galéria megtekintése

Kemény kérdések várták őket, a fideszesek inkább oda sem mentek

9 komment


Fekete Gy. Attila

A Fidesz-KDNP frakció nem vesz részt az ellenzék által kierőszakolt hecckampányban, üzenték, és nem mentek el a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, amely így 2 perc után véget ért.

Alig két percig tartott a nemzetbiztonsági bizottság pénteki rendkívüli ülése a Fidesz-KDNP képviselőinek távolmaradása miatt. Molnár Zsolt elnök szándéka szerint – aki ellenzéki képviselőtársaival egyetértésben, részben az ő sürgetésükre hívta össze az ülést – a tanácskozásnak két napirendi pontja lett volna. Egyfelől a Spéder-ügy. Nevezetesen, hogy mindaz, ami a tőle lefoglalt s állítólag a miniszterelnökkel, a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánossal és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel folytatott beszélgetéseket tartalmazó adathordozókon hallható, alkalmas-e kormányzati szereplők befolyásolására, zsarolására.

Másfelől a többszörösen elítélt Portik Tamás bíróság előtt tett kijelentéseiről kérdezték volna a rendőrség és a titkosszolgálat illetékeseit. Portik – önmagát vesztegetéssel vádolva – a Rogán Antal által Juhász Péter (Együtt) V. kerületi önkormányzati képviselő ellen indított személyiségi jogi perben azt állította, egy ingatlanügyben tízmillió forintnyi eurót adott át Rogánnak, aki eltette a pénzt. Rogán ezt tagadja, és pert helyezett kilátásba Portik ellen.

Molnár eredetileg július elsejére tervezte a bizottságot összehívni, a Fidesz azonban már akkor is azt üzente: képviselői nem érnek rá. Molnár úgy döntött, hogy akkor a lehető legrövidebb időn összehívja a testületet.

 

A Fidesz-KDNP képviselői azonban nem mentek el az ülésre, így az határozatképtelen volt. Távolmaradásukat közleményben indokolták. Eszerint „sem az ülés napirendje, amit egy maffia leszámolásban játszott szerepéért jogerősen 15 évre elítélt bűnöző valótlan állításai, valamint minden alapot nélkülöző sajtóértesülések képeznek; sem összehívásának módja nem teszi lehetővé, hogy a Fidesz-KDNP képviselői bármilyen érdemi vitát folytassanak a bizottságban."

Szerintük Molnár Zsolt bizottsági elnök célja az ülés gyors és egyeztetés nélküli összehívásával az volt, hogy pártja hétvégi tisztújítása előtt politikai botrányt keltsen, és kiélje szereplési vágyát. Azonban az MSZP tisztújítása nem nemzetbiztonsági kérdés, hanem a szocialisták belső pártügye.

A baloldal az ülés napirendjét egy olyan jogerősen elítélt bűnöző szavaira alapozza, aki 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején lehallgatási jegyzőkönyvek tanúsága szerint nem másra vállalkozott, mint hogy fideszes politikusok kompromittálására gyűjtsön vagy gyártson információkat. Az egyik ilyen lejáratandó politikusként Rogán Antalt említik meg – áll a Fidesz közleményében.

Ami a Portik Rogán Antallal kapcsolatos állításait illeti, Mirkóczki Ádám jobbikos bizottsági tag emlékeztetett rá, hogy a Portik–Laborc-találkozó idején (amikor parlamenti vizsgálat folyt annak tisztázására, hogy miért találkozott a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetője az ügy kirobbanásakor már előzetes eltartóztatásban lévő Portik Tamással) a Fidesz még nagyon is szavahihetőnek tartotta Portikot. Mindent elhittek neki, amivel árthattak Laborcnak és az MSZP-nek.

Mirkóczki szerint sokat elárul a Fideszről, hogy még csak azt sem merték vállalni, hogy a bizottság zárt ülésén ellenzéki képviselők kérdéseire a hatóságok elmondhassák, hogy folyamatban vannak még az ügyek, ezért nem szolgálhatnak semmiféle konkrét és megbízható információval.

Szél Bernadett (LMP) felháborodottan vette tudomásul, hogy „a Fidesz pártérdekből ellehetetleníti a nemzetbiztonsági bizottság munkáját. Volt itt már Simon-ügy, Kovács Béla-ügy. Egyik érintett párt sem hátrált meg, valamennyi méltósággal végezte a dolgát. Mert ez itt a nemzetbiztonsági bizottság, és nem valami pártjátszótér”.

Molnár Zsolt bizottsági elnök szerint távolmaradásukkal a kormánypártok a mai napon durva támadást intéztek a jogállamiság ellen, mivel ellehetetlenítették két fontos, nemzetbiztonsági szempontból is számos súlyos kérdéseket felvető téma törvényes és tisztességes megtárgyalását.

A történtek után Molnár nem tudott választ adni lapunk azon kérdésére, hogy mikor tart ülést a két témában a bizottság.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.