galéria megtekintése

Jön a Budapest Pride, máris lecsaptak a rendőrök

26 komment


Czene Gábor

Váratlan vendégként parlamenti őrök és készenléti rendőrök is megjelentek. Igazoltatás közben kiderült: a Kossuth téren nem lehet csak úgy, mindenféle bejelentés nélkül sajtótájékoztatót tartani. Most már legalább a Budapest Pride szervezői is tudják.

Kormánypárti politikusok portréival érkeztek a Kossuth térre a Budapest Pride szóvivői és aktivistái. Áder János államfő, Kövér László házelnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester fényképeit tartották a magasba. A háttérben díszletként az Országház szolgált.

Teknős Miklós / Népszabadság

A hagyományos Budapest Pride felvonulást beharangozó sajtótájékoztatón a rendezvény két szóvivője, Karlik Cintia és Holländer Dániel arról beszélt, hogy ma Magyarországon a döntéshozók még mindig úgy érzik, megszabhatják az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) embereknek, mi a helyes, hogyan kellene viselkedniük.

 

„Ha nem akarok bajt, akkor békésen, nyugodtan, szó nélkül tűrnöm kell, hogy mások mondják meg, hogyan élhetek" – hangzott el. Az LMBTQ-közösség tagjai félnek a gyűlölettől és az agressziótól, „néha annyira félünk, hogy nem is kérjük, hogy jobb legyen, csak rosszabb ne".

Teknős Miklós / Népszabadság

A Budapest Pride felvonuláson azonban évről évre sok ezren megmutatják, hogy visszautasítják a félelmet és a hallgatást. (A gyülekező szombat délután háromtól az Andrássy út – Dózsa György út találkozásánál lesz.) A szervezők úgy érzik, olyan erőt képviselnek, amellyel számolni kell – és nem csak ezen a júliusi héten, hanem az év minden napján.

A szóvivők felszólították a politikusokat, hogy pártpolitikájuknak legyen része a homofóbia visszaszorítása, a jogegyenlőség megteremtése. Figyelemfelhívó akciójukat azért éppen Áder, Kövér, Orbán és Tarlós portréjával illusztrálták, mert őket rendre meghívják a felvonulásra – de még sosem jöttek el.

Az esemény végén feltűntek az Országgyűlési Őrség és a Készenléti Rendőrség emberei. Érdeklődtek, hogy mi történik éppen, és a jelenlévők kértek-e engedélyt a tájékoztató megtartására. A 20-30 méterrel hátrébb lévő Alkotmány utca egyszerű közterület, a Kossuth tér viszont Kiemelt Nemzeti Emlékhely, ahol az „ilyen tevékenységet" engedélyeztetni kell.

Az egyik szóvivőt igazoltatták, adatait felírták. „Ez nem rendőri intézkedés, hanem információgyűjtés" – tudtuk meg. Arra a kérdésünkre, hogy az „információgyűjtésnek" lehet-e valamilyen jogkövetkezménye, nem kaptunk választ.

Kevéssel később, a Kossuth tér másik részén a LIFT (Liberális Fiatalok Társasága) is sajtótájékoztatót tartott a pride felvezetéseként. Kérték Kövér László házelnököt és Tarlós István főpolgármestert, hogy – a nyugati nagyvárosokhoz hasonlóan – tűzzék ki a szivárványszínű zászlót a Parlamentre és a fővárosi önkormányzat épületére.

Itt is megjelent egy országgyűlési őr és egy készenléti rendőr. Engedélyt a liberális fiatalok sem tudtak produkálni (meglepődve értesültek róla, hogy szükség lett volna rá), ám az igazoltatás ezúttal elmaradt. A rendőr ezt lapunknak azzal indokolta, hogy mire odaértek, a sajtótájékoztató már befejeződött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.