galéria megtekintése

Kacag a hitközség

3 komment


Czene Gábor

Meg kell akadályoznunk, hogy Schwezoff Dávid tovább folytassa lejárató hadjáratát közösségünk vezetői és tagjai ellen – üzente betegágyáról Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi. A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rendkívüli közgyűlésének küldöttei hallgattak a szóra, és csütörtökön leváltották az ügyvezető igazgatót.

Schwezoff tavaly nyáron lett a kényszerűségből lemondott Zoltai Gusztáv utóda. Megválasztása után kiderült, hogy fiatal kora ellenére igencsak eseménydús múlttal rendelkezik. A zsidó vallásba betért Schwezoff korábban transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is ténykedett, útkeresése során az evangélikus egyetem lelkészképzőjén is megfordult. A BZSH ügyvezetőjeként több hitközségi vezetőt is gazdasági visszaélésekkel vádolt meg. Pár hónapja már megpróbálták leváltani, de akkor Tordai Péter, a BZSH elnöke húzta a rövidebbet.

Schwezoff megjelent, de a közgyűlés összehívását is jogsértőnek tartotta
Schwezoff megjelent, de a közgyűlés összehívását is jogsértőnek tartotta
Kurucz Árpád / Népszabadság

Valószínűnek látszik, hogy Schwezoff akkor lőtt túl a célon, amikor hirtelen felmondta Frölich Róbert, a Dohány utcai körzet főrabbija (és felesége) munkaszerződését. Ezzel – már meglévő ellenfelein kívül – a Dohány utcaiakat és a rabbikat is magára haragította.

A leváltására összehívott, közjegyző jelenlétében zajló mostani közgyűlésen feltűnt Zoltai Gusztáv, Lázár János miniszter tanácsadója is. És feltűnt maga Schwezoff Dávid, aki pedig előre jelezte, hogy jogsértőnek tartja a közgyűlés összehívását, így annak határozatait is.

 

A plénum előtt azzal indokolta megjelenését, hogy fontosnak érzi: ha vannak olyan küldöttek, akik szeretnének tisztán látni és beszélni vele, akkor legyen rá lehetőségük. Schwezoff elmondta, hogy a maga részéről csak az átlátható gazdálkodás érdekében cselekedett. Bizonyára követett el hibákat, de most össze kell fogni.

Ugyanakkor visszautasította a feltételezést, hogy titokban ő készített volna egy kompromittálónak szánt hangfelvételt, ami végül a jobboldali sajtónál kötött ki. Neki semmi köze nincs az egészhez.

Valószínűleg Frölich felmentésével lőtt túl a célon
Valószínűleg Frölich felmentésével lőtt túl a célon
Kurucz Árpád / Népszabadság

A hozzászólások alapján úgy tűnt, kevesen adtak hitelt szavainak. Később, amikor arról értekezett, hogy új korszakhoz érkeztünk és el kell ásni a csatabárdot (elvégre nem az a megoldás, hogy valakit kizárunk), még csak morajlás futott végig a termen. Azt a kijelentését viszont, hogy „megvalósíthatónak látná Frölich Róbert visszahelyezését", a küldöttek hangos nevetéssel és gúnyos tapssal fogadták.

A közhangulat a titkos szavazás eredményében is tükröződött: a küldöttek 38-18 arányban Schwezoff Dávid visszahívása mellett döntöttek.

Az „utolsó szó jogán" Schwezoff hangsúlyozta, hogy a közgyűlés tagjaként a jövőben is a „tiszta, átlátható gazdálkodásért fog küzdeni". A pulpitust elhagyva lapunknak elmondta, hogy – bár szabálytalannak tartja a közgyűlést – a döntés nyilvánvalóan a közösség egyfajta akaratát fejezi ki, amit tudomásul vesz. Arra a kérdésünkre azonban, fontolgatja-e, hogy jogorvoslati kérelemmel él (többek szerint bírósághoz fordulhat) Schwezoff Dávid kitérő választ adott. Közölte, hogy ebben az ügyben egyelőre nem kíván nyilatkozni, „még friss az élmény".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.