galéria megtekintése

Két és félmilliárd forintba kerülne a Radnóti felújítása

14 komment


Rab László

Tizennyolc magyarországi zsidó szervezet vett részt Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában azon a bejáráson, amelynek témája az iskola műemléképületének felújítása volt.

A régi Abonyi úti (ma Cházár András utcai) iskola a hazai zsidóság közadakozásából jött létre, Lajta Béla tervei alapján 1931-ben készült el, az ELTE 1961 óta működteti benne gyakorlóiskoláját. A háború idején Ocskay László itt mentett meg két és félezer embert a pusztulástól, a századost a Jad Vasem Világ Igaza-kitüntetésben részesítette.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A nagyhírű iskolának otthont adó műemlék épület mára olyan leromlott műszaki állapotba került, ami méltatlan az ott folyó magas színvonalú munkához - fogalmaztak a szervezetek a miniszterelnökségnek címzett nyilatkozatukban, amelyet Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke olvasott fel. Mezey Barna, az ELTE rektora arról beszélt, hogy az épület a magyarországi zsidóság építészeti és szellemi öröksége, évek óta tervezik felújítását, de ez kormányzati segítség nélkül nem fog menni.

 

Molnár Katalin, az iskola igazgatója azt mondta, ha valaki belép az épületbe, meg szokta jegyezni: milyen szép. És valóban tágasak a terek, de a nyolcvan éves anyagok fölött eljárt az idő. A díszhomlokzat például negyven éve omlik, azóta állványzat veszi körül. Oláh Éva, aki az iskola öregdiákja, Zoboki Gábor építész tervezőirodájában dolgozik, méltatta Lajta munkásságát, és kijelentette: az épület annyira elhasználódott (ezt magunk is láttuk, az öreg ablakok java része korhad), hogy csak a teljes körű renoválás jöhet szóba.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A műemléki előírások miatt az eredeti állapotot kell visszaállítani, nyilván modern gépészeti megoldásokkal. Az előzetes költségszámítás szerint két és félmilliárd forintba kerülne a gyakorlóiskola felújítása.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Az összejövetel minden résztvevője fontosnak tartja, hogy mielőbb meginduljon a magyar zsidóság kultúrtörténetéhez ezer szálon kötődő épület renoválása – fogalmaztak a szervezetek a kormánynak írott levélben, amelyhez hozzátették: kérik a kormány támogatását, a felújításhoz szükséges fedezet biztosítását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.