galéria megtekintése

Százmilliókat kaszálnának a Rogánékkal kötött üzleten

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 12. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Több mint 430 millió forintért árul egy 310 négyzetméteres üzlethelyiséget tulajdonosa a belvárosi Sas utcában. Az ingatlant 2011 decemberében jelölte ki eladásra a Rogán Antal vezette önkormányzat, amely a vételárat – a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezménnyel – 51,5 millió forintban határozta meg – írta meg a blogján Csonka Krisztián, az LMP V. kerületi képviselője.

Bérlőként az elővásárlás jogosultja a CBA tulajdonosainak vállalkozása, a Lázár és Fiai Kft. volt, ám az ingatlant végül ezúttal is egy másik cég vette meg. A Sas utca 17. Kft.-t egy héttel azelőtt alapították, hogy a testület döntött az üzlethelyiség eladásáról. A két helyrajzi számon szereplő ingatlanokra 2012 nyarán kétszer 40 millió forint jelzálogot jegyeztek be, vagyis a bank többre értékelte azokat az önkormányzatnál. Az utóbb borbárrá átalakított helyiséget most nyolcszoros áron, több mint 430 millió forintért árulja a tulajdonos.

Sas utca 17. Sokat hozhat a konyhára – igaz, nem az önkormányzatnak
Sas utca 17. Sokat hozhat a konyhára – igaz, nem az önkormányzatnak
Teknős Miklós / Népszabadság

Az LMP képviselője úgy tudja, a felújításra 110 millió forintot költöttek, vagyis ez nem magyarázza az önkormányzat által kért vételár és a piaci érték közötti különbséget. Az önkormányzat reakciójában azt írta: „eddig az volt a probléma, hogy valaki túl rövid ideig bérelte az adott üzlethelyiséget”, ez esetben viszont a vásárlásra jogosult 16 évig volt bérlő, sokat költött az ingatlanra, amit az értékbecslőnek figyelembe kellett vennie.

 

A polgári törvénykönyv alapján a bérlő mást is kijelölhet a vételi jog jogosultjának, így átruházhatja az azzal járó kedvezményeket – ismételték meg. Az önkormányzat szerint befolyásolja az árat az is, hogy a helyiség mára nagy forgalmú étterem lett. A CBA szerint is törvényes volt az ingatlan megvásárlása. Fodor Attila, az üzletlánc kommunikációs igazgatója az Indexnek azt mondta, a gyenge forgalom miatt bezárták a Sas utcai üzletet.

Az önkormányzat 2011-ben jelezte, hogy eladásra jelöli ki a helyiséget, és felajánlotta a bérlő, a Lázár és Fiai Kft. számára. Közben bejelentkezett egy érdeklődő, ezért a törvény adta lehetőséggel élve a cég átadta elővásárlási jogát. A birtokunkban lévő adatok alapján az önkormányzat már 2008 szeptemberében kijelölte az ingatlant értékesítésre Lázáréknak, de akkor az üzlet nem jött létre.

A már szinte naponta kibukó belvárosi ingatlanügyek miatt Juhász Péter, az Együtt helyi képviselője tüntetést szervez szerdára: a demonstrálók az önkormányzat épületétől a Szerb utca 9. elé vonulnak, ahol korábban kedvezményesen kapott lakást Szentgyörgyvölgyi Péter jelenlegi polgármester (aki bejelentette: visszaadja azt, de ez egyelőre nem történt meg), és ahol Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója is lakott, vagy lakik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.