebbet kaphat az eredmény alapján, Fodor Gáborék évi 82 millióra számíthatnak
A választás éjszakáján. Az MSZP százmillióval kevesebbet kaphat az eredmény alapján, Fodor Gáborék évi 82 millióra számíthatnak
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A baloldal tehát nyert valamennyit, kérdéses azonban, hogy a pénzen miként osztozik az összefogásban részes öt szervezet.

A hatályos szabályozás alapján annyi biztos, hogy a pártok támogatására fordítható két és fél milliárd negyedrészét – hatszázmillió körüli összeget – az országos listán mandátumot szerzett jelölő szervezetek között egyenlő arányban osztják szét.

Miután összesen kilencen vannak, egyenként majdnem hetvenmilliót kapnak, beleértve a Magyar Liberális Pártot is, amelynek egyetlen jelöltje került be a parlamentbe.

Valójában tehát a fennmaradó körülbelül 1,9 milliárd forint oszlik meg a listás szavazatok arányában. A közös listát állítók esetében az előzetesen kötött megállapodás alapján folyósítják az összeget.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke kérdésünkre elmondta: az egyeztetések során az a döntés született, hogy a pénzt a 198 nevet tartalmazó közös lista alapján, az egyes pártok által megnevezett jelöltek arányában osztják szét, függetlenül attól, hogy szereztek-e mandátumot.

Az öt párt (a nekik alapból járó nem egészen hetven-hetvenmillió felett) 460-480 millióból részesedik még összesen. Az MSZP – amelynek 138 jelöltje volt a listán – 330 millióra, a DK csaknem hatvanmillióra, az Együtt ötvenmillióra, a PM 23 millióra, a Liberálisok pedig 12 millióra számíthatnak még ebből a forrásból.

Ebből az is következik, hogy a szocialisták anyagilag biztosan nem jöttek ki jól a szövetségből. Az idei 521 milliós párttámogatás helyett négyszázmillió esik rájuk.

Emellett van még további 1,3 milliárd, amit a pártok alapítványai kaphatnak. Ezt hasonló elvek alapján osztják szét a pártok között.

Az összefogásnak valamivel több mint háromszázmillió juthat, amelynek nagyobb része, valószínűleg kétszázmilliót meghaladó összeg – ami a jelenleginél szintén kevesebb – a Táncsics Alapítvány számlájára kerülhet.

Az összefogás többi résztvevőjének viszont csak akkor jár ilyen támogatás, ha a „párt a politikai kultúra fejlesztése érdekében tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenység folytatása céljából” alapítványt hoz létre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.