galéria megtekintése

„Kilóra akarnak megvenni bennünket”

13 komment


Hajba Ferenc

Azt mondják, hogy a népnek kenyér kell és cirkusz. A Fidesz tud cirkuszt produkálni. Én azért fogok dolgozni, hogy az emberek kenyeret kapjanak – mondta Kész Zoltán, a baloldal által is támogatott független jelölt veszprémi nagygyűlésén.

Nemcsak Veszprém a tét, hanem a Fidesz-KDNP kétharmada, ezáltal az ország demokráciája és jövője – különböző megközelítésben és stílusban, de ezt a gondolatot hangoztatta minden szónok Veszprémben Kész Zoltán független jelölt szabadtéri nagygyűlésén. A város egy hét múlva dönt arról, hogy ki foglalhatja el az eddigi országgyűlési képviselő, Navracsics Tibor helyét a parlamentben. A közvélemény-kutatások szerint Kész és a fideszes Némedi Lajos, a város mostani alpolgármestere között dőlhet el a verseny.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

A nagygyűlés alaphangját Galkó Balázs színművész adta meg Petőfi Dicsőséges nagyurak című versével, amelynek fordulata dramaturgiai szempontból is harmonizált a független jelölt gondolatmenetével. Petőfi verse elején „szoros nyakravalót" jövendöl a nagyuraknak, majd megálljt parancsol önmagának: „Legyünk jobbak, nemesebbek őnáluk" – mondja.

 

Kész „nyakravalóval" természetesen nem fenyegetett senkit: „Az államot uraló vezetők „ma nem bíznak bennünk, csak kihasználnak minket. Gyávák. Átlátszó módon, kilóra akarnak megvenni bennünket. (Itt bizonyára arra gondolt, hogy a kormány most uszodát ajánlott a városnak - H. F.) Eszközök vagyunk, darabra mérnek. Egyénenként akarják szavazatainkat megvásárolni ahelyett, hogy egy jobb országot építenének, amelyben munkát és a munkáért tisztességes bért biztosítanának" – mondta. Szólt arról is, hogy ellenfelei egymásra licitálva próbálták bemocskolni. Tanácsolták neki, hogy vágjon vissza, beszéljen Némedi Lajos pápai MSZMP-s múltjáról, szórólapozzon bizonyított és eltitkolt hűtlenkedésekről, tájékoztasson mesés vagyonokról és 25 éve privatizált földekről...

- De én ezt nem teszem. Először is: nekem mindenki szövetségesem, aki Veszprémnek jót akar. Másodszor: ha csak a múltról beszélünk, a jövőbe vetett hitünket emésztjük fel – fogalmazott Kész Zoltán.

A gyűlésen felszólalt Korbel Péter angoltanár is. Ő arra biztatta a választókat: Ne féljetek, önérzeteteket ne írja felül a hűbéri meghunyászkodás. Pad Ferenc – aki az április 12-i tapolcai időközi országgyűlési választáson az MSZP és DK közös jelöltjeként indul – szintén színpadra lépett, és kijelentette: Magyarországon a nyomor teljesít jobban. A munkaerő pedig a rugalmasságát abban kénytelen kiélni, hogy külföldön vállal munkát.

A Fidesz néhány vezetője megfogadta Vágó István kvízmester műsorának tanácsát, milliomos lett, sőt milliárdos, de nem a tudása által – ezzel a fordulattal konferálták fel Vágó Istvánt. A televíziós személyiség kérdéseket tett fel, a közönség pedig sárga lap felmutatásával vagy hangos helyesléssel nyilvánított véleményt. Egyetértettek abban, hogy az ország demokráciáját a pártok és a civilek sokszínűsége teremtheti meg. Miután Kész fideszes ellenfele nem állt ki vitára a jelölttel, azt is kijelentették: aki nem mer vitázni, az gyáva. Vágó István ügyesen becsempészett egy zárókérdést is: megválasztása esetén Kész Zoltán beüljön-e valamelyik párt frakciójába? Ebben a kérdésben megosztott volt a közönség.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Kész a nagygyűlést úgy fejezte be: Ha február 22-én otthon maradunk, azt üzenjük a hatalomnak, minden jó úgy, ahogy most csinálják. És akkor még fékezhetetlenebbé válnak. Ezt akarjátok? Hangos nem volt a válasz, és sárga lapot mutattak a Fidesznek, hogy legkésőbb 2018-ban megkaphassa a pirosat is.

Előbb, előbb – skandálták a veszprémiek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.