galéria megtekintése

Kafkai döntést hozott a választási bizottság

2 komment

Hírösszefoglalónk

Későn adta be panaszát két Ausztráliában élő választópolgár, akik azt kifogásolták, hogy későn értesítették őket, hogy nem szavazhatnak elektronikusan.

Csaknem harminc jogorvoslati kérelemről tárgyalt pénteken a Nemzeti Választási Bizottság, többet formai okokból érdemi vizsgálat nélkül elutasított.

Formai hiba miatt utasította el két, Melbourne-ben élő magánszemély kifogását is az NVB. A két választó elektronikus úton kérte felvételét a melbourne-i külképviselet névjegyzékébe, és bár az illetékes zuglói polgármesteri hivatal ügyintézője március 10-én meghozta az elutasító határozatot, azt csak április 4-én délután kapták meg, így már nem volt lehetőségük új kérelmet benyújtani.

Kifogásolták azt is, hogy az elutasító határozatban a választási iroda utalt arra, a kérelemben szereplő adatok nem egyeznek meg a nyilvántartásban szereplő adatokkal, és a határozatban azt is jelezték, ékezetes billentyűzetet kell használni a honlapon a rögzítésnél.

 

Az NVB szerint a kifogás érdemi vizsgálatra alkalmatlan, mert nem adták meg a beadványozók a személyazonosító- és lakcímadataikat, és a kifogásuk elkésve érkezett. Az NVB elutasító határozatában ugyanakkor megjegyezte: a zuglói választási iroda feltűnően hosszú idő után hozta meg az elutasító határozatokat, és ezzel megfosztotta a két állampolgárt a szavazástól.

Átragasztott országgyűlési választási plakátok Budapesten - Mohai Balázs / MTI

A vitában Fábián Adrián (választott tag) úgy vélekedett, igaz, hogy a házaspár kicsúszott a határidőből, de érdemben kellene vizsgálni a kifogásukat és helyt kellene adni a kifogásnak. Joguk van ugyanis a tisztességes ügyintézéshez, és ebben az esetben a választási iroda nem folytatott tisztességes ügyintézést - tette hozzá.

Litresits András, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP delegáltja arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogalkotónak rendeznie kellene a kérdést, mert indokolatlan a megkülönböztetés a magyarországi lakcímmel rendelkezők és nem rendelkezők kérelmeinek elbírálásánál. Ha ugyanis magyarországi lakcímmel nem rendelkezők névjegyzékkel kapcsolatos kérelmében adódik ékezethiba, azt a jogalkotó rendelkezése szerint el lehet fogadni, míg a magyarországi lakcímmel rendelkezők kérelmében ez elutasítási ok. Életszerűtlennek nevezte, hogy Ausztráliában élőktől magyar billentyűzetet követelnek meg.

Jogsértő volt, hogy a baloldali összefogás jelöltjének plakátját eltávolították a XVII. kerületi Pesti út villanyoszlopairól - állapította meg pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A döntés meghozatala előtt Patyi András, a testület elnöke utalt rá: jelentősen nehezíti a testület munkáját, hogy az önkormányzatok választási eljáráson kívüli tevékenysége, így például a plakátok levételének megítélése kapcsán a Kúria több, egymásnak részben ellentmondó határozatot hozott.

Az alapügy szerint a kifogást tevő látta, hogy április 3-án a XVII. kerületi Pesti úton Lukoczki Károlynak, a baloldali összefogás jelöltjének villanyoszlopra helyezett választási plakátjait veszik le a Rákosmente Kft. emberei, ezért kérte az egyéni választókerületi választási bizottságot, állapítsa meg, hogy a plakátok eltávolítása sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

A kifogást az első fokon eljáró 14. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elutasította, arra hivatkozva, hogy a közút kezelője távolította el a plakátokat, márpedig - és itt az oevb hivatkozott a Kúria döntésére - a közút kezelőjének tevékenységének vizsgálatára nem terjed ki a választási bizottság hatásköre. Az oevb szerint tekintettel arra, hogy a közút kezelője, a BKK Zrt. a jogszabályból fakadó kötelezettségét gyakorolta, tevékenységével nem valósíthatta meg a választási jogszabály megsértését.
Az oevb határozata ellen a kifogást tevő választópolgár fellebbezést nyújtott be.

Ennek tárgyalásakor Patyi András, az NVB elnöke idézte a Kúria pénteki, egy másik, de ugyancsak plakátolási ügyben hozott határozatát. Ebben a Kúria azt mondta ki, hogy a plakáttal kapcsolatos kérdéseket a választási eljárási törvény szabályozza, így tévedtek a választási szervek, amikor a plakátok eltávolításának megítélésekor hatáskörük hiányát állapították meg. Utalt arra, hogy ebben a választási eljárásban a Kúria több, egymásnak ellentmondó határozatot hozott annak kérdésében, hogy a plakátolással kapcsolatban ki, milyen jogszabály alapján jogosul eljárni, tehát hogy a választási eljárásban részt nem vevő személy, szervezet (amely egyébként a plakátolás tekintetében hatáskörrel rendelkezik) választási időszakban is gyakorolhatja-e ezt a tulajdonosi, hatósági, közterület-használati, közútkezelői hatáskörét.

Patyi András emlékeztetett rá: a tulajdonhoz való jog a magánszemélyeket és a jogi személyeket is megilleti, és meglátása szerint alkotmányos aggályokat vet fel az, hogy "tulajdonosi, vagyonkezelői hozzájárulás nélkül boldog-boldogtalan az ingatlan tartozékait és alkotórészeit, vagyis magát az ingatlant plakátokkal telerakja, és ez ellen sem tulajdonosi, sem önkormányzati hatsági jogkörrel nem lehet fellépni". Hozzátette: nagyon nehezen tudja a választási bizottság alkalmazni a jogot, ha a Kúrián "egymással ellentétes döntéseket hoznak, hogy előbb alkalmazzuk a közúti törvényt, aztán nem kell alkalmazni, válasszuk el az önkormányzati hatáskört a választási eljárástól vagy ne válasszuk el".

Az NVB elnöke emlékeztetett rá: a testület korábban jegyzőkönyvi döntést hozott arról, hogy a Kúria mindenkori utolsó végzését tekinti irányadónak saját munkájában, ezért a testület 17:1 arányban úgy döntött, tekintettel a pénteki kúriai határozatra, megváltoztatja az elsőfokú határozatot, a kifogásnak helyt ad és megállapítja a plakátok eltávolításával kapcsolatos jogszabálysértést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.