galéria megtekintése

Két válasz, négy lehetőség - ezek lehetnek a népszavazás következményei

14 komment


Kálmán T. Attila

Bár a 3,9 milliárd forintnyi közpénzből dübörgő kormánypropaganda azt sugallja, október 2-án csak egyetlen választás lesz lehetséges, valójában négy opció – igen, nem vagy érvénytelen szavazat, illetve bojkott – között dönthetnek a választók. Nézzük, milyen következményei lehetnek a különböző lehetőségeknek!

Nem szavazat

A kormány álláspontja Orbán Viktor február 24-i népszavazási bejelentése óta világos: azt akarja, hogy a lehető legtöbben szavazzanak nemmel a kvótákra. A kérdésben szereplő „kötelező betelepítés” elutasítása nem vonatkozik a tavaly szeptemberben elfogadott – de Magyarország és Szlovákia által ellenzett – menekültelosztási kvótára, amely alapján 1294 ember jutna Magyarországra. A kormánykommunikáció azt domborítja ki ezért, hogy a népszavazáson a jövőben megállapítandó kvótákról döntünk, a kormány arra kaphat mandátumot, hogy ezek ellen harcoljon Brüsszellel.

A tét így szinte teljes mértékben szimbolikus, a szavazásnak jogi következményei az EU-s jogi környezetben nem is lehetnek. Főleg, hogy Jean-Claude Juncker EB-elnök legutóbbi beszédét, valamint a pozsonyi csúcs tapasztalatait Orbánon kívül mindenki úgy értelmezte, a kötelező kvóta lekerült a napirendről. Egy érvényes és eredményes – ezek közül csak az első kritérium kérdéses, a nemek elsöprő fölénye borítékolható – népszavazás azonban törvényalkotási kötelezettséget ró az Országgyűlésre, a minisztériumokban már dolgoznak is ezeken a jogszabályokon.

 

Mivel a nemek biztos győzni fognak, így a népszavazás utáni értelmezési versenyben a nemek száma fog leggyakrabban előkerülni belpolitikai haszonszerzés ürügyén. A fideszesek hiába mondják nyilvánosan, hogy ez nem a pártról szól, háttérben elismerik, megerősödve jönnek ki a voksolásból, minden egyes nem szavazat őket erősíti. Ha érvényes népszavazáson győznek, akkor nem sok hely marad az értelmezésnek. Viszont már annak is örülhetnek kormányoldalon, ha több nem jön össze, mint ahány törzsszavazójuk van. A nem álláspontot erősítők közül a Jobbik van a legrosszabb helyzetben: egy értelmetlen harcban támogatják a Fideszt és még a babérokat sem ők aratják le.

Igen szavazat

Egyedül a Fodor Gábor vezette Liberális párt nyilatkozott úgy, hogy azt szeretné, az EU Magyarország beleszólása nélkül dönthessen a kvótákról. Ezt természetesen nem így fogalmazták meg, hanem arról beszélnek, aktívan kell kiállni az európai értékek mellett. Az igen szavazatra buzdítás szembemegy a teljes baloldali ellenzékkel, de nem sok támadás érte emiatt onnan az MLP-t, ugyanis a pártot 1 százaléknál többre még egyik közvélemény-kutató sem mérte, így nem tulajdonítanak neki nagy mozgósító erőt.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Fodorék abból indultak ki, érvényes lesz a népszavazás, ezért az igenek és a nemek aránya a tét, azonban a közvélemény-kutatások szerint az érvényességet jelentő 50 százalékos küszöb környékén mozog a részvételi hajlandóság. Az MLP akkor járna jól és erősödhetne potenciálisan, ha többen szavaznának igennel, mint ahány választójuk van, viszont nem az igen szavazókon múlna az érvényesség. Ha viszont éppen csak meglesz október 2-án az érvényesség, és Fodor újra az SZDSZ-es időkből megszokott mérleg nyelve szerepébe kerülne, akkor nem szívesen cserélne velük bárki.

Érvénytelen szavazat

Az érvénytelen szavazat a népszavazási törvény legutolsó módosításának értelmében nem számít bele a részvételbe, ezért

az érvénytelenül szavazók nem segítik elő, hogy érvényes legyen a népszavazás.

Az érvénytelen szavazat tulajdonképpen azonos a távolmaradással, csak hangsúlybeli különbség van. Aki felöltözik, és elmegy a szavazókörbe azért, hogy elmondja, értelmetlen hülyeségnek tartja a népszavazást, arra biztosan nem lehet azt mondani később, hogy apolitikus. A politikai okból távolmaradókat viszont a népszavazás után könnyű lesz összemosni az érdektelen, közönyös tömeggel.

Az érvénytelen szavazásra a Magyar Kétfarkú Kutya Párton kívül a Helsinki Bizottság, a TASZ és további civil szervezetek buzdítanak. Azt mondják, az értelmetlen, egyértelmű és valós jogi következménnyel nem bíró népszavazásra az a jó válasz, ha demonstatíve értelmezhetetlen választ adnak. Mivel az eddigi népszavazások adatai alapján átlagosan körülbelül 1 százalék volt az érvénytelen szavazatok száma, ezért erőfeszítésük akkor nevezhető sikeresnek, ha ennél magasabb lesz az érvénytelen szavazatok aránya. Ha így bukik el az érvényesség, akkor nem takarózhat a kormány azzal, hogy a közönyös választók miatt buktak. Ellenben rákenhetik a dolgot a Soros György hadseregének beállított civilekre.

Bojkott

A távolmaradás mellett először a Demokratikus Koalíció tette le a voksát, majd az MSZP, az Együtt, a PM és a Bokros Lajos-féle Moma is csatlakozott a Gyurcsány-párthoz. Az ellenzéki pártok közül többen fogcsikorgatva jutottak erre az álláspontra, mivel a közvélemény-kutatásokból azt szűrték le, saját választóik is megosztottak a kérdésben.

A távolmaradásra buzdítás a legegyszerűbb módja, hogy érvénytelenítsenek egy népszavazást. Igaz, cserébe megkapták a pártok – például Lázár Jánostól –, hogy nem demokratikusak, mert nem vesznek részt a közvetlen demokrácia alapvető intézményében. A pártok politikusai az érvénytelenül szavazásra buzdítókhoz hasonlóan azzal érvelnek, hogy nonszensz a népszavazási kérdés és csak a Fidesz hatalomtechnikai manipulációját szolgálja, ezért arra kérnek mindenkit, ne vegyenek részt ebben a játékban.

A Nemzeti Választási Iroda múlt héten kiadott, az érvényes és az érvénytelen szavazatokat bemutató útmutatóját látva az az érv is előkerült, hogy annak nem lehet elcsalni a szavazatát, aki otthon maradt. Igaz, arról nem is lehet nagyon semmit állítani, aki otthon maradt. Pontosan utóbbi miatt beszél arról négyszemközt több ellenzéki politikus is, hogy ünneplésre akkor sincs okuk, ha érvénytelen lesz a népszavazás, esetleg a kormányból csinálhatnak bohócot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.