galéria megtekintése

Kenesei honvédüdülő: takarodó

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 21. számában
jelent meg.


Szalay Tamás Lajos
Népszabadság

Fideszes mutyit sejtenek az értékes balatoni komplexum eladásának hátterében.

„A mai napon utolsóként elhagyom a mindannyiunk által szeretett helyet. Már délelőtt érkezik az őrség, akik őrizni fogják addig, amíg a leendő tulaj egy forintért megveszi és aztán milliárdért eladja” – ezt írta közösségi oldalán Sass Ferenc, a Honvéd Kempingbarátok Egyesület (HKE) elnöke, miután bezárta a kenesei honvédelmi üdülő kapuját.

A szaktárca azt állítja, „a vevő természetesen az lesz, aki a legjobb ajánlatot adja”
A szaktárca azt állítja, „a vevő természetesen az lesz, aki a legjobb ajánlatot adja”
Móricz Simon

A Balaton-parti kemping az elmúlt több mint tíz évben folyamatosan működött, évi ezerötszáz nyugdíjas, illetve kispénzű honvédelmi dolgozónak és családjának nyújtva lehetőséget a pihenésre. Az elmúlt évtizedben – a kemping használói szerint – a honvédelmi tárca a területre egyetlen forintot sem költött, sőt némi bevétele is származott belőle. Az elmúlt években az üzembentartó Honvéd Vitorlás Egyesület által felújított üdülőterület közvetlenül a Balaton partján helyezkedik el, huszonnégy telepített lakókocsival és többtucatnyi, árammal ellátott sátorhellyel. A kemping átlagosan hetven-nyolcvan százalékos kihasználtsággal működött. Az egyik értékes, a HM kezelésében lévő, közvetlen Balaton-parti terület sorsa azután vált kérdésessé, hogy a szaktárca takarékossági okokból felszámolta a vidéki intézmények fenntartásáért felelős HM Bessenyei György Nonprofit Kft.-t, amely szerződéses viszonyban állt a kempinget közvetlenül üzemeltető Honvéd Vitorlás Egyesülettel.

 

A szakminisztérium álláspontja szerint a vitorlásegyesület többször is elmulasztotta a közüzemi díjak megfizetését, ezzel többmilliós tartozást felhalmozva. Hozzátették: miután az egyesület többszöri felszólításra sem egyenlítette ki a tartozását, felmondták a kempingre vonatkozó szerződést. A vitorlásegyesület ugyanakkor a vitában azzal érvelt: valóban van közüzemi tartozásuk, de kevesebb, mint amennyi értékű beruházást és értéknövelő fejlesztést a kempingben végrehajtottak, és amely összeg a szerződés értelmében leírható a költségekből. A Fővárosi Törvényszéken folytatódott jogvitát végül az zárta le, hogy az egyesület tavaly júniusban jogerősen pert nyert a HM Bessenyei György Nonprofit Kft.-vel szemben, így maradhattak még egy darabig. Miután a korábbi szerződés az év végén lejárt, és a HM azt nem hosszabbította meg, az egyesületnek mégis el kellett hagynia a kempinget.

A kempinget jogi értelemben a Honvéd Vitorlás Egyesület használta, ők le is vonultak a területről, de egy ideig még „hátramaradtak” a Honvéd Kempingbarátok Egyesület (HKE) tagjaihoz kapcsolódó ingóságok és lakókocsik. A Honvédelmi Minisztérium szerint a HKE jogcím nélkül használta az ingatlant, ezért a szaktárca illetékes igazgatósága felszólította, hogy kilencven napon belül hagyják el a területet.

„Ez volt az utolsó olyan nyaralóhely a HM égisze alatt, amit a kiskeresetű honvédségi dolgozók és nyugdíjasok még meg tudtak fizetni. A jelenlegi honvédelmi vezetés feleslegesnek minősítette, és nem tudunk másra gondolni, mint hogy valakinek át akarják játszani az ingatlant. Szomorú véget ért egy sokak által szeretett intézmény” – fogalmazott lapunknak Sass Ferenc.

A szaktárcánál nem cáfolták egyértelműen, hogy az üdülő eladására készülnének. „Az ingatlan bármilyen formájú jövőbeni hasznosításának előfeltétele a szükséges birtokrendezési feladatok eredményes végrehajtása. Ha eladásra kerülne sor, az csak átlátható módon, szabályozott keretek között történhet meg, így a vevő természetesen az lesz, aki a legjobb ajánlatot adja” – fogalmaztak kérdésünkre a minisztériumnál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.